Τι σκέφτομαι για τις δίαιτες της Sandra Ferreira

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Είτε για λόγους υγείας είτε για να χωρέσετε στο παντελόνι σας, περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους δηλώνουν ότι πρέπει να χάσουν βάρος. Έτσι, είστε σε αυτό που είναι γνωστό ως “δίαιτα”. Αλλά τι περιλαμβάνει και είναι αποτελεσματική;

Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, θα ήθελα να σας δώσω τη γνώμη μου και να σας πω τι σκέφτομαι για τις δίαιτες.

Τι είναι η δίαιτα;

Πρώτα απ’ όλα, στην καθημερινή γλώσσα, μια δίαιτα είναι μια αλλαγή στη διατροφή που σας επιτρέπει να χάσετε βάρος.

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, βασικά, μια “δίαιτα” είναι μια “διαιτητική” δίαιτα, με άλλα λόγια ένας τρόπος διατροφής, σε οποιαδήποτε μορφή, και όχι απαραίτητα μια δίαιτα για να χάσετε βάρος… πολύ απλά!

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι κάνετε ‘δίαιτα’ για να χάσετε βάρος, με άλλα λόγια, επιβάλλετε περιορισμούς στον εαυτό σας για να πετύχετε τους στόχους σας.

Είναι όμως αποτελεσματική;

Κόβετε τα αμυλούχα τρόφιμα ή τρώτε μόνο λαχανικά για να χάσετε βάρος;

Δεν είναι καλή ιδέα!

Έχει αποδειχθεί ότι οι περιοριστικές δίαιτες δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, και μάλιστα έχουν παρενέργειες που θα μπορούσατε να αποφύγετε:

απώλεια μυϊκής μάζας, κόπωση, κακή αναπνοή, κακή ποιότητα ύπνου, διατροφικές διαταραχές, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη κ.λπ.

régime

Δεν αποφασίζετε εσείς ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος!

Το ιδανικό σας βάρος δεν είναι αυτό που εσείς ορίζετε για τον εαυτό σας, αλλά αυτό που αποφασίζει ο εγκέφαλός σας, επηρεασμένος από τη γενετική και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στην πραγματικότητα, το “ιδανικό” σας βάρος, γνωστό ως “βάρος φυσικής κατάστασης”, θα εμπίπτει σε ένα εύρος και αυτό το εύρος είναι διαφορετικό για τον καθένα μας.

Είναι σαν τον ύπνο: κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται 10 ώρες τη νύχτα για να νιώσουν ξεκούραση, άλλοι μόνο 6. Το ίδιο συμβαίνει και με το βάρος!

Ελέγχει την πείνα και τον κορεσμό, για παράδειγμα.

Θα διαχειριστεί επίσης την ενέργεια που καταναλώνετε για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου :

Πώς ξέρουμε ποιο είναι αυτό το εύρος βάρους;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το ιδανικό βάρος είναι γύρω στα πέντε κιλά, οπότε δεν υπάρχει ακριβής αριθμός που θα ήταν ιδανικός. Αλλά αν έχετε την τάση να είστε καθιστική, θα βρίσκεστε στην κορυφή του εύρους…

Προσοχή, όμως, καθώς το ιδανικό σας βάρος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής σας!

Αν, για παράδειγμα, παραμείνετε υπέρβαροι για αρκετά χρόνια, ο εγκέφαλός σας θα υποθέσει ότι αυτό το νέο βάρος είναι το νέο σας ιδανικό βάρος.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας, γιατί τότε θα είναι δύσκολο να πείτε στον εγκέφαλό σας να ξανακατεβεί και να παραμείνει σε χαμηλότερο βάρος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε στο ιδανικό σας βάρος;

Για να παραμείνετε στο ιδανικό σας βάρος, σας συμβουλεύω να ακούτε τον εαυτό σας: δεν είναι τόσο απλό, αλλά σε γενικές γραμμές, τρώτε όταν πεινάτε και σταματάτε να τρώτε όταν δεν πεινάτε πια.

Σε περίπου έξι μήνες, το βάρος σας θα έχει σταθεροποιηθεί στην τιμή αναφοράς του.

perte de poids

Και τι γίνεται με τον ΔΜΣ;

Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: ΔΜΣ = Βάρος/Υψος2) είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς, αλλά δεν είναι τέλειο.

Μπορείτε να είστε υπέρβαροι στο ιδανικό σας βάρος και να εξακολουθείτε να έχετε καλή υγεία, αλλά δεν θα πρέπει να προσπαθείτε να χάσετε βάρος χωρίς να διακινδυνεύετε μια ζωή δίαιτας.

Δυστυχώς, το 80% των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος το ξαναπαίρνουν μέσα σε λίγα χρόνια.

Το 2012 πραγματοποιήθηκε μάλιστα μια μελέτη σε 4.000 δίδυμα ηλικίας 16 έως 25 ετών, η οποία έδειξε ότι ένα και μόνο πρόγραμμα απώλειας βάρους πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο αύξησης του βάρους κατά δύο φορές για τους άνδρες και κατά τρεις για τις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όλα οφείλονται στον εγκέφαλο, ο οποίος, νιώθοντας ότι στερείται τροφής, αποθηκεύει περισσότερο στη συνέχεια, προκειμένου να διατηρηθεί (ναι, το σώμα μας θέλει να ζήσει!).

Και στη συνέχεια, όταν χάνουμε βάρος, το σώμα μας φυσικά καίει λιγότερο και όταν επιστρέφουμε στο να τρώμε περισσότερο, το σώμα μας επιβραδύνει και παίρνουμε βάρος, και αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια μετά την περιοριστική δίαιτα.

Τι κάνετε λοιπόν αν δεν κάνετε δίαιτα;

Μια απλή απάντηση σε μια πολύ απλή ερώτηση: φάτε όσο θέλετε και κινηθείτε!

Με άλλα λόγια, όπως είπα και προηγουμένως, σταματάτε να τρώτε όταν δεν πεινάτε πια, κάτι που δεν είναι τόσο απλό, διότι υπεισέρχονται και συναισθηματικοί παράγοντες (άγχος, κόπωση κ.λπ.), οι οποίοι παρεμβαίνουν στα σήματα που στέλνει το σώμα σας, με αποτέλεσμα να μην ακούτε σωστά τις αισθήσεις πείνας.

Επιπλέον, κάνουμε τακτικές, ευχάριστες δραστηριότητες που διαρκούν με την πάροδο του χρόνου!

Στην πραγματικότητα, για να έχετε το ιδανικό σας βάρος, είναι σημαντικό να μην κάνετε περιοριστικές δίαιτες, αλλά να αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας στο σύνολό της: διατροφή, σωματική δραστηριότητα, άγχος κ.ά. Φροντίστε τον εαυτό σας και τα υπόλοιπα θα έρθουν φυσικά!

Για να συνοψίσω τη γνώμη μου:

  • Όχι περιοριστικές δίαιτες
  • Σταματήστε να τρώτε όταν δεν πεινάτε πια
  • Κάντε τακτικά σωματική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί