Βλαστός σιταριού και μαγιά μπύρας: φυσικά συμπληρώματα για την υγεία σας!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το φύτρο σιταριού και η μαγιά μπύρας είναι τροφές πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι 100% φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Αρκετά για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κόπωση του χειμώνα!

Τι είναι το φύτρο σιταριού;

Ο σπόρος του σιταριού αποτελείται από 3 μέρη:

  • Τον φλοιό, γνωστό και ως πίτουρο, ο οποίος είναι γνωστός και χρησιμοποιείται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.
  • Τον πυρήνα, ο οποίος αποτελεί περισσότερο από το 80% του σπόρου και αποτελείται κυρίως από άμυλο.
  • Το φύτρο, το οποίο είναι το μέρος του πυρήνα του σιταριού που περιέχει το έμβρυο του μελλοντικού φυτού. Αποτελεί το 2,5% του πυρήνα του σιταριού.

Το φύτρο του σιταριού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε και ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β6 και Β9), καθώς και σε φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Περιέχει επίσης φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.

Διατίθεται στα καταστήματα με τη μορφή αφυδατωμένων νιφάδων, νιφάδων ή σκόνης για να την προσθέσετε στη διατροφή σας ή σε μορφή κάψουλας.

Προειδοποίηση: Εάν αγοράσετε μη σταθεροποιημένο φύτρο σιταριού, δεν έχει χρησιμοποιηθεί καμία θερμική διαδικασία, οπότε θα είναι ευαίσθητο στην οξείδωση στον αέρα και είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος.

Εάν καταναλώσετε σταθεροποιημένο φύτρο σιταριού, έχει υποστεί θερμική επεξεργασία για να μην ταγγίσει. Μπορείτε να το διατηρήσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος για 6 μήνες έως 1 έτος.

Germes de blé

Τι γίνεται με τη μαγιά μπύρας;

Αυτή είναι η κοινή ονομασία για μια ομάδα αβλαβών μικροσκοπικών μυκήτων που απαντώνται φυσικά στη φύση. Χρησιμοποιείται για τη ζύμωση της μπύρας, εξ ου και το όνομά της. Τα υπολείμματά της ανακυκλώνονται, γενικά αποξηραίνονται για καλύτερη συντήρηση και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός φυσικού συμπληρώματος διατροφής. Διατίθεται ως σκόνη ή νιφάδες που προστίθενται στη διατροφή ή σε μορφή κάψουλας. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα καρυκεύματα ή επαλείψεις.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και θείο. Είναι επίσης πλούσιο σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6 και Β9).

Θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της ενεργής, μη θερμαινόμενης μαγιάς, η οποία διατηρεί τις προβιοτικές της ιδιότητες, και της ανενεργής μαγιάς, η οποία έχει θερμανθεί και χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να επιλέγεται ενεργή μαγιά ζυθοποιίας.

Τα διάφορα οφέλη τους

  • Αποτελούμενη από ζωντανούς μικροοργανισμούς, η ενεργή μαγιά μπύρας δρα ως φυσικό προβιοτικό, βοηθώντας στη ρύθμιση της χλωρίδας του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί μερικές φορές να υποφέρει, ιδίως τον χειμώνα.
  • Κατά τη διάρκεια περιόδων σωματικής δραστηριότητας, το φύτρο σιταριού μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των υψηλότερων απωλειών καλίου.
  • Ο χειμώνας, μια περίοδος αυξημένου στρες, αποτελεί περίοδο κινδύνου για ανεπάρκεια μαγνησίου, οπότε το φύτρο σιταριού και η μαγιά μπύρας είναι καλοί σύμμαχοι.
  • Ως καλές πηγές χαλκού, βοηθούν στην προώθηση της απορρόφησης του σιδήρου, ο οποίος συχνά είναι ανεπαρκής στις γυναίκες και τους αθλητές!
  • Το φύτρο σιταριού είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, μιας αποτελεσματικής βιταμίνης στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και μιας αντιοξειδωτικής βιταμίνης που καταπολεμά τη γήρανση των κυττάρων σας.
  • Πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορούν να συμπληρώσουν μια διατροφή που κινδυνεύει από ανεπάρκεια, ιδιαίτερα σε χορτοφάγους και vegan πληθυσμούς.
  • Η μαγιά μπύρας και το φύτρο σιταριού αποτελούν καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β. Αυτές οι βιταμίνες σας βοηθούν να αξιοποιήσετε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια της διατροφής σας και συμβάλλουν επίσης στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας. Αυτές οι βιταμίνες είναι επίσης απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.

Προειδοποίηση: Σε υπερβολική κατανάλωση, η μαγιά μπύρας μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και φούσκωμα. Η μαγιά μπύρας δεν συνιστάται επίσης σε άτομα που πάσχουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις candida.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Το σιτάρι και η μαγιά μπύρας μπορούν να πασπαλιστούν σε σαλάτες, ζυμαρικά ή άλλα πιάτα, σε γιαούρτια ή σούπες. Συνιστούμε να λαμβάνετε από μία κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Μπορείτε να τα αγοράσετε μεμονωμένα ή να βρείτε συμπληρώματα που συνδυάζουν τα 2. Μπορείτε επίσης να βρείτε συμπληρώματα εμπλουτισμένα με σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για την υγεία μας και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, και στο οποίο ορισμένα τμήματα του πληθυσμού μπορεί να κινδυνεύουν από έλλειψη.

Για να διατηρηθούν όλα τα οφέλη τους, καλό είναι να μην τα θερμαίνετε.

Vitamine D

Το χειμώνα, επιλέξτε και τη βιταμίνη D

Απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια, η βιταμίνη D συντίθεται κυρίως στο δέρμα υπό την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου. Μπορεί να αποθηκευτεί στο συκώτι και στο λίπος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το σώμα τη χρειάζεται.

Το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, όταν είμαστε πιο συννεφιασμένοι, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι λιγότερο ισχυρές και τα αποθέματα του οργανισμού μας γίνονται ανεπαρκή, εκτιμάται ότι το 75% του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια. Καθώς η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια ανεπάρκεια μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο έχει ήδη διακυβευτεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Συνιστάται, λοιπόν, να λαμβάνετε μια ημερήσια δόση 800 έως 1000 IU βιταμίνης D σε σταγόνες και να κάνετε μια εξέταση αίματος το φθινόπωρο και στο τέλος του χειμώνα, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να σας χορηγήσει υψηλότερη δόση, εάν η ανεπάρκεια επιμένει.

Πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν αναφέρει προστατευτική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις λοιμώξεις το χειμώνα.

Και να θυμάστε, είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγετε υγιεινές, εποχιακές τροφές και να διαφοροποιείτε τη διατροφή σας για να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας, παρά να καταφεύγετε, χωρίς ιατρική συμβουλή, σε συμπληρώματα με τη μορφή φαρμάκων, η υπερδοσολογία των οποίων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας!