Τι είναι η Χρονοδιατροφή;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η χρονοδιατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που βασίζεται στη χρονοβιολογία. Περιλαμβάνει το φαγητό τη σωστή ώρα της ημέρας ή σύμφωνα με το βιολογικό σας ρολόι. Η μέθοδος αυτή αποφεύγει τις στερήσεις και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες. Αυτός ο τρόπος διατροφής σας επιτρέπει να απολαμβάνετε καλή υγεία και να χάνετε βάρος χωρίς να στερείστε το φαγητό. Ωστόσο, απαιτεί τη συμμόρφωση με ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές και βασικές αρχές.

Χρονοβιολογία ή το 24ωρο ρολόι του σώματος

Αποτελούμενη από το πρόθεμα chrono που συνδέεται με τη λέξη βιολογία, η χρονοβιολογία ορίζεται ως η μελέτη των βιολογικών ρυθμών μέσα στο σώμα. Ο τρόπος λειτουργίας του σώματος υπόκειται σε έναν βιολογικό ρυθμό, ο οποίος αντιστοιχεί σε μια περιοδική, κυκλική ή τακτική μεταβολή μιας φυσιολογικής λειτουργίας, του μεταβολισμού των κυττάρων, της έκκρισης ορμονών κ.λπ. Τα ίδια ένζυμα και ορμόνες δεν εκκρίνονται κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.

Οι διάφορες μεταβολικές, νευρικές και ενδοκρινικές δραστηριότητες προγραμματίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν επίσης διακυμάνσεις στη διάρκεια μιας βιολογικής δραστηριότητας. Ορισμένοι βιολογικοί ρυθμοί διαρκούν μόλις λίγα λεπτά. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, εκτείνονται σε περίοδο μίας ή περισσότερων ωρών. Πολλές από τις λειτουργίες του σώματος ακολουθούν συνήθως έναν 24ωρο ή κιρκάδιο ρυθμό.

Ένα εσωτερικό ρολόι, που ρυθμίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα (εναλλαγή ημέρας-νύχτας), επιβάλλει στο σώμα μας έναν 24ωρο κύκλο. Πρόκειται για μια περιοχή του εγκεφάλου που συγχρονίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, δημιουργώντας μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις που ρυθμίζονται από τον κύκλο. Αντιπροσωπεύει ένα σύνολο μηχανισμών που ρυθμίζουν την κατανομή της δραστηριότητας του σώματος κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα λειτουργεί διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφομοιώνει διαφορετικά την τροφή ανάλογα με το πότε την τρώτε. Στα έμβια όντα, ο χρόνος επηρεάζει το σώμα στο σύνολό του, αλλά και τη διατροφή. Η χρονοδιατροφή (που αποτελείται από το πρόθεμα chrono και τη λέξη nutrition) είναι μια διατροφική εφαρμογή της χρονοβιολογίας.

Qu'est-ce que la chrononutrition ?
Τι είναι η χρονοδιατροφή;

Τι είναι η χρονοδιατροφή;

Αναπτύχθηκε το 1986 από τον Δρ Alain Delabos, έναν Γάλλο διατροφολόγο, η χρονοδιατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που βασίζεται στην αρχή του βιολογικού ρολογιού του ατόμου. Αυτός ο τρόπος διατροφής βασίζεται στη χρονοβιολογία. Είναι προσαρμοσμένος στο βιολογικό ρολόι. Στόχος του είναι να ευθυγραμμίσει την πρόσληψη τροφής με τους βιολογικούς ρυθμούς.

Η χρονοδιατροφή περιλαμβάνει τη διατροφή σύμφωνα με τις ενζυμικές εκκρίσεις του ατόμου, ενώ παράλληλα σέβεται το φυσικό ρυθμό του μεταβολισμού. Μας επιτρέπει να τρώμε σχεδόν όλες τις τροφές, αλλά μόνοτη σωστή ώρα της ημέρας. Ώρες που το σώμα εκκρίνει φυσιολογικά τις ορμόνες και τα ένζυμα που απαιτούνται για την επεξεργασία των τροφών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες ενζυμικές εκκρίσεις συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να διευκολύνουν την αφομοίωση και τη χρήση της τροφής και για να κάψουν τα θρεπτικά συστατικά διαφόρων ομάδων τροφίμων, ώστε να αποφευχθεί η αποθήκευση λίπους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τροφή καταναλώνεται σε ώρες που είναι πιο χρήσιμες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού και την πρόληψη της αποθήκευσης της τροφής με τη μορφή λίπους σε ορισμένα μέρη του σώματος. Η χρονοδιατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση των σωστών τροφών στις σωστές ποσότητες στις σωστές ώρες, με στόχο την επίτευξη καλύτερης υγείας και ενός υγιούς σώματος.

Η διατροφή επαναπροσδιορίζεται με στόχο την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για μια εξισορρόπηση που σέβεται τους ορμονικούς και μεταβολικούς ρυθμούς, ενώ ακολουθεί το φυσικό ρυθμό και τις εκκρίσεις ενζύμων του οργανισμού. Με την επανεξισορρόπηση της διατροφής τους σύμφωνα με τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος, οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος χωρίς στερήσεις. Πρέπει, ωστόσο, να τρώνε ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Ιατρικός κλάδος;

Η χρονοδιατροφή είναι μια μέθοδος που έχει αναγνωριστεί από το IRENS (Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διατροφή και την Υγεία). Σύμφωνα με την Dr Tatjana Somborski, η χρονοδιατροφή είναι ένας κλάδος της ιατρικής- ασχολείται με το τι τρώμε για να ζούμε σύμφωνα με τους φυσικούς ρυθμούς της παραγωγής ορμονών και ενζύμων.

Είναι η χρονοδιατροφή μια δίαιτα;

Η χρονοδιατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση της σωστής τροφής τη σωστή στιγμή στις σωστές ποσότητες. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν, αλλά πρέπει να τρώνε συγκεκριμένες τροφές αποκλειστικά σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Επομένως, δεν υπάρχει στέρηση τροφής, όπως συμβαίνει με ορισμένες περιοριστικές δίαιτες. Δεν χρειάζεται να παραλείπετε γεύματα, να αποφεύγετε ή να εγκαταλείπετε ορισμένα τρόφιμα. Επομένως, είναι δυνατόν να τρώτε τροφές που απαγορεύονται σε ορισμένες δίαιτες.

Η Χρονοδιατροφή δεν είναι δίαιτα με την αυστηρή έννοια του όρου, ούτε δίαιτα αδυνατίσματος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής και διατροφής, του οποίου πρωταρχικός στόχος δεν είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας. Επομένως, ο κύριος στόχος της χρονοδιατροφής είναι να παρέχει στον οργανισμό αυτό που χρειάζεται για να βελτιώσει την υγεία του και να χάσει βάρος ή να πάρει βάρος.

Στόχος της χρονοδιατροφής δεν είναι η απώλεια βάρους ή κιλών, αλλά το αδυνάτισμα με σκοπό την εξισορρόπηση της σιλουέτας. Πρόκειται περισσότερο για μια ισορροπημένη διατροφή ή μια αναδιοργάνωση των διατροφικών συνηθειών που λαμβάνει υπόψη το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Η χρονοδιατροφή περιλαμβάνει επομένως μια αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνδέεται επομένως με έναν νέο τρόπο διατροφής που λαμβάνει υπόψη τους βιολογικούς ρυθμούς και τις ενζυμικές εκκρίσεις του σώματος.

Ποια είναι η αρχή πίσω από τη χρονοδιατροφή;

Η αρχή της χρονοδιατροφής είναι απλή. Περιλαμβάνει την κατανάλωση της σωστής τροφής, στις σωστές ποσότητες, τη σωστή ώρα της ημέρας. Τα τρόφιμα καταναλώνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με λογική κατανομή των τροφίμων και αναλογίες που λαμβάνουν υπόψη την ώρα της ημέρας, το επίπεδο δραστηριότητας, τις σωματικές διαστάσεις και την ένταση της όρεξης του ατόμου.

Με αυτόν τον τρόπο, η τροφή καταναλώνεται τη στιγμή που είναι πιο χρήσιμη για τον οργανισμό, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί εύκολα να τη χρησιμοποιήσει και να τη διαχειριστεί βέλτιστα. Η ώρα κατά την οποία προσλαμβάνεται η τροφή είναι επομένως σημαντική, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την πέψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας κατά την οποία κάθε ομάδα τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό.

Όταν τα θρεπτικά συστατικά καταναλώνονται εκτός αυτών των περιόδων πέψης ή χρονικών διαστημάτων, δεν χρησιμοποιούνται ή μετασχηματίζονται, αλλά αποθηκεύονται ως λίπος.

Σύμφωνα με την αρχή της χρονοδιατροφής, είναι χρήσιμο να παρέχουμε στον οργανισμό τροφή την κατάλληλη στιγμή για τον μεταβολισμό του ή για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Suivre son horloge biologique
Τρώγοντας τις σωστές τροφές τη σωστή ώρα της ημέρας

Ποιοι είναι οι στόχοι της χρονοδιατροφής;

Ενθαρρύνοντας την πρόσληψη τροφής τη σωστή ώρα και στις σωστές ποσότητες, η χρονοδιατροφή βοηθά στη βελτίωση της διατροφής μας. Βοηθά τον οργανισμό να μάθει εκ νέου πώς να τρώει τα τρόφιμα με ισορροπημένο τρόπο. Μια ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνεται με το σεβασμό του μεγέθους των μερίδων και των συνδυασμών τροφίμων. Ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι να χάσετε βάρος, αλλά να τρώτε καλά.

Η χρονοδιατροφή σας βοηθά επίσης να γνωρίζετε :

 • τι να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ,
 • τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε βάρος (αλλάζοντας το ρυθμό και το είδος των τροφίμων που τρώτε),
 • τον σωστό τρόπο διατροφής για να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά την κόπωση.

Αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες βοηθά στη διόρθωση τυχόν διατροφικών ελλείψεων. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα αδιαμφισβήτητο αίσθημα ευεξίας. Θα σας βοηθήσει επίσης να ανακτήσετε το επιθυμητό σας βάρος. Επιπλέον, αυτός ο τύπος διατροφής είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τους ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους.

Η βελτίωση της διατροφής σας θα βελτιστοποιήσει τη χρήση και την παροχή θρεπτικών συστατικών. Αυτό μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και μειώνει τα αποθηκευμένα λίπη.

Με αυτόν τον τρόπο, η χρνοδιατροφή βοηθάει στην :

 • να περιοριστούν οι συνέπειες της περίσσειας λιπιδίων (αύξηση βάρους ή υπέρβαρο, κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθολογιών και μεταβολικών νοσημάτων) ,
 • στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και της δυσλιπιδαιμίας (μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, λιπαρών οξέων ή λιπιδίων στο αίμα),
 • να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος.

Μια ισορροπημένη διατροφή στοχεύει επίσης στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη ορισμένων μεταβολικών παθολογιών ή του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό το σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών (διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σύνδρομο αυτό προκαλείται από τον κακό μεταβολισμό του σώματος.

La chrononutrition a des effets bénéfiques sur la santé
Η χρονοδιατροφή έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Πώς λειτουργεί η χρονοδιατροφή;

Η χρονοδιατροφή είναι μια μέθοδος διατροφής που καθορίζει ποιες τροφές είναι κατάλληλες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, με ένα είδος τροφής κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η ποσότητα της τροφής που πρέπει να προσλαμβάνεται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών της ημέρας για να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της μεθόδου διατροφής. Η σωστή ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Η ιδέα είναι να τρώτε την κατάλληλη ποσότητα φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Πριν όμως υιοθετηθεί αυτός ο τρόπος διατροφής και για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του, πρέπει να αξιολογηθεί η μορφολογία του ατόμου και να προσδιοριστεί ο μορφότυπος του.

Η αξιολόγηση αυτή βοηθά στον καθορισμό των τροφών που πρέπει να προτιμηθούν και των σωστών ποσοτήτων τροφής που πρέπει να προσλαμβάνονται. Για να γίνει αυτό, μετρώνται διάφορες παράμετροι: βάρος, περιφέρεια στήθους, περιφέρεια μέσης, περιφέρεια ισχίων, πλάτος καρπού και ύψος. Αυτές οι έξι παράμετροι χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μορφότυπου του ατόμου, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν τα κατάλληλα μενού.

Στη συνέχεια, καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τον μορφότυπο του ατόμου. Στόχος είναι να καθοριστεί μια συγκεκριμένη δίαιτα για κάθε μορφολογία. Αυτό είναι γνωστό ως μορφοδιατροφή! Ο γιατρός Alain Delabos έχει αφιερώσει ένα βιβλίο στη μορφοδιατροφή, το οποίο εκδόθηκε από τον Albin Michel. Ο τίτλος του είναι ”Mincir en beauté grâce à la morpho-nutrition”.

Ποιες τροφές για ποιον τύπο σώματος;

Υπάρχουν τυπικές τροφές που αντιστοιχούν σε κάθε μορφότυπο. Υπάρχουν 11 μορφότυποι:

 • Cheops,
 • Μάγιας
 • Rubens,
 • Schwartzy,
 • Αθλητικός,
 • Don Camillo,
 • Κλεψύδρα,
 • Μοναστηριακό,
 • Κορμός δέντρου,
 • Ασκητής,
 • Γαλιλαίος.

Η εφαρμογή της χρονοδιατροφής σας δίνει μια ιδανική, αρμονική φιγούρα που αντιστοιχεί στον μορφότυπο του Γαλιλαίου. Για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα ή για να ακολουθήσετε κανονικά τη χρονοδιατροφή, πρέπει να τρώτε 4 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό σνακ και δείπνο) και να αποφεύγετε ορισμένες τροφές, ιδιαίτερα το γάλα και το γιαούρτι.

Χρονοδιατροφή και διαβήτης ή υπερχοληστερολαιμία

Η χρονοδιατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο για άτομα με καλή υγεία όσο και για άτομα με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, συνιστάται έντονα η ιατρική συμβουλή πριν από την έναρξη της χρονοδιατροφής. Αυτή η προφύλαξη είναι απαραίτητη για άτομα με διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Υπάρχει ένα διατροφικό πρόγραμμα για άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι ο έλεγχος και η σταθεροποίηση της κατάστασης. Προσφέρεται από ειδικούς. Ένας από αυτούς είναι ο Δρ Alain Delabos. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ”Prévenir et traiter le diabète grâce à la chrono-nutrition”, που εκδόθηκε από τον Albin Michel.

Η χρονοδιατροφή προωθεί ένα καλά προσαρμοσμένο διατροφικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον διαβήτη, ενώ συμβάλλει στην εξισορρόπηση της διατροφής του ασθενούς.

Σε περίπτωση υπερχοληστερολαιμίας, η χρονοδιατροφή βοηθά στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης. Ο γιατρός Alain Delabos προτείνει ορισμένες καλά προσαρμοσμένες συνταγές στο βιβλίο του. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η χρονοδιατροφή μπορεί να ομαλοποιήσει όλα τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ποια είναι τα τυπικά μενού της χρονοδιατροφής;

Το διατροφικό πρόγραμμα chrononutrition αποτελείται από 4 γεύματα την ημέρα, με προτιμώμενα μενού και ποσότητες ανάλογα με το μέγεθος του ατόμου.

 1. Πρωινό

Τοπρωινό , το οποίο καταναλώνεται εντός μιας ώρας από το ξύπνημα, είναι λιπαρό και πλούσιο. Αποτελείται από λίπη, ιδίως τυρί και βούτυρο, χωρίς να ξεχνάμε τα αργά σάκχαρα (δημητριακά, ψωμί). Το ψωμί είναι επίσης στο μενού, όπως και ένα ζεστό ρόφημα χωρίς γάλα και ζάχαρη. Αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό αργά σάκχαρα, αλλά και λιπαρά οξέα. Περιέχουν πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Τα ένζυμα μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι αυτή την ώρα της ημέρας:

 • Η ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη το πρωί για τη λειτουργία των οργάνων. Η έκκριση ινσουλίνης είναι απαραίτητη το πρωί για τη λειτουργία των οργάνων, καθώς προωθεί τη χρήση αργών σακχάρων για την παροχή της ενέργειας που απαιτείται από τα διάφορα πορτοκάλια σε δραστηριότητα,
 • Η λιπάση εκκρίνεται για τον μεταβολισμό των λιπών,
 • Οι πρωτεάσες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
Pain au menu
Στο πρωινό, το ψωμί παίζει καθοριστικό ρόλο
 1. Μεσημεριανό

Το γεύμα είναι πυκνό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Πραγματοποιείται 4 έως 6 ώρες μετά το πρωινό. Το μενού αποτελείται από ένα κανονικό πιάτο πρωτεΐνης (κρέας), με 1 μικρή μερίδα αμύλου (ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ πατάτας ή ψωμί). Δεν υπάρχουν ορεκτικά, τυρί και επιδόρπιο.

Αυτές οι τροφές συνιστώνται ιδιαίτερα, επειδή αυτή την ώρα της ημέρας (μεσημέρι), ο οργανισμός εκκρίνει πρωτεάσες που βοηθούν στην αποθήκευση των αποθεμάτων πρωτεϊνών και στη δημιουργία κυτταρικών πρωτεϊνών.

 1. Το σνακ

Για το απογευματινό σνακ, το οποίο λαμβάνεται τουλάχιστον 5 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα πρέπει να τρώτε γλυκές τροφές. Πρόκειται για ένα γλυκό σνακ, με μαύρη σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων. Αυτά τα γλυκά προϊόντα συνιστώνται επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ημέρας, υπάρχει μια φυσική αιχμή στην έκκριση ινσουλίνης, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να κάψει τη ζάχαρη και να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για να αποτρέψει την εξάντληση των πρωτεϊνών. Αυτή η χρήση της ζάχαρης θα βοηθήσει επίσης να αντισταθμιστεί η κόπωση που σχετίζεται με τη λειτουργία των οργάνων.

 1. Δείπνο

Το δείπνο συνιστάται όταν πεινάτε, 1 ώρα 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά το απογευματινό σας σνακ. Αυτό το γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από τροφές με βάση το ψάρι ή τα θαλασσινά, με λαχανικά. Θα πρέπει να είναι ελαφρύ και εύπεπτο, με τροφές που βοηθούν στη διατήρηση του ύπνου, καθώς ένα υπερβολικά πλούσιο μενού το βράδυ είναι πιθανό να διαταράξει τον ύπνο.

Το βράδυ, η αφομοίωση της τροφής επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πεπτικές εκκρίσεις. Καθώς ο μεταβολισμός της διατροφικής πρόσληψης δεν είναι πολύ ενεργός, ό,τι δεν μεταβολίζεται θα αποθηκευτεί. Έτσι, για να αποφευχθεί η αποθήκευση νερού και συνεπώς η εμφάνιση κυτταρίτιδας, τα λαχανικά περιλαμβάνονται στο βραδινό μενού.

Poisson et légumes au diner
Ψάρια και λαχανικά για βραδινό

Προκαλεί η χρονοδιατροφή τριχόπτωση;

Οι δίαιτες απώλειας βάρους, που συχνά ξεκινούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική συμβουλή, είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η σημαντική ή ταχεία απώλεια βάρους μετά από μια περιοριστική δίαιτα και οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να είναι η αιτία της τριχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες είναι επιβλαβείς για τα μαλλιά. Λόγω της διατροφικής ανισορροπίας που προκαλούν, εξαλείφουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μακριά από το να είναι μια περιοριστική δίαιτα απώλειας βάρους, η χρονοδιατροφή σας επιτρέπει να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ενθαρρύνει μια λογική πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Σύμφωνα με τον Dr Alain Delabos, η χρονοδιατροφή δεν μπορεί να είναι η αιτία της τριχόπτωσης.

Τα οφέλη της χρονοδιατροφής

Χρονοδιατροφή σημαίνει κατανάλωση των σωστών τροφών, στις σωστές ποσότητες, στις σωστές ώρες. Όλα αυτά με σεβασμό στο βιολογικό σας ρολόι. Έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Η υιοθέτηση αυτού του τρόπου διατροφής είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Προωθώντας τη συνετή επιλογή των τροφίμων και το σωστό συνδυασμό τους, η χρονοδιατροφή προσφέρει πειστικά αποτελέσματα για την ευεξία σας. Εξισορροπεί τον φυσικό μεταβολικό ρυθμό και την έκκριση ορμονών και ενζύμων. Η διαδικασία αυτή προωθεί την καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών.

Αυτός ο τρόπος διατροφής συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση του οργανισμού, στη μακροπρόθεσμη διόρθωση των μεταβολικών διαταραχών και στη βελτίωση της ευεξίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η χρονοδιατροφή σας βοηθά επίσης να χάσετε βάρος. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, παρέχει αίσθημα κορεσμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους. Είναι ταχύτατα αποτελεσματική και προσφέρει τη δυνατότητα εξάλειψης των περιττών κιλών και επιστροφής στο ιδανικό βάρος. Οι οπαδοί της έχουν γενικά λεπτή σιλουέτα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρονοδιατροφής;

Τα θετικά αποτελέσματα της χρονοδιατροφής σχετίζονται με την τήρηση των ωρών που έχουν οριστεί για το φαγητό. Αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να είναι περιοριστικός, καθώς απαιτεί ακριβή και αυστηρή παρακολούθηση, καθώς και σεβασμό των διαλειμμάτων μεταξύ των διαφόρων γευμάτων της ημέρας.

Επίσης, η σωστή επιλογή των τροφίμων στις σωστές ποσότητες και η κατανάλωση σε αρκετά τακτές ώρες μπορεί να επιβάλει έναν ρυθμό που είναι δύσκολο να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δυσμενείς απόψεις για τη χρονοδιατροφή επισημαίνουν την ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών που είναι ακατάλληλη για άτομα με νεφρική νόσο. Αυτή η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Επιπλέον, η χρονοδιατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς αυτός ο τύπος διατροφής δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από το τυρί).

Πηγή: Δρ:

Δρ Tatjana Somborski: Χρονοδιατροφή, στο Chrono-Nutrition Suisse

https://www.chrono-nutrition.com/chrono-nutrition

Γιατρός Alain Delabos: Dites-moi doc: Je perds mes cheveux. Is it Chrono-Nutrition? in chrono coaching, ο δικτυακός τόπος διατροφικής καθοδήγησης του γιατρού Delabos,

http://www.chrono-coaching.fr/index/dites-moi-doc/article/je-perds-mes-cheveux-est-ce-la

Sylviane Gougeon: Mettez la chrono-nutrition au menu, Santé et bien-être, Δεκέμβριος 2017 https://www.bienetre-et-sante.fr/mettez-chrono-nutrition-menu/

Jessica Xavier: Χρονοδιατροφή: πώς λειτουργεί αυτή η δίαιτα; Doctissimo nutrition, Σεπτέμβριος 2018

http://www.doctissimo.fr/html/nutrition/dossiers/regimes/articles/15498-chrono-nutrition.htm

Docteur Alain Delabos ”Prévenir et traiter le cholestérol grâce à la chrono-nutrition” (Albin Michel).