Ανταπόκριση στην ινσουλίνη: τι αντίκτυπο έχουν οι τροφές στο μεταβολισμό μας;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η αντίδραση της ινσουλίνης είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται μετά το φαγητό. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, δρα διευκολύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης (σάκχαρο) από τα κύτταρα προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα έχουν διαφορετικό αντίκτυπο σε αυτή την αντίδραση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία, το μεταβολισμό και το βάρος μας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσω πώς οι τροφές που τρώμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την αντίδραση του οργανισμού μας στην ινσουλίνη.

Ο ρόλος της ινσουλίνης στο σώμα μας

Η ινσουλίνη έχει διάφορες βασικές λειτουργίες στο σώμα μας:

 • Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιτρέποντας στα κύτταρα να απορροφούν γλυκόζη από το αίμα.
 • Προωθεί τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας που είναι διαθέσιμη στο σώμα μας για την κάλυψη μελλοντικών ενεργειακών αναγκών.
 • Συμβάλλει επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών και στο σχηματισμό νέων κυττάρων.

Ωστόσο, μια αντίδραση ινσουλίνης που είναι πολύ υψηλή ή πολύ συχνή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τρόφιμα που προκαλούν υψηλή απόκριση ινσουλίνης

Ορισμένες τροφές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην έκκριση ινσουλίνης από άλλες. Χαρακτηρίζονται γενικά από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), που σημαίνει ότι προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατάποση.

Υδατάνθρακες υψηλού ΓΔ

Οι υδατάνθρακες με υψηλό ΓΔ περιλαμβάνουν :

 • Απλά σάκχαρα όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), η φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων) και η λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος)
 • Εξευγενισμένα προϊόντα δημητριακών, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι
 • Ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και οι βιομηχανικοί χυμοί φρούτων
 • Γλυκά, κέικ και άλλα γλυκά επιδόρπια

Πρωτεΐνες και λίπη

Αν και οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να επηρεάσουν την ανταπόκριση στην ινσουλίνη ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσής τους. Για παράδειγμα, ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει ελαφρά αύξηση της ινσουλίνης, ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση των υδατανθράκων και επομένως να διαμορφώσει την αντίδραση της ινσουλίνης.

cuillère contenant du sucre

Τρόφιμα που προκαλούν μέτρια ή χαμηλή αντίδραση στην ινσουλίνη

Αντίθετα, ορισμένα τρόφιμα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην έκκριση ινσουλίνης. Χαρακτηρίζονται γενικά από χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν βραδύτερη, σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.

Υδατάνθρακες με χαμηλό ή μέτριο ΓΔ

Οι υδατάνθρακες με χαμηλό ή μέτριο ΓΔ περιλαμβάνουν :

 • Όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια
 • Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης ή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδίως εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα μούρα, τα μήλα και το σπανάκι
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τυρί και απλό γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Πρωτεΐνες και λίπη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορούν να διαφοροποιήσουν την ανταπόκριση της ινσουλίνης ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσής τους. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέγετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια ή όσπρια, και πηγές υγιεινών λιπαρών, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

Προσαρμογή της διατροφής σας για την καλύτερη διαχείριση της ινσουλινοαπόκρισης

Η κατανόηση της επίδρασης των τροφίμων στην ανταπόκριση της ινσουλίνης σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές για να διατηρήσετε την υγεία σας και να διατηρήσετε σταθερό βάρος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προσαρμογή της διατροφής σας:

 1. Προτιμήστε υδατάνθρακες χαμηλού ή μέτριου ΓΔ: προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για εξευγενισμένα ή ζαχαρούχα προϊόντα.
 2. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά: αντικαταστήστε τα βιομηχανικά αναψυκτικά και τους χυμούς με νερό, πράσινο τσάι ή τσάι από βότανα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
 3. Τρώτε άπαχες πρωτεΐνες: επιλέξτε λευκό κρέας, ψάρι, αυγά ή όσπρια αντί για λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.
 4. Τρώτε υγιεινά λίπη: Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια.
 5. Τρώτε συνειδητά: αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε κάθε μπουκιά και ακούστε τα σήματα κορεσμού του σώματός σας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Υιοθετώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την αντίδραση της ινσουλίνης και έτσι να διατηρήσετε την υγεία σας, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό βάρος.