Τι σκέφτηκα για τις δίαιτες της Clélia d’Angelo

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Προσοχή, αυτό το άρθρο θα σας ανοίξει τα μάτια για την πραγματικότητα των δίαιτων.

Ως διαιτολόγος και διατροφολόγος, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας: οι δίαιτες δεν σας κάνουν να χάσετε βάρος, έχουν μάλιστα την ατυχή τάση να κάνουν το αντίθετο: σας κάνουν να παίρνετε βάρος!

Η αλήθεια είναι δύσκολο να την πιστέψετε, σας το αναγνωρίζω, επειδή η επιχείρηση των διαιτών είναι μια κερδοφόρα και επικερδής επιχείρηση, με το αδυνάτισμα να αποτελεί το μοντέρνο κριτήριο ομορφιάς.

Θέλετε να απαλλαγείτε από τις δίαιτες; Να βάλετε τέλος στο φαινόμενο του γιο-γιο; Να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τον εαυτό σας; Να βρείτε την ειρήνη με το πιάτο σας και το φαγητό σας; Σας προσκαλώ να διαβάσετε παρακάτω.

Οι δίαιτες σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Να τι κάνουν οι δίαιτες σε όσους τις ακολουθούν…

Πεποιθήσεις για το φαγητό

Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν είναι η πεποίθηση ότι ορισμένες τροφές σε κάνουν να αδυνατίζεις! Οι τροφές που θεωρούνται “υγιεινές” με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά και τα φρούτα, δεν θα σας κάνουν να χάσετε περισσότερο βάρος από τις τροφές που θεωρούνται “κακές”, με υψηλή θερμιδική πυκνότητα, όπως οι πίτσες, τα μπιφτέκια, τα γλυκά κ.λπ.

Κι αν σας έλεγα ότι η ισορροπημένη διατροφή σας είναι αυτή που σας παχαίνει και όχι ένα κομμάτι πίτσα; Πώς είναι αυτό δυνατόν; Πολύ απλά, είναι η κατανάλωση περισσότερης τροφής από όση χρειάζεστε για ενέργεια που σας κάνει να παίρνετε βάρος. Αν φάτε πολλά λαχανικά, πολύ κινόα ή πολύ γιαούρτι μηδενικού ποσοστού, θα πάρετε βάρος, ενώ αν φάτε τη σωστή ποσότητα πίτσας, την ποσότητα που αντιστοιχεί στην πείνα σας, δεν θα πάρετε βάρος και μάλλον θα χάσετε βάρος.

Όλα είναι θέμα ποσότητας, η οποία καθορίζεται από την ένταση της πείνας σας και τον κορεσμό σας…

Ο φόβος ότι θα τελειώσει το φαγητό

Δεν μπορείτε να αφήσετε αρκετό στο πιάτο σας; Έχετε ανάγκη να τελειώσετε την τελευταία μπουκιά ακόμα και αν δεν μπορείτε; Φοβάστε ότι θα πεινάσετε; Να μην πάθετε υπογλυκαιμία;

Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που πάσχουν από υπερφαγία.

Επειδή ελέγχετε τη διατροφή σας: τις θερμίδες της, την κατηγοριοποίηση των τροφών (καλές έναντι κακών), το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε που σας κάνει να φοβάστε μήπως χάσετε κάτι, κ.λπ. είναι που παίρνετε βάρος.

Όταν φοβάσαι ότι θα χάσεις κάτι, τείνεις να τρως υπερβολικά και να τρως χωρίς να πεινάς.

Η δίαιτα τροφοδοτεί αυτούς τους φόβους, κάνοντάς μας να παίρνουμε βάρος ή να βιώνουμε το φαινόμενο yo-yo.

régime

Τρώτε χωρίς ευχαρίστηση αλλά με ενοχές

Όταν κάνετε δίαιτα, ακολουθείτε έναν κατάλογο τροφών που έχουν λίγες θερμίδες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή έχουν την αρετή να επιταχύνουν την εντερική διέλευση.

Όταν ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες, ξεχνάτε τον εαυτό σας. Είναι αφύσικο να βρίσκεστε σε μια περιοριστική κατάσταση, καθώς θα σας οδηγήσει στην επιθυμία για ευχάριστες τροφές που θα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, με ενοχές, χωρίς πείνα και χωρίς τέλος.

Το κλειδί για να χάσετε βάρος είναι να σεβαστείτε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός σας, τη ζήτηση ενέργειας, τις αισθήσεις και τις απαιτήσεις του.

Είναι δυνατόν να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα

Δείτε τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να κάνετε δίαιτα…

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου :

Απελευθερώνοντας τον εαυτό σας από τον έλεγχο

Όταν σταματάτε μια δίαιτα, αποφασίζετε να απαλλαγείτε από τον έλεγχο των τροφίμων.

Το να βγείτε από τον έλεγχο σημαίνει να απελευθερωθείτε από τους φόβους σας και να αφήσετε τον εαυτό σας να καθοδηγείται από τις διατροφικές σας επιθυμίες, ανάγκες και επιθυμίες.

Αυτό που σας κάνει να χάνετε βάρος είναι να σέβεστε τις διατροφικές σας επιθυμίες, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε αυτό που τρώτε για να παίρνετε τη μέγιστη ευχαρίστηση από αυτό και να σέβεστε τον κορεσμό σας.

Επειδή μιλάω για τις διατροφικές επιθυμίες δεν σημαίνει ότι θα λαχταράτε συνέχεια πίτσες, πατατάκια, μπιφτέκια ή γλυκά.

Το σώμα σας είναι υπέροχο όταν το αφήνετε, έχει διαφορετικές επιθυμίες κάθε μέρα και χρειάζεται όλες τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων.

Ίσως λαχταράτε ένα ζουμερό μήλο, ένα τηγανητό λαχανικό καρυκευμένο με ένα μπαχαρικό που σας αρέσει, κάτι φρέσκο και πολύχρωμο. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, το σώμα σας θα αναζητήσει την ισορροπία και χρειάζεται όλες τις τροφές που μπορεί να πάρει για να την επιτύχει.

Ακούστε το σώμα σας και θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να είστε υγιείς και να απολαμβάνετε όλα τα τρόφιμα, και εννοώ όλα τα τρόφιμα.

Ακούστε τις διατροφικές σας αισθήσεις

Η καρδιά αυτού που σας εξηγώ βρίσκεται σε αυτή την παράγραφο. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βγείτε από τον έλεγχο της δίαιτας, του φόβου σας να πάρετε βάρος, της συναισθηματικής σας επιθυμίας να φάτε κ.ο.κ.: επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Πεινάτε; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα επίπεδα πείνας που νιώθετε; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον κορεσμό και να τον σεβαστείτε;

Και φυσικά, μπορείτε να φάτε χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο; Έχοντας πλήρη επίγνωση του πιάτου σας και της τροφής που βάζετε στο στόμα σας;

Ορίστε: ακούγοντας και σεβόμενοι τις διατροφικές σας αισθήσεις θα μπορέσετε να χάσετε βάρος βιώσιμα και να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.

Δίαιτες: τι είναι;

Ο όρος “δίαιτα” χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα νοσοκομεία.

Σε ένα άτομο με κάποια παθολογία ή ασθένεια χορηγείται δίαιτα. Κάποιος με νόσο του Crohn θα έχει συγκεκριμένη δίαιτα, όπως και ένας διαβητικός, κάποιος που πάσχει από υποσιτισμό ή κάποιος με καρδιαγγειακή νόσο.

Έχετε κάποια ασθένεια; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν χρειάζεστε δίαιτα, αλλά πρέπει να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας!

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η πίστη στη θαυματουργή δίαιτα ως θεραπεία για όλα σας τα δεινά συνεχίζει να υπάρχει και να προωθείται.

Γιατί μας ταλαιπωρούν συνεχώς οι δίαιτες κάθε είδους;

Όπως είπα και στην εισαγωγή αυτού του άρθρου, πρόκειται για μια οικονομική απροσδόκητη ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη μόδα, τις διασημότητες και τους influencers των κοινωνικών δικτύων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα στο λογαριασμό σας όταν κάνετε δίαιτα. Είναι λυπηρό, αλλά σας εκπλήσσει;

Για να μάθετε περισσότερα