Αντενδείξεις για ορισμένα φρούτα και λαχανικά

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το ακούμε συνέχεια: “Φάτε 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα”… Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά μερικές φορές αντενδείκνυνται;

Παρά τη μεγάλη φήμη των φρούτων και των λαχανικών για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία μας, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβή!

Όταν σκεφτόμαστε τις αλληλεπιδράσεις, σκεφτόμαστε τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων… Ωστόσο, για παράδειγμα, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει επιδράσεις με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, σαν ένα είδος υπερδοσολογίας.

Και για άλλα φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος υποδοσολογίας, όπως με τους χυμούς πορτοκαλιού και μήλου, οι οποίοι είναι πιθανό να μειώνουν την εντερική απορρόφηση.

Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα και φρούτα ταυτόχρονα ή τουλάχιστον να περιμένετε 4 ώρες.

Και πώς γνωρίζετε ποια φάρμακα διατρέχουν κίνδυνο;

Για να μάθετε ποια φάρμακα κινδυνεύουν, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας και, πάνω απ’ όλα, να διαβάσετε τις οδηγίες!

Επιπλέον, εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, καλό είναι να περιορίσετε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ, καθώς ο ρόλος της είναι να πήζει το αίμα!

Αυτή η βιταμίνη θα επιβραδύνει επομένως ή θα εξαλείψει τη διαδικασία της φαρμακευτικής αγωγής.

Και ποια λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ;

  • Λάχανο (συμπεριλαμβανομένου του ξινολάχανου) ,
  • Σπανάκι ,
  • νεροκάρδαμο
  • πικραλίδα,
  • ορισμένες σαλάτες (ρόκα, εσκαρόλη, μαρούλι ρόμινο),
  • Λάδια ελαιοκράμβης και σόγιας.
épinards

Να είστε προσεκτικοί, όμως, καθώς μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες σάλτσες και βιομηχανικά προϊόντα.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ποικίλη διατροφή.

Ο στόχος δεν είναι να εξαλείψετε αυτά τα τρόφιμα, αλλά να αποφύγετε τη συγκέντρωσή τους όλα στο ίδιο γεύμα ή την ίδια ημέρα.

Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με ορισμένα συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης, όπως το βαλσαμόχορτο, η σόγια, τα φύκια κ.λπ. που μπορεί να μειώσουν τη δράση της αντιβιταμίνης Κ.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας προτού πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής, όπως ακριβώς θα κάνατε και για τα φάρμακα.

Τι γίνεται με τον καφέ, το αλκοόλ, τα αντικαταθλιπτικά και το γάλα;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα αντιβιοτικά μόρια, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, εμποδίζουν τη φυσική αποβολή της καφεΐνης, διατηρώντας την στο σώμα.

Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με την υπερβολική δόση καφεΐνης: αυξημένος καρδιακός ρυθμός, διέγερση, υπερδιέγερση, ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Ομοίως, η αιθανόλη που περιέχεται στο αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των ηρεμιστικών επηρεάζοντας τη συγκέντρωσή τους στο αίμα του οργανισμού.

Οι επιδράσεις του ηρεμιστικού ενισχύονται, με αποτέλεσμα μειωμένη εγρήγορση, ζάλη, ακόμη και λιποθυμία.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και ορισμένες θεραπείες για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον αλληλεπιδρούν με τη σοκολάτα ή τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, για παράδειγμα, ή ακόμη και με τη βαρελίσια μπύρα.

Τέλος, το γάλα μειώνει την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες).

Συνοψίζοντας

  • Ο χυμός γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται με ορισμένα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (γι’ αυτό θυμηθείτε να τα παίρνετε με διαφορά 4 ωρών),
  • Προσοχή στα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά (δεν είναι θέμα απαγόρευσής τους, καθώς η ισορροπία επιτυγχάνεται σε πολλά γεύματα),
  • Είναι σημαντικό να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης της συσκευασίας!
  • Και μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.