Δίαιτα Mayo: Πώς λειτουργεί, μενού και κριτικές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η δίαιτα Mayo είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε το επιθυμητό βάρος σας ακολουθώντας 8 βασικούς κανόνες, αλλά ίσως σε βάρος της υγείας σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι η συγκεκριμένη δίαιτα και πώς λειτουργεί.

Τι είναι η δίαιτα Mayo;

Η κετογονική δίαιτα Mayo είναι μια διατροφική στρατηγική που εφευρέθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Επανακυκλοφόρησε με μερικές τροποποιήσεις τη δεκαετία του 1980. Η δίαιτα Mayo δεν είναι σταθμισμένη, αλλά χρησιμοποιεί ημερήσια πρόσληψη θερμίδων πολύ κάτω από 1000 kcal. Η δίαιτα Mayo ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940. Με την πάροδο του χρόνου, υπέστη ορισμένες αλλαγές, στη συνέχεια αναπτύχθηκε και έγινε πολύ δημοφιλής τη δεκαετία του 1980. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την προέλευση και την ονομασία αυτής της δίαιτας.

Régime Mayo
Σε αυτή τη δίαιτα, πρέπει να τρώτε τα 3 ημερήσια γεύματά σας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Βεβαιωθείτε όμως ότι ακολουθείτε τις βασικές αρχές.

Βασικές αρχές

Οι καρδιακές αρχές αυτής της δίαιτας είναι οι εξής:

 • Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα ζαχαρούχα τρόφιμα,
 • να τρώτε από 6 έως 36 αυγά την εβδομάδα, με δυνατότητα αντικατάστασής τους με κρέας ή ψάρι στη σχάρα ή στον ατμό
 • Πίνετε όσο θέλετε από ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι,
 • να τρώτε λαχανικά όπως αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες, σπανάκι και σέλινο,
 • αποφύγετε άλλα καρυκεύματα
 • Περιορίστε την κατανάλωση φρούτων σε γκρέιπφρουτ,
 • Αποφύγετε το γάλα και τα παράγωγα του γάλακτος,
 • και εξορίστε τις πατάτες από τη διατροφή σας.

Διαχείριση των κύριων γευμάτων

Τα κύρια γεύματα της δίαιτας Mayo (28 συνολικά) “πρέπει” να διαχειρίζεστε ως εξής:

 • δέκα έως δώδεκα γεύματα με βάση τα αυγά
 • δέκα έως δώδεκα γεύματα με βάση το κρέας
 • τρία γεύματα με βάση το ψάρι
 • δύο γεύματα με βάση τα φρούτα
 • ένα γεύμα με βάση το γιαούρτι

Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα της Mayo Clinic

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τη δίαιτα Mayo με μια αμερικανική κλινική, την Mayo Clinic, που βρίσκεται στο Ρότσεστερ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο. Η Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ έχει αναπτύξει μια δίαιτα με το ίδιο όνομα. Πολλοί βρετανικοί ιστότοποι αναφέρονται σε αυτή τη δίαιτα ως Real Mayo Clinic Diet, ακριβώς για να μην την μπερδέψουν με τη δίαιτα Μάγιο. Η δίαιτα της Κλινικής Μάγιο βασίζεται σε ένα μοντέλο διατροφικής πυραμίδας που δεν έχει καμία σχέση με τη δίαιτα Μάγιο. Η δίαιτα Mayo τείνει να ευνοεί και να δίνει έμφαση σε τρία τρόφιμα: γκρέιπφρουτ, αυγά και κρέας.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Mayo;

Αυτή η δίαιτα έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ περιοριστική. Για το λόγο αυτό, η δίαιτα αυτή δεν μπορεί να ακολουθηθεί για περισσότερες από δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Ο αριθμός των τροφίμων που μπορείτε να φάτε είναι πολύ περιορισμένος και η πρόσληψη θερμίδων της δίαιτας Mayo είναι 800 έως 1000 θερμίδες την ημέρα.

Δεδομένης της αυστηρότητας της δίαιτας Mayo, συνιστάται για όσους είναι πολύ αποφασισμένοι και δεν αποθαρρύνονται πολύ εύκολα. Δεδομένης της αυστηρότητας της δίαιτας, είναι επίσης καλή ιδέα να παρακολουθείτεται από γιατρό ή διαιτολόγο αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε, προκειμένου να διατηρήσετε υπό έλεγχο ορισμένες τιμές που θα μπορούσε να μεταβάλει αυτή η δίαιτα.

Πρόκειται για μια μη ισορροπημένη δίαιτα με πολύ υψηλό επίπεδο στρες για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια των ημερών της δίαιτας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δίαιτα Mayo συχνά συνιστάται από τους γιατρούς και τους διατροφολόγους. Οι υδατάνθρακες είναι απολύτως ανεπαρκείς και το επίπεδο των ζωικών λιπών είναι πραγματικά υπερβολικό, δημιουργώντας ανισορροπίες και αυξήσεις της χοληστερόλης.

Αυτό που προσελκύει τους ανθρώπους στη μέθοδο Mayo είναι το πόσο εύκολο είναι να χάσετε βάρος, καθώς μπορείτε να χάσετε 5 έως 7 κιλά σε 14 ημέρες, αν τηρηθεί αυστηρά. Έχει μια πολύ αυστηρή εβδομαδιαία δομή γευμάτων, ακολουθώντας προκαθορισμένα μενού. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας των δύο εβδομάδων, υπάρχουν 12 ημέρες αδυνατίσματος και 2 ημέρες ξεκούρασης.

Κύρια χαρακτηριστικά της δίαιτας Mayo

Είναι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων – καταναλώνετε 600 έως 900 θερμίδες ημερησίως. Είναι επίσης μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αφού πάνω από το 50% των τροφίμων που καταναλώνετε είναι πρωτεΐνες. Η δίαιτα αυτή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπη. Αυτό την καθιστά ιδανική για την απώλεια βάρους χωρίς φαινόμενο αναπήδησης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι ότι δρα σαν ένας ισχυρός λιποδιαλύτης, οπότε το βάρος χάνεται συνήθως πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της απώλειας υγρών και επειδή η πρωτεΐνη σας κάνει γρήγορα να αισθάνεστε χορτάτοι. Είναι ένα αποτελεσματικό κατασταλτικό της όρεξης, οπότε τρώτε λιγότερο.

régime hyperprotéique
Ακολουθώντας τη δίαιτα Mayo, θα τρώτε άφθονη ζωική πρωτεΐνη (ψάρι, κρέας, αυγά) και φυτική πρωτεΐνη (λαχανικά).

Πλεονεκτήματα της δίαιτας Mayo

Η δίαιτα Mayo είναι απλή στην εφαρμογή και την τήρηση, καθώς τα μενού είναι προκαθορισμένα. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες ή ατελείωτες ερμηνείες των ετικετών… Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα εβδομαδιαία ψώνια σας θα μειωθούν σε πολύ λίγα. Σε αντίθεση με τις δίαιτες που σας κοστίζουν ακριβά, η δίαιτα Mayo δεν επιβαρύνει το πορτοφόλι σας.

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να επιδείξετε αυστηρή πειθαρχία. Αλλά αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι, η μέθοδος Mayo σας επιτρέπει να χάσετε βάρος γρήγορα. Αν την ακολουθήσετε κατά γράμμα, είναι βέβαιο ότι θα χάσετε 5 έως 7 κιλά σε 14 ημέρες.

Μειονεκτήματα: κίνδυνοι και μειονεκτήματα

Εστιάζοντας στην υπερβολική πρόσληψη λιπιδίων και χοληστερόλης, η δίαιτα Mayo μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μεταβολικές επιπλοκές αν ακολουθηθεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, μπορεί να προωθήσει την αθηροσκλήρωση και την οστεοπόρωση, καθώς και να προκαλέσει μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα. Προκαλεί επίσης σοβαρές ελλείψεις σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα (ιδίως ασβέστιο και κάλιο) λόγω της απουσίας γαλακτοκομικών προϊόντων και της ανεπαρκούς κατανάλωσης φρούτων.

Η δίαιτα του Μάγιο δεν είναι ισορροπημένη. Της λείπουν πάρα πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά. Η δίαιτα περιλαμβάνει φτωχά και σαφώς ελλιπή γεύματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η μονοτονία των μενού ακυρώνει την απόλαυση του τραπεζιού και οδηγεί στην απόλυτη απελπισία. Το αίσθημα της πανταχού παρούσας πείνας, η απώλεια του μυϊκού τόνου και η πλήξη της γεύσης είναι όλες βλαβερές συνέπειες της δίαιτας Mayo.

Αντενδείξεις της δίαιτας Mayo

Η δίαιτα Mayo είναι απολύτως απαγορευμένη για άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την ακολουθήσετε χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να οριστεί ως μια μη ισορροπημένη δίαιτα που είναι, από ορισμένες απόψεις, επικίνδυνη για την υγεία σας. Είναι μια δίαιτα που στοχεύει στην επίτευξη γρήγορης απώλειας βάρους, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα χάσετε όχι μόνο λίπος αλλά και μυϊκή μάζα. Και στη χειρότερη περίπτωση, επίσης οστική και δερματική μάζα.

Επιπλέον, η δίαιτα Mayo δεν λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, οπότε μπορεί να προκύψουν ελλείψεις αλατιού και βιταμινών κατά τη διάρκεια περιόδων περιορισμού. Προτιμά τις κορεσμένες ζωικές πρωτεΐνες και τα λίπη, τα οποία συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η πρόσληψη θερμίδων βασίζεται ουσιαστικά στην πρωτεΐνη, η οποία, ελλείψει υδατανθράκων και λιπιδίων, οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της μυϊκής μάζας.

Αξίζει τον κόπο η δίαιτα Mayo; Είναι πραγματικά αποτελεσματική;

Οι απόψεις σχετικά με τη χρήση της δίαιτας Mayo διίστανται πολύ. Οι υποστηρικτές την επαινούν ως έναν γρήγορο τρόπο απώλειας βάρους. Με τη σειρά τους, οι αντίπαλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας θεραπείας. Μια περιοριστική δίαιτα δύο εβδομάδων στερεί από τον οργανισμό βασικά μέταλλα και αυξάνει τη χοληστερόλη τρώγοντας λίγα αυγά κάθε μέρα.

Αν όμως κάνετε στον εαυτό σας μια 5ήμερη θεραπεία με τη δίαιτα Mayo, ο οργανισμός σας δεν θα υποφέρει τόσο πολύ. Για να είναι αποτελεσματική η δίαιτα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους αυστηρούς κανόνες της και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική. Απαλλασσόμενη από το περιττό σωματικό λίπος, η δίαιτα Mayo λειτουργεί σαν ένας αποτελεσματικός, φυσικός λιποδιαλύτης. Θα έχετε μια πιο λεπτή σιλουέτα, αλλά δεν θα εξαντλήσετε το σώμα σας.

Διάρκεια

Η δίαιτα Mayo διαρκεί περίπου 14 ημέρες, εκ των οποίων οι 12 είναι για την απώλεια βάρους και οι 2 για ξεκούραση ή αποκατάσταση. Πρόκειται για μια αρκετά ακραία μέθοδο, η οποία στοχεύει στη σημαντική μείωση του βάρους μέσα σε δύο χρήσιμες εβδομάδες.

Perdre du poids grâce au à la diète
Η δίαιτα Mayo είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πόσο βάρος μπορείτε να περιμένετε να χάσετε με τη δίαιτα Mayo;

Γενικά, χάνονται περίπου 2 kg 2,5 kg ανά εβδομάδα, εφόσον η δίαιτα συνδυάζεται με τακτική μέτρια σωματική άσκηση. Όπως ήδη γνωρίζετε, η άσκηση προωθεί μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους, επειδή καίει το λίπος. Επίσης, στην αρχή της δίαιτας, ο ρυθμός απώλειας βάρους είναι μεγαλύτερος και καθώς το βάρος σταθεροποιείται, αρχίζει να επιβραδύνεται.

Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να εναλλάσσουμε τη δίαιτα Mayo με άλλα συστήματα απώλειας βάρους και να κάνουμε ένα διάλειμμα τουλάχιστον μιας εβδομάδας κάθε μήνα. Όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν πρέπει να παρατείνετε αυτή τη δίαιτα πέραν του ενός μήνα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα σας.

Τυπικές ημέρες: ειδικά μενού και συνταγές της δίαιτας Mayo

Πίνακας

ΠρωινόΜεσημέριΒραδινό
Ημέρα1γκρέιπφρουτ 1 ή 2 αυγά βραστά + 1 καφές/τσάι χωρίς ζάχαρηκαφές/τσάι χωρίς ζάχαρη + 1 ανάμεικτη σαλάτα
+ βραστά αυγά
2 βραστά αυγά + 1 ντομάτα + καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη
ημέραγκρέιπφρουτ 1 ή 2 βραστά αυγά +1 καφές/τσάι, χωρίς ζάχαρητσάι/καφές χωρίς ζάχαρη +2 αρνίσια παϊδάκια + 1 αγγούρι + 1 σέλινο2 αυγά + σπανάκι + ντομάτες
ημέρα1 καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη + 1 γκρέιπφρουτ +1 ή 2 βραστά αυγά καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη +1 ντομάτα + 1 σέλινο + 1 αγγούρι +1 μαρούλι1 γκρέιπφρουτ + 2 βραστά αυγά
ημέραγκρέιπφρουτ 1 ή 2 βραστά αυγά +1 καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη2 αυγά βραστά + φρουτέ φραίς
+ 1 μαγειρεμένο κουνουπίδι + 1 φέτα ψωμί
καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη + ντομάτες + 2 βραστά αυγά + σπανάκι
Ημέρα 51 γκρέιπφρουτ 1 ή 2 βραστά αυγά +1 καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη1 φέτα ψωμί του τοστ + ψάρι μαγειρεμένο χωρίς λάδι με λεμόνικαφές/τσάι χωρίς ζάχαρη + βραστά αυγά + σπανάκι
Ημέρα 6 γκρέιπφρουτ 1 ή 2 βραστά αυγά +1 καφές/τσάι, χωρίς ζάχαρηφέτα ψωμί του τοστ
+ ψάρι μαγειρεμένο χωρίς λάδι με λεμόνι
2 βραστά αυγά + σπανάκι + καφές/τσάι χωρίς ζάχαρη
Ημέρα 7γκρέιπφρουτ 1 ή 2 βραστά αυγά +1 καφές/τσάι, χωρίς ζάχαρητριμμένα καρότα + κοτόπουλο στον ατμό1 γκρέιπφρουτ + κοτόπουλο στον ατμό ντομάτες

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Μην αντικαθιστάτε τα τρόφιμα του μενού. Θα πρέπει να πίνετε περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα. Μην τρώτε μεταξύ των γευμάτων, εκτός από τα τσάγια και τα αφεψήματα. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά. Προτείνω μια εκδοχή με κρέας και ψάρι ως εναλλακτική των αυγών για να εναλλάσσετε και να κάνετε τη διατροφή πιο ποικίλη. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της δίαιτας. Και μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτού του είδους τη δίαιτα.

Οι συμβουλές των επαγγελματιών υγείας

Θα ήταν προτιμότερο να παρακολουθείτεται από γιατρό εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια δίαιτα αυτού του τύπου. Ένας γιατρός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο ορισμένες τιμές που μπορούν να τροποποιηθούν με αυτή τη δίαιτα. Δεν πρόκειται για μια ισορροπημένη δίαιτα και οι γιατροί δεν τη συνιστούν λόγω των πολλών κινδύνων για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες είναι υπερβολικοί και τα λίπη ανεπαρκή. Επίσης, οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης. Μια δίαιτα αυτού του τύπου συνεπάγεται ταχεία απώλεια βάρους, αλλά δεν συνιστάται λόγω πολλών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει.

Γνώμη του καταναλωτή

Η δίαιτα Mayo είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθηθεί. Είναι μια δίαιτα που προκαλεί πολλά δεινά και είναι ελλιπής σε όλες τις διατροφικές πτυχές. Η δίαιτα Mayo είναι τελείως ανεκπαίδευτη και μακροπρόθεσμα αναποτελεσματική, διότι η απότομη απώλεια βάρους και η έλλειψη μεταθεραπευτικής καθοδήγησης σημαίνουν ότι όλα τα κιλά που χάνονται επανέρχονται. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο παράτασης μιας εντελώς μη ισορροπημένης διατροφής. Επομένως, είναι επικίνδυνη για την υγεία όσων την εφαρμόζουν.

Βλέπε επίσης: