Αδυνατίστε τα χέρια σας: πώς μπορείτε να χάσετε βάρος στα δάχτυλά σας;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους στα δάχτυλα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή και να κάνετε τις σωστές ασκήσεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας. Αλλά πρώτα απ’ όλα, ανακαλύψτε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους τα δάχτυλά σας είναι πρησμένα.

Γιατί παχαίνουν τα δάχτυλά μας;

Η αύξηση του σωματικού βάρους ή η παχυσαρκία είναι ο κύριος λόγος για τα παχιά δάχτυλα. Το λίπος τείνει να συσσωρεύεται σε αυτή την περιοχή όταν παίρνετε βάρος. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με τη σωματική δραστηριότητα και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Maigrir des doigts
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τα πρησμένα δάχτυλα

Γιατί πρήζονται τα δάχτυλα;

Τα δάχτυλα μπορεί επίσης να πρηστούν ξαφνικά, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αύξηση του βάρους ή η συσσώρευση λίπους γενικά δεν ευθύνονται. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε διατροφικούς, ορμονικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τα πρησμένα δάχτυλα:

 • Κακή κυκλοφορία, που παρατηρείται συχνά σε άτομα που πάσχουν από βαριά πόδια,
 • Υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η οποία οδηγεί σε κατακράτηση νερού,
 • Ορμονικές αλλαγές, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εφηβείας,
 • ζέστη.

Πώς μπορώ να χάσω βάρος στα δάχτυλά μου;

Πρώτα απ’ όλα, είναι πρακτικά αδύνατο να χάσετε βάρος με ζώνη. Κατά συνέπεια, ο νέος τρόπος ζωής που προτείνω για το αδυνάτισμα των δακτύλων σας θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κόλπα που στοχεύουν ειδικά στα χέρια σας, αν η αύξηση του βάρους δεν είναι η αιτία του πρηξίματος.

Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε τα δάχτυλα που έχουν πρηστεί υπό την επίδραση της θερμότητας;

Έχετε παρατηρήσει ότι τα δάχτυλά σας τείνουν να πρήζονται όταν κάνει ζέστη, ιδίως κατά τη διάρκεια καύσωνα; Τότε σας συνιστώ να τα βυθίσετε σε κρύο νερό, ώστε να επανέλθουν γρήγορα στο κανονικό τους μέγεθος.

Πώς μπορώ να χάσω βάρος στα δάχτυλα που έχουν πρηστεί λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού;

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει επίσης να αποφύγετε τα έτοιμα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αυτά περιέχουν γενικά μεγάλες ποσότητες αλατιού, είτε πρόκειται για γλυκά είτε για αλμυρά. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό.

Maigrir des doigts
Το αλάτι μπορεί να κάνει τα δάχτυλά σας να πρηστούν

Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε τα δάχτυλα που είναι πρησμένα λόγω κακής κυκλοφορίας;

Αν έχετε κακή κυκλοφορία, σας προτείνω 3 ιδιαίτερα αποτελεσματικές λύσεις:

 • Μουλιάστε τα χέρια σας σε κρύο νερό,
 • Φορέστε γάντια συμπίεσης,
 • Πάρτε κόκκινο αμπέλι ως έγχυμα ή σε κάψουλες.

Αν δεν δείτε αποτελέσματα μετά από λίγες ημέρες, σας συμβουλεύω να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να είναι η αιτία του πρηξίματος στα δάχτυλά σας.

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος στα δάχτυλά σας αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες;

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής σας βοηθά να χάσετε βάρος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αδυνατίσετε αποτελεσματικά τα δάχτυλά σας και να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής. Ακολουθούν λοιπόν οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε:

 • Ενθαρρύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας, είτε πρόκειται για γεύματα είτε για σνακ. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα μήλο ή ένα αχλάδι για σνακ αντί για πατατάκια.
 • Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα έτοιμα γεύματα, τις κατεψυγμένες κονσέρβες και το γρήγορο φαγητό. Αντ’ αυτού, προτιμήστε τα σπιτικά γεύματα, όπου μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά και την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται.
 • Πίνετε 1,5 έως 2 λίτρα νερό την ημέρα. Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ανθρακούχων ή/και αλκοολούχων ποτών.
 • Προτιμήστε τους αργούς υδατάνθρακες, όπως οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 • Μην παραλείπετε γεύματα.
 • Αποκτήστε τη συνήθεια να τρώτε αργά και ήρεμα.

Όπως είπα προηγουμένως, η απώλεια βάρους με ζώνη δεν είναι γενικά δυνατή. Περιμένετε λοιπόν αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες να έχει και άλλα αποτελέσματα στο σώμα σας, όπως το αδυνάτισμα του στήθους, των ποδιών ή του προσώπου σας.

Alimentation saine
Μια καλή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας

Πώς μπορώ να χάσω βάρος στα χέρια μου χαλαρώνοντας;

Το άγχος ενθαρρύνει την παραγωγή κορτιζόνης, μιας ορμόνης που τείνει να ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Συνιστώ, λοιπόν, να αφιερώνετε τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά την ημέρα για να χαλαρώνετε. Πηγαίνετε στο πάρκο, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, δείτε μια ταινία, ζωγραφίστε, χορέψτε… με λίγα λόγια, κάντε δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους. Ο στόχος είναι να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από όλο το άγχος της ημέρας. Εκτός από το να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας να χάσετε βάρος στα δάχτυλα, είναι επίσης καλό για την ευεξία και την ψυχική σας υγεία.

Πώς μπορώ να χάσω βάρος στα δάχτυλά μου μέσω της σωματικής δραστηριότητας;

Τέλος, είναι φυσικά δυνατό να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας μέσω της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν :

 • Ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το περιττό λίπος σε όλο το σώμα σας,
 • Στοχευμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας πιο γρήγορα.

Θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες στην επόμενη ενότητα.

Ασκήσεις για να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας

Θα ξεκινήσω με τις ασκήσεις που δουλεύουν σε όλο το σώμα.

Ασκήσεις για να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας προωθώντας τη συνολική απώλεια βάρους

Ακολουθούν μερικές εύκολες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας το συντομότερο δυνατό.

Ζωηρό περπάτημα

Πρόκειται για μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης κατάλληλη σχεδόν για όλους. Επιπλέον, δεν απαιτεί κανέναν ειδικό εξοπλισμό. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο για περίπου 20 λεπτά το πρωί και το βράδυ. Αυτό μπορεί να είναι όσος χρόνος χρειάζεται για να περπατήσετε από το σπίτι σας στο γραφείο σας, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, μη θεωρείτε το περπάτημα ως άθλημα για μέγιστη παρακίνηση.

Amincissement des mains : comment maigrir des doigts ?
Είναι μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης που είναι κατάλληλη σχεδόν για όλους.

Cardio

Το cardio είναι μια ρυθμική δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Γνωστή και ως αεροβική, περιλαμβάνει μια σειρά κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να γυμνάσουν την αντοχή σας. Αυτές περιλαμβάνουν άλματα, καταλήψεις και βήμα. Αν προτιμάτε να προπονείστε σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε επίσης να επιλέξετε το διάδρομο, το ελλειπτικό ή το κωπηλατικό μηχάνημα. Έχετε υπόψη σας ότι αυτές οι ασκήσεις δεν είναι κατάλληλες για όλους. Συνιστώ, λοιπόν, να ρωτήσετε το γιατρό σας αν η κατάσταση της υγείας σας σας επιτρέπει να τις κάνετε.

Amincissement des mains : comment maigrir des doigts ?
Το cardio είναι μια ρυθμική δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τους καρδιακούς σας παλμούς.

Στοχευμένες ασκήσεις για το αδυνάτισμα των δαχτύλων σας

Θα ήθελα τώρα να σας παρουσιάσω τις διάφορες στοχευμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αδυνάτισμα των δακτύλων σας με τη χρήση μιας μπάλας κατά του στρες

Ειδικά προσαρμοσμένη στο μέγεθος της παλάμης, η μπάλα άγχους είναι ένας καλός τρόπος για να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας και να χτίσετε τους μύες τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την πάρετε στα χέρια σας και να τη σφίξετε. Για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, σας συνιστώ να εκτελείτε 3 έως 5 σετ των 40 λαβών το καθένα. Το πλεονέκτημα αυτής της άσκησης είναι ότι μπορείτε να την κάνετε ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, σας βοηθάει να ανακουφιστείτε από το άγχος σας. Θα πρέπει να επισημάνω, ωστόσο, ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λαστιχάκια ή λαβές body-building.

Amincissement des mains : comment maigrir des doigts ?
Ειδικά προσαρμοσμένη στο μέγεθος της παλάμης, η μπάλα κατά του στρες είναι ένας καλός τρόπος για να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας και να χτίσετε τους μύες τους.

Αδυνατίζετε τα χέρια σας κουνώντας τα δάχτυλά σας

Αυτή η άσκηση είναι σχετικά απλή:

 • Τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στο τραπέζι,
 • Σηκώστε τα δάχτυλά σας ένα προς ένα και στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική θέση,
 • Επαναλάβετε την κίνηση αρκετές φορές, όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο.

Χρησιμοποιώντας αλτήρες για να χάσετε βάρος στα δάχτυλά σας

Οι αλτήρες θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τον καρπό σας και να χάσετε βάρος. Ακολουθούν οι ασκήσεις που πρέπει να κάνετε.

 • Πάρτε έναν αλτήρα βάρους 1 έως 2 κιλών σε καθένα από τα χέρια σας,
 • Τεντώστε τα χέρια σας στα πλάγια, φροντίζοντας οι παλάμες σας να είναι στραμμένες προς το πάτωμα,
 • Κινηθείτε αργά, κρατώντας τα χέρια σας ίσια,
 • Εκτελέστε 4 έως 5 σετ των 15 κινήσεων για κάθε χέρι.
Amincissement des mains : comment maigrir des doigts ?
Οι αλτήρες θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τον καρπό σας και να χάσετε βάρος στα δάχτυλά σας.

Χάστε βάρος με push-ups με τα δάχτυλα

Κάντε push-ups με τα δάχτυλα για να χτίσετε μυς και να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας. Για να το κάνετε αυτό:

 • Ξεκινήστε κάνοντας μερικά σετ από κλασικά push-ups,
 • Στη συνέχεια, συνεχίστε τις ασκήσεις χρησιμοποιώντας 5, 3 ή 2 δάχτυλα, ανάλογα με την ικανότητά σας,
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε 2 ή 3 σετ των 20 push-ups. Ωστόσο, προσέξτε να μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Βελτίωση των δακτύλων σας με μερικές δραστηριότητες

Τέλος, υπάρχουν ορισμένες μη αθλητικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα δάχτυλα, βοηθώντας τα να αδυνατίσουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δακτυλογράφηση, το παίξιμο πιάνου ή κιθάρας ή πνευστών οργάνων όπως το φλάουτο ή το σαξόφωνο. Αν είστε παθιασμένοι με τη συγγραφή ή τη μουσική, αναπτύξτε το ταλέντο σας μειώνοντας παράλληλα το μέγεθος των δακτύλων σας.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η συσσώρευση λίπους, η κατακράτηση νερού, οι ορμονικές αλλαγές, η κακή κυκλοφορία του αίματος και η θερμότητα είναι οι κύριες αιτίες των πρησμένων ή διογκωμένων δακτύλων. Το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή και η άθληση. Σε γενικές γραμμές, η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που στοχεύουν ειδικά στο χέρι. Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις, μπορείτε να αδυνατίσετε τα δάχτυλά σας πιο γρήγορα.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν την μπάλα κατά της πίεσης, τις κάμψεις δακτύλων και τους αλτήρες. Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου μπορεί επίσης να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια. Τέλος, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα για να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς.