Αγγούρια: φρούτα ή λαχανικά;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται συχνά σε συζήτηση: είναι το αγγούρι φρούτο ή λαχανικό; Για πολλούς, το ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντηθεί, διότι η απάντηση είναι προφανής. Αλλά περιμένετε ένα λεπτό! Μη βιαστείτε να απαντήσετε πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο, γιατί μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως τα ζωγραφίζουν. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να διευθετήσω αυτή την πανάρχαια συζήτηση.

Τι είναι τα αγγούρια;

Το αγγούρι είναι ένα είδος βρώσιμου φυτού που ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae. Η επιστημονική του ονομασία είναι Cucumis sativus. Καλλιεργείται ευρέως και αποτελεί μια θρεπτική προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Τα αγγούρια κατάγονται από διάφορα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά σήμερα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.

reconnaitre le concombre
Το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία. Όμως τα αγγούρια είναι περισσότερο γνωστά για το μακρύ κυλινδρικό σχήμα τους και την έντονα πράσινη φλούδα τους.

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η χαμηλή περιεκτικότητα του αγγουριού σε θερμίδες (12 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) το καθιστά έναν από τους καλύτερους συμμάχους για δίαιτες αδυνατίσματος. Περιέχει φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες βιταμίνης C, προβιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, καθώς και μικρότερο ποσοστό βιταμινών της ομάδας Β.

Ο Αθηναίος φιλόσοφος Αριστοτέλης απέδιδε αφροδισιακές ιδιότητες στα αγγούρια και η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα, τα χρησιμοποιούσε ως θεραπεία ομορφιάς. Τα αγγούρια δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε κρέμες, σούπες, σάλτσες, τουρσιά, σούπες και χυμούς. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε γεμιστά ψωμιά, μαγειρευτά, γκασπάτσο, πίτσες και βινεγκρέτ.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ φρούτων και λαχανικών;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά ίσως ένας από τους πιο περίεργους είναι η σύγχυση που υπάρχει μεταξύ τους. Αυτή η σύγχυση πηγάζει από πεποιθήσεις, ιστορικά γεγονότα ή ακόμη και από χρήσεις.

Στον επιστημονικό τομέα της βοτανικής, υπάρχουν διαφορές μεταξύ φρούτων και λαχανικών, καθώς και τα δύο έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Φυσικά, όταν γνωρίζετε τι είναι, θα είναι λίγο πιο δύσκολο να τα μπερδέψετε, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι διαφορετικά μέρη ενός φυτού. Τα φρούτα αναπτύσσονται από τις ωοθήκες του φυτού. Περιέχουν σπόρους, έχουν φλούδα και σάρκα. Τα λαχανικά, από την άλλη πλευρά, αποτελούνται από το υπόλοιπο φυτό (σπόρους, κονδύλους, ρίζες, μίσχους, φύλλα, βολβούς και άνθη). Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες, στις οποίες θα αναφερθώ λεπτομερέστερα μια άλλη φορά.

Το αγγούρι είναι φρούτο ή λαχανικό;

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αγγούρια είναι λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι φρούτα. Η διάκριση αυτή βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.

Στη βοτανική

Στη βοτανική (την επιστήμη που μελετά τα φυτά), οι καρποί επιτρέπουν σε ένα ανθοφόρο φυτό να αναπαραχθεί. Ένας καρπός σχηματίζεται από την ωοθήκη στο εσωτερικό του άνθους, η οποία περιέχει τους σπόρους που τελικά θα αναπτυχθούν σε νέα φυτά.

Τα αγγούρια αναπτύσσονται από άνθη και περιέχουν δεκάδες σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μελλοντικών γενεών φυτών αγγουριού. Αυτή η βασική λειτουργία είναι που τα καθιστά φρούτα και όχι λαχανικά, σύμφωνα με την επιστήμη.

Από γαστρονομική ή μαγειρική άποψη

Ωστόσο, από γαστρονομική άποψη, τα αγγούρια είναι λαχανικά. Μεγάλο μέρος της σύγχυσης γύρω από την ταξινόμηση των διαφόρων φρούτων και λαχανικών προέρχεται από τη μαγειρική χρήση. Ο γαστρονομικός ορισμός ενός φρούτου ή λαχανικού βασίζεται γενικά στο γευστικό προφίλ, την υφή και τις εφαρμογές σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.

Τα φρούτα τείνουν να είναι πολύ γλυκά, ξινά ή όξινα και συχνά έχουν πιο μαλακή, πιο λεπτή υφή. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε πιάτα όπως επιδόρπια, κέικ, σιρόπια, σάλτσες και smoothies που απαιτούν τέτοιες γεύσεις και υφές.

Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά έχουν γενικά πιο σκληρή υφή και τείνουν να έχουν περισσότερα πικρά στοιχεία στο γευστικό τους προφίλ. Είναι γενικά πιο κατάλληλα για αλμυρά πιάτα, όπως κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες.

plat salé
Τα αγγούρια χρησιμοποιούνται συχνότερα σε αλμυρά πιάτα, γεγονός που τους έχει χαρίσει τη φήμη τους ως λαχανικό στην κουζίνα.

Από άποψη γεύσης, τα αγγούρια βρίσκονται κάπου στη μέση, αν και είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως λαχανικά. Η τραγανή υφή, η γλυκιά γεύση του εσωτερικού πολτού και η ελαφρώς πικρή γεύση της φλούδας προσφέρονται για μια μεγάλη ποικιλία γευστικών συνταγών.

Όπως βλέπουμε, η απάντηση στο ερώτημα αν το αγγούρι είναι λαχανικό ή φρούτο εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε. Αν μιλήσετε με έναν βοτανολόγο, θα σας πει ότι τα αγγούρια είναι φρούτα, ενώ ένας μάγειρας θα ορκιστεί ότι είναι λαχανικά.