Veganism: μια δίαιτα ή μια μόδα;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Έχετε ακούσει για το Veggie food; Χορτοφαγικό φαγητό; Ή αυτόν τον χορτοφαγικό/υγιεινό τρόπο ζωής που είναι όλη η μόδα;

Είναι η χορτοφαγική διατροφή πραγματικά υγιεινή για εσάς; Είναι απλώς μια μόδα για να ανήκεις σε μια ομάδα ανθρώπων που σε εμπνέουν;

Ως περίεργη διαιτολόγος-διατροφολόγος, ξεκίνησα να βρω τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Διάβασα, πήρα συνεντεύξεις από χορτοφάγους και έμαθα για τη χορτοφαγική διατροφή για να σας αποκαλύψω τα μυστικά της!

Η αρχή της ιστορίας του βιγκανισμού

Η τάση της vegan χρονολογείται από το 1944, όταν η Vegan Society και ο κ. Donald Watson (ένας Άγγλος) εφηύραν τη λέξη “vegan”. Προέρχεται από τη χορτοφαγία. Στη Γαλλία, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2010 για να βρούμε την πρώτη Vegan Society και το 2013 για να δούμε τον όρο “βιγκανισμός” να εμφανίζεται στην Hachette και στη συνέχεια το 2015 στη Larousse.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των χορτοφάγων στη Γαλλία- ανάλογα με την πηγή, κυμαίνεται μεταξύ 0,01 και 3% του πληθυσμού.

Από το 1944 έχουν ιδρυθεί πολυάριθμες ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η L214 Éthique & Animaux, η οποία ιδρύθηκε το 2008 με τους εξής στόχους: να αναφέρει την πραγματικότητα των πιο διαδεδομένων πρακτικών σε μια προσπάθεια να τιμωρηθούν οι παράνομες πρακτικές, να καταδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και, τέλος, να τροφοδοτήσει τη δημόσια συζήτηση για την κατάσταση των ζώων.

Η L214 Éthique & Animaux δημοσιεύει αυτές τις πληροφορίες στους δικτυακούς της τόπους και παράγει βίντεο, φυλλάδια και μπροσούρες. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων και των σφαγείων.

Vegan ή χορτοφάγος; Ποια είναι η διαφορά;

Το να είσαι χορτοφάγος σημαίνει να μην τρως κρέας. Αυτή η διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει ψάρια, θαλασσινά και αυγά.

Το να είσαι χορτοφάγος σημαίνει να μην τρως ζωική σάρκα ή ζωικά προϊόντα (αυγά, γάλα, τυρί, μέλι κ.λπ.). Σημαίνει να αρνείσαι να φοράς μαλλί, μετάξι ή δέρμα (για να μην αναφέρουμε τη γούνα!) ή να χρησιμοποιείς καλλυντικά που περιέχουν ζωικά λίπη. Δεν επιτρέπονται οι δοκιμές σε ζώα, και τίποτα που απαιτεί την εκμετάλλευση ζώων με οποιονδήποτε τρόπο (ξεχάστε μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, ένα απόγευμα στο τσίρκο ή μια βόλτα με άμαξα!).

“Το να είσαι vegan σημαίνει να αισθάνεσαι πολίτης του κόσμου”, μου εξήγησε ο Rudy, ένας vegan.

Είναι μια φιλοσοφία γείωσης όπου όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη.

Τελικά, το να είσαι vegan σημαίνει να μετασχηματίζεις τα σημερινά καταναλωτικά μας πρότυπα σε μια κοινωνία υπερκατανάλωσης, όπου ο στόχος είναι να καταναλώνουμε χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας ή την υγεία των άλλων και χωρίς να σπαταλάμε τους πόρους του πλανήτη μας (μεταξύ άλλων το νερό).

bol vegan

Τι τρώτε όταν είστε χορτοφάγος;

100% φυτική τροφή!

Αυτός ο τρόπος διατροφής σας επιτρέπει να ανακαλύψετε νέα προϊόντα, όπως έλαια με έντονες γεύσεις (λινάρι, καμελίνα, χαΐρι, ελαιοκράμβη ή σουσάμι), aquafaba (νερό από ρεβίθια που χτυπιέται σαν ασπράδι αυγού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών) ή “ψεύτικα τυριά” που σας επιτρέπουν να ανακαλύψετε ξανά τη γεύση αυτών των πολυαγαπημένων προϊόντων με σεβασμό και προστασία των ζώων. Τρώμε σπόρους, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιούχους σπόρους κ.ά. Το μενού είναι ποικίλο! Μπορείτε να δοκιμάσετε τα vegan εστιατόρια αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτά.

Το να είσαι vegan σου δίνει επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψεις και άλλα αφοσιωμένα, ανεξάρτητα καταστήματα.

Είναι το να είσαι vegan μια μόδα;

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: το να είσαι vegan είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια “στάση”! Είναι μια πραγματική δέσμευση για την κατάργηση όλων των μορφών εκμετάλλευσης των ζώων.

Το μάλλον μοντέρνο χαϊδευτικό του vegan, το “veggie”, χρησιμοποιείται με κάθε είδους τρόπο στα κοινωνικά δίκτυα και φαίνεται να κάνει ρίμα με την επιτυχία και τη γοητεία, καθώς και να είναι συνώνυμο της “υγιεινής” ζωής… Η κατανάλωση 100% φυτικής τροφής δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό φαινόμενο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν αυτόν τον τρόπο ζωής.

Γνωρίζατε ότι διασημότητες όπως ο Tobey Maguire, ο Jared Leto, η Nathalie Portman και η Gwyneth Paltrow είναι vegan;

Σύμφωνα με τον Rudy, ο οποίος είναι vegan εδώ και πολλά χρόνια, πρόκειται για εμπνευσμένους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπα για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στον τρόπο ζωής τους και οι οποίοι, τελικά, θα δώσουν φωνή σε αυτή τη φιλοσοφία ζωής μέσω της επιρροής τους! Φαίνεται θετικό το γεγονός ότι οι διασημότητες προβάλλουν ανοιχτά τον τρόπο ζωής τους, διότι, όπως μου επισήμανε η Gwenaelle, η οποία ήταν vegan εδώ και 2 χρόνια όταν τη συνάντησα, κορυφαίοι αθλητές όπως ο Novak Djocovic και ο Rich Roll, οι οποίοι είναι επίσης vegan, διαψεύδουν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η ακολουθία αυτής της διατροφής είναι πηγή ελλείψεων, αδυνατίσματος και σωματικής κόπωσης.

Για την Gwenaelle, το να είσαι vegan δεν είναι μια τάση, δεν είναι μια περαστική μόδα, “ο βιγκανισμός είναι μια προσωπική προσέγγιση που διαρκεί με την πάροδο του χρόνου”.

Σήμερα βλέπουμε την εμφάνιση νέων vegan προϊόντων: παγωτά, κέικ, γιαούρτια και καλλυντικά.

Η πράσινη μόδα γνωρίζει μεγάλη άνθηση: υφάσματα, παπούτσια κ.ά. Πολλές μάρκες προσφέρουν ηθικές ή “φιλικές προς τα ζώα” αγορές.

Οι διατροφικές συμβουλές του διαιτολόγου

Έλλειψη πρωτεϊνών; Ανόργανα άλατα; Λοιπόν, όχι!

Η χορτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Το να είμαστε χορτοφάγοι είναι επίσης ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να βρούμε αλλού θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας, να διεγείρουμε τους γευστικούς μας κάλυκες, να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και υφές και, τέλος, να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη διατροφή μας.

Πρωτεΐνες; Μπορείτε να τη βρείτε στα φυτά, στα όσπρια ή σε προϊόντα όπως το τόφου, το σεϊτάν ή το τέμπεθ, και ο συνδυασμός δημητριακών και οσπρίων σας παρέχει τη ζωική πρωτεΐνη που διαφορετικά μπορεί να σας λείψει.

Και ο σίδηρος; Βρίσκεται στα φύκια, το κακάο, τους σπόρους και τα όσπρια, αλλά μην ξεγελιέστε από το γεγονός ότι ο φυτικός σίδηρος απορροφάται λιγότερο εύκολα, γι’ αυτό φροντίστε να παίρνετε άφθονη βιταμίνη C με το γεύμα σας.

Ωμέγα 3; Βρίσκονται στα έλαια, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τι γίνεται με τη βιταμίνη Β12; Βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα, είναι απαραίτητη για την ανανέωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνιστάται ιδιαίτερα η λήψη συμπληρωμάτων!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Rudy για την πολύ ευχάριστη συνέντευξή του, καθώς και την Gwenaelle, δύο νέους vegan ανθρώπους με τους οποίους μου άρεσε να περνάω χρόνο, να μιλάω και να μαθαίνω!