Δίαιτα Scarsdale: Πώς λειτουργεί, μενού και κριτικές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Scarsdale είναι το όνομα μιας πόλης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα συνδέεται επίσης με μια δίαιτα που αναπτύχθηκε από τον Herman Tarnower (1910-1980), Αμερικανό καρδιολόγο και διατροφολόγο. Ο Tarnower ανέπτυξε τη δίαιτα Scarsdale τη δεκαετία του 1970 με στόχο την εξάλειψη του υπερβολικού βάρους σε όσους το επιθυμούσαν. Πρόκειται για μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για την επίτευξη ταχείας απώλειας βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χαμηλοθερμιδική και περιοριστική, κατατάσσεται στις δίαιτες “χαμηλών υδατανθράκων”, με πολύ μικρή πρόσληψη υδατανθράκων.

Αρχές

Η δίαιτα Scarsdale βασίζεται στην εξαιρετικά περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων, στη σημαντική μείωση του λίπους και των θερμίδων, ενώ υποστηρίζει ένα υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και μια επιλογή τροφίμων. Πρόκειται, επομένως, για μια δίαιτα με λίγες θερμίδες, λίγους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και στην απαγόρευση ενός ολόκληρου καταλόγου τροφίμων. Η σχολαστική τήρηση των συστάσεων κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων επιτρέπει την επίτευξη των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων, ιδίως την ταχεία απώλεια βάρους.

Οι υγιεινές τροφές στην πρώτη φάση είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι πρωτεΐνες, με πρόσληψη θερμίδων που δεν υπερβαίνει τις 1000 θερμίδες την ημέρα.

Η επιλογή των τροφίμων είναι πιο ποικίλη κατά τη δεύτερη φάση, η οποία είναι μια φάση σταθεροποίησης. Αυτές οι δύο φάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειάζεται, μέχρι το άτομο να φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Για κάθε μία από αυτές τις δύο φάσεις, ο συγγραφέας προτείνει διάφορους τύπους μενού (κλασικό, εξωτικό, οικονομικό, γκουρμέ και χορτοφαγικό) για να διαφοροποιείται η δίαιτα και να προσαρμόζεται στις ατομικές προτιμήσεις και επιθυμίες.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Scarsdale;

Η δίαιτα Scarsdale βασίζεται σε τρία γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και μειωμένο ποσοστό λιπαρών και υδατανθράκων, ώστε θεωρητικά να μειωθούν οι θερμίδες της δίαιτας. Ακολουθείται σε δύο φάσεις των δεκατεσσάρων ημερών η καθεμία, με επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τροφές. Τα σνακ δεν επιτρέπονται.

Ποιες είναι οι δύο φάσεις της δίαιτας;

Πρώτη φάση

Η πρώτη φάση (Two-On) διαρκεί δύο εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα αυστηρή, με περιορισμένη επιλογή τροφίμων και μενού που πρέπει να τηρείται κατά γράμμα. Υπάρχουν ορισμένα προκαθορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, το μενού του πρωινού είναι πάντα το ίδιο. Αποτελείται από μισό γκρέιπφρουτ, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες και ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Τα μεσημεριανά και τα βραδινά αποτελούνται πάντα από άπαχο κρέας, πουλερικά ή ψάρι. Τα γεύματα αυτά συνοδεύονται από λαχανικά χωρίς λιπαρά (ζεστά ή κρύα). Μόνο λεμόνι ή ξύδι επιτρέπεται ως dressing για τις σαλάτες. Το αλκοόλ δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, επιτρέπεται το νερό, ο καφές (χωρίς καφεΐνη), το τσάι και τα ροφήματα διαίτης.

Μεταξύ των γευμάτων, όταν επικρατεί πείνα, μπορούν να καταναλωθούν καρότα ή σέλινο.

Η δεύτερη φάση

Λιγότερο περιοριστική από την πρώτη φάση, η φάση 2 ή η φάση Two-Off διαρκεί επίσης 14 ημέρες. Η επιλογή των τροφίμων που μπορείτε να φάτε είναι πιο ποικίλη. Αλλά οι υδατάνθρακες και τα λίπη εξακολουθούν να είναι αυστηρά περιορισμένα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιήσει την απώλεια βάρους. Τα αμυλούχα τρόφιμα δεν επιτρέπονται. Οι άλλες συστάσεις που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι :

 • Το πολύ δύο φέτες ψωμί την ημέρα,
 • Αυγά: 3 την εβδομάδα,
 • απαγορεύονται τα ζαχαρούχα βιομηχανικά τρόφιμα, τα λιπαρά κρέατα, τα λίπη και τα αλλαντικά.

Μετά από αυτή τη δεύτερη φάση των 14 ημερών, μπορείτε να σταματήσετε τη δίαιτα ή να συνεχίσετε την πρώτη φάση.

Επιτρεπόμενες / απαγορευμένες τροφές

Επιτρεπόμενα τρόφιμα

Με τη δίαιτα Scarsdale, μπορείτε να τρώτε ορισμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν

 • φρούτα (γκρέιπφρουτ, μάνγκο, παπάγια, ροδάκινα κ.λπ.) ,
 • τα λαχανικά (σπανάκι, καρότα, σέλινο, ραπανάκια κ.λπ.),
 • άπαχες πηγές πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, ιδίως κοτόπουλο, άπαχο μοσχάρι, γαλοπούλα χωρίς δέρμα ή λίπος),
 • γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λιπαρά,
 • γλυκαντικά (για την αντικατάσταση των σακχάρων) ,
 • μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδια, αλάτι και μουστάρδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καρυκεύματα.

Απαγορευμένες τροφές

Για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με τη δίαιτα Scarsdale, ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται. Μεταξύ των τροφών που πρέπει να απαγορεύονται είναι

 • τα αμυλούχα τρόφιμα (ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ.) ,
 • τα λίπη (λάδι, βούτυρο κ.λπ.) ,
 • τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
 • τα αλλαντικά
 • τα σάκχαρα και τα γλυκά προϊόντα,
 • λιπαρά κρέατα (λουκάνικα, χοιρινές μπριζόλες κ.λπ.),
 • μαρμελάδες και επιδόρπια.

Ποια είναι μια τυπική ημέρα στη δίαιτα Scarsdale;

Μια τυπική ημέρα στη δίαιτα Scarsdale έχει ως εξής.

Πρωινό

 • φρούτα εποχής ή 1/2 γκρέιπφρουτ,
 • φέτα τοστ ή πρωτεϊνούχο ψωμί
 • καφές ή τσάι χωρίς γάλα, ζάχαρη ή κρέμα γάλακτος.

Μεσημεριανό

 • άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.)
 • ντομάτες (ψητές ή ψητές)
 • καφέ ή τσάι.

Δείπνο

 • άπαχο ψάρι
 • πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο κ.λπ.)
 • καφέ ή τσάι.
Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού στο τέλος του δείπνου συνιστάται κατά τη διάρκεια της δίαιτας Scarsdale.

Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Scarsdale

 • Είναι μια σύντομη δίαιτα που σας επιτρέπει να χάσετε βάρος γρήγορα. Αυτό το αποτέλεσμα (με απώλεια βάρους έως και 500 γρ. την ημέρα) και η σύντομη διάρκεια της δίαιτας παρέχουν μια πηγή κινήτρων που σας αποτρέπει από το να τα παρατήσετε κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
 • Η δίαιτα Scarsdale είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Τα μενού είναι ήδη προετοιμασμένα με προ-υπολογισμένες αναλογίες και διατίθενται σε ειδικά βιβλία. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε τα μενού, απλώς αγοράζετε τα τρόφιμα για να παρασκευάσετε τα πιάτα από ένα ευρύ φάσμα συνταγών στο βιβλίο που έχει γράψει ο Dr Tarnower (“The Scarsdale Medical Diet”).
 • Όταν καταναλώνεται για μικρά χρονικά διαστήματα, η δίαιτα Scarsdale είναι ευεργετική για την υγεία, με γενικά επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, μετάλλων και βιταμινών.
 • Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα των τροφίμων που μπορείτε να φάτε, δεν υπάρχει μέτρηση των θερμίδων και δεν υπάρχει ζύγιση των μερίδων φαγητού. Έτσι, δεν χρειάζεστε πλέον ένα αποτελεσματικό κατασταλτικό της όρεξης.
 • Με την απώλεια βάρους να είναι ιδιαίτερα γρήγορη, αυτή η δίαιτα αδυνατίσματος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε μελλοντικές νύφες και γαμπρούς που θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα ή σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος βιαστικά για ένα ιδιαίτερο γεγονός στο εγγύς μέλλον.

Μειονεκτήματα

 • Η επανάληψη αυτής της δίαιτας ή η συχνή επανάληψή της, όπως προτείνει ο συγγραφέας, μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα ως αποτέλεσμα διατροφικών ανισορροπιών. Η απαγόρευση των ελαίων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων. Η ανεπαρκής αναλογία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου. Αυτές οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου.
 • Πρόκειται για μια αυστηρή δίαιτα που μερικές φορές είναι ασύμβατη με την κοινωνική ζωή, καθώς δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις ή προσαρμογές στα γεύματα. Επομένως, είναι δύσκολο να την εφαρμόσετε σχολαστικά όταν προσκαλείτε φίλους ή βγαίνετε έξω για φαγητό.
 • Η δίαιτα δεν επιτρέπει μια σχετικά ποικίλη διατροφή. Είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά και χαμηλή σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μη ισορροπημένη δίαιτα, η οποία μπορεί να έχει παρενέργειες που προκύπτουν από την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών ή από μια διατροφή που δεν είναι πολύ ποικίλη.
 • Αυτή η δίαιτα εκθέτει τον ασθενή στον κίνδυνο να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε μόλις επιστρέψει σε κανονική διατροφή. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φαινόμενο yo-yo, δεδομένης της πολύ γρήγορης απώλειας βάρους κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας Scarsdale

Η δίαιτα Scarsdale χαρακτηρίζεται από μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της ποσότητας των θερμίδων και του ποσοστού των υδατανθράκων που προσλαμβάνονται. Αυτή η χαμηλή αναλογία υδατανθράκων και θερμίδων βοηθά στη μείωση της πείνας, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον οργανισμό να ανταπεξέλθει στους περιορισμούς. Για να καλύψει τις ανάγκες του, ο οργανισμός θα αντλήσει από τα αποθέματα λίπους και όχι από τα αποθέματα σακχάρου.

Ως αποτέλεσμα, μετά από λίγες μόνο ημέρες, η δίαιτα Scarsdale βοηθά στη μείωση του αισθήματος της πείνας και οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους, κατά μέσο όρο μισό κιλό την ημέρα (σύμφωνα με τον συγγραφέα), ή 7 έως 9 κιλά σε 2 εβδομάδες. Έχει τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις στην απώλεια βάρους με τους καλύτερους λιποδιαλύτες. Ωστόσο, αυτή η αποτελεσματικότητα είναι βραχυπρόθεσμη και επικρατεί όταν ακολουθούνται σχολαστικά οι οδηγίες και οι συστάσεις. Μόλις επανέλθει η ισορροπημένη διατροφή, η επανάκτηση του βάρους είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Διάρκεια

Η δίαιτα Scarsdale αποτελείται από μια αρχική φάση δύο εβδομάδων και μια δεύτερη φάση δύο εβδομάδων, δηλαδή συνολικά τέσσερις εβδομάδες και στις δύο φάσεις. Ο συγγραφέας συνιστά την τακτική εναλλαγή της 1ης και της 2ης φάσης, δηλαδή τη διατήρηση της εναλλαγής των διαφόρων φάσεων εφ’ όρου ζωής.

Ειδικά μενού και συνταγές για τη δίαιτα Scarsdale

ΠρωινόΜεσημέριΒραδινό
Ημέρα 1
Μισό γκρέιπφρουτ
Φέτες ψωμιού ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες ψωμιού,
Τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα γάλακτος
Επιλογή αλλαντικών (άπαχα κρέατα: κοτόπουλο, γαλοπούλα, γλώσσα, άπαχο μοσχάρι κ.λπ.)
Ντομάτα σε φέτες, ψητή ή βραστή
καφέ ή τσάι
Ψάρια ή θαλασσινά (γαρίδες, καβούρια)
Σαλάτα λαχανικών
φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πρωτεϊνούχο ψωμί, φρυγανισμένο
Γκρέιπφρουτ ή φρούτα εποχής
Καφές ή τσάι
Ημέρα 2Μισό γκρέιπφρουτ
Φέτες ψωμιού ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες
Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα γάλακτος

Φρουτοσαλάτα (μπορείτε να συνδυάσετε οποιοδήποτε φρούτο σας αρέσει) Καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη
Ψητή μπριζόλα με κιμά Τοματοσαλάτα, μαρούλι, αγγούρι Καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη
Ημέρα 3Μισό γκρέιπφρουτ
Φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή φέτα ψωμί εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες
Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα γάλακτος
Σαλάτα μαρούλι με τόνο (με ξύδι ή χυμό λεμονιού ως σάλτσα) γκρέιπφρουτ, πεπόνι ή φρούτα εποχής τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρηΨητό αρνί (μετά την αφαίρεση του λίπους) σαλάτα μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι, σέλινο χωρίς ζάχαρη καφές ή τσάι
Ημέρα 4Μισό γκρέιπφρουτ, φέτες ψωμιού ολικής άλεσης ή φέτες ψωμιού εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες,
τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα γάλακτος
2 αυγά παρασκευασμένα χωρίς λιπαράάπαχο ή χαμηλών λιπαρών τυρίπράσινα φασόλια ή φρυγανιές ολικής αλέσεωςεμπλουτισμένο με πρωτεΐνες ψωμίκαφές ή καθαρό τσάιΚοτόπουλο σχάρας (χωρίς δέρμα, χωρίς λιπαρά)
σπανάκι, πράσινες πιπεριές ή πράσινα φασόλια
καφέ ή τσάι.
Τρώτε ψωμί ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες και πίνετε τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη που συνιστάται το πρωί στο πλαίσιο της δίαιτας Scarsdale.

Συμβουλές από επαγγελματίες υγείας

Για τους επαγγελματίες υγείας, η δίαιτα Scarsdale μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα συμβουλή ή λύση που μπορεί να συμβάλει στην ταχεία απώλεια βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται για σύντομο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Δεδομένου ότι πρόκειται για δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους κατά τις πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία επιστημονική αξιολόγηση που να αποδεικνύει μια σαφή σχέση μεταξύ αυτής της απώλειας βάρους και της σχολαστικής τήρησης των αρχών της δίαιτας Scarsdale.

Μετά από δύο εβδομάδες, αυτό το πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν είναι σε θέση να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και μέταλλα (ασβέστιο). Είναι ιδιαίτερα περιοριστικό και μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Για να αποφύγετε την έκθεση στις συνέπειες μιας διατροφικής ανισορροπίας, ορισμένοι επαγγελματίες συνιστούν να ζητήσετε ιατρική ή διαιτολογική συμβουλή πριν υιοθετήσετε τη δίαιτα Scarsdale. Γι’ αυτούς, αυτό το σχέδιο αδυνατίσματος δεν πρέπει να εφαρμόζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, για ορισμένους ειδικούς, αυτή η δίαιτα, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του περασμένου αιώνα, μπορεί να μην συμβαδίζει με τις σημερινές (21ος αιώνας) διατροφικές γνώσεις.

Γνώμη των καταναλωτών

Οι καταναλωτές στους οποίους αρέσει η δίαιτα Scarsdale τονίζουν το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να σκέφτονται πολύ για να σχεδιάσουν μενού και συνταγές. Είναι γενικά ικανοποιημένοι με τη δίαιτα, η οποία τους επέτρεψε να χάσουν γρήγορα βάρος κατά τις πρώτες εβδομάδες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι αρνητές αυτής της δίαιτας, βρίσκουν την εφαρμογή της λίγο δύσκολη και δεν είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν τις αρχές αυτής της δίαιτας για το υπόλοιπο της ζωής τους. Άλλοι καταναλωτές βρίσκουν μάλιστα τη δίαιτα βαρετή ή άνοστη, επικρίνοντας την έλλειψη ποικιλίας στα μενού.

Αυτοί οι καταναλωτές, απογοητευμένοι από αυτό το πρόγραμμα αδυνατίσματος, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποκαλύπτοντας ότι έχουν χάσει μόνο ένα ασήμαντο ποσό βάρους. Δεν ξεχνούν να αναφέρουν την πείνα που ένιωθαν επί μέρες, καθώς και τον μη πρακτικό χαρακτήρα της δίαιτας, που σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να τρώνε έξω σε εστιατόρια ή σε σπίτια φίλων ή συγγενών κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων. Γι’ αυτούς, η δίαιτα είναι πολύ περιοριστική, απογοητευτική και ακατάλληλη για τη ζωή, για να μην πούμε ότι είναι αναποτελεσματική.