Δίαιτα Dukan: Πώς λειτουργεί, μενού και συμβουλές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η δίαιτα Dukan ευνοεί τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτή η πολύ δημοφιλής δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων κρέατος, ψαριών και αυγών. Υπόσχεται να σας βοηθήσει να χάσετε πολύ βάρος γρήγορα, αν ακολουθήσετε τις 4 φάσεις που ανέπτυξε ο διατροφολόγος Pierre Dukan. Επιτρέψτε μου να σας ξεναγήσω σε αυτή τη δίαιτα, η οποία είναι τόσο λατρεμένη όσο και αμφιλεγόμενη.

Η δίαιτα Dukan: τι είναι;

Ο Pierre Dukan είναι ο διατροφολόγος που επινόησε τη μέθοδο αδυνατίσματος που φέρει το όνομά του. Η δίαιτα Dukan εκτόπισε όλες τις άλλες από τη φήμη τα έτη 2010 και 2011. Ήταν μακράν η πιο διαδεδομένη δίαιτα στον κόσμο λόγω της επιτυχίας της στις διασημότητες του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

livre de poche sur le régime Dukan
Το χαρτόδετο βιβλίο του Dr Dukan “Je ne sais pas maigrir” εξηγεί τη δίαιτα και περιέχει συνταγές.

Η δίαιτα που προτείνει ο πρώην Γάλλος γιατρός αποτελείται από 4 φάσεις: 2 για την απώλεια βάρους και 2 για την παγίωση του χαμένου βάρους. Οι οπαδοί της δίαιτας μπορούν να συνθέσουν το δικό τους μενού επιλέγοντας, σύμφωνα με ακριβή κριτήρια, από έναν κατάλογο 100 τροφίμων που πρέπει να καταναλώνονται σε καθορισμένες ποσότητες.

Ποιος είναι ο Pierre Dukan;

Ο Pierre Dukan είναι ένας Γάλλος διατροφολόγος. Το 2000 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Je ne sais pas comment perdre du poids” (Δεν ξέρω πώς να χάσω βάρος) μετά από 20 χρόνια έρευνας και δραστηριοτήτων με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το βιβλίο έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ στη Γαλλία. Η φήμη του βιβλίου πέρασε γρήγορα τα εθνικά σύνορα και έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη σε ένα πολύ τυχερό επεισόδιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μαμά της Kate, Carole Middleton, συνέστησε τη δίαιτα Dukan στην κόρη της για να τη βοηθήσει να χάσει βάρος πριν από το γάμο της με τον πρίγκιπα William. Η Kate έχασε 2 κιλά (σχεδόν ένα κιλό) και η φήμη του Dr Dukan αυξήθηκε σημαντικά!

Τον Μάρτιο του 2012, ο Dukan έγινε πρώην γιατρός επειδή αποβλήθηκε από τον Γαλλικό Ιατρικό Σύλλογο. Στην πραγματικότητα, ήταν ο ίδιος που ζήτησε τη διαγραφή του πριν κατηγορηθεί, από επιφανείς συναδέλφους του, με μια σειρά πειθαρχικών διαδικασιών για κατάχρηση επιστημονικών πληροφοριών. Ο Pierre Dukan κατηγορήθηκε ότι διαφήμιζε τον εαυτό του, ότι καταχράστηκε την επιστήμη, ότι την πούλησε σαν να ήταν εμπόρευμα και ότι έκανε απερίσκεπτες και επιστημονικά αμελείς δηλώσεις. Εκείνη την εποχή, η δίαιτα Dukan προσέλκυσε μεγάλη κριτική από την επιστημονική κοινότητα, η οποία τη θεωρούσε αποφασιστικά μη ισορροπημένη και, ως εκ τούτου, επικίνδυνη για την υγεία.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan;

Η δίαιτα Dukan βασίζεται στην κατανάλωση μόλις 100 τροφίμων: 72 ζωικής προέλευσης και 28 λαχανικών. Σύμφωνα με τον Δρ Dukan, ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες γενικά αποτυγχάνουν είναι το συνεχές αίσθημα πείνας που τις συνοδεύει, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι επιβλαβής. Ο Dr Dukan απαντά ότι η μέθοδος απώλειας βάρους που εφαρμόζει είναι φυσική, επειδή σας οδηγεί πίσω στις αρχικές τροφές του ανθρώπινου γένους, αυτές των πρώτων ανθρώπων. Αυτές οι αρχικές τροφές προέρχονταν από το κυνήγι και τη συλλογή.

Φάση επίθεσης

Γνωστή και ως φάση παρακίνησης, η φάση αυτή ενισχύει την αυτοπεποίθηση όσων ακολουθούν τη δίαιτα Dukan. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το πόσο βάρος θέλετε να χάσετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από 72 αμιγώς πρωτεϊνούχες τροφές. Αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε από 1,5 έως 4 κιλά!

Σύμφωνα με τον Dukan, οι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης βοηθούν να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα άθικτη και υγιής, ενώ αναγκάζουν το σώμα να βρει την ενέργεια που χρειάζεται αντλώντας από τα αποθέματα λίπους. Η φάση αυτή περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα διάρκειας 20 λεπτών την ημέρα.

Στη φάση αυτή απαγορεύεται η χρήση λαδιού για το καρύκευμα των φαγητών, ενώ επιτρέπεται η χρήση ξιδιού, αλατιού, μπαχαρικών, λεμονιού και αρωματικών βοτάνων.

Καθώς η δίαιτα είναι χωρίς φυτικές ίνες σε αυτό το στάδιο, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε 1? κουταλιά της σούπας βρώμη την ημέρα. Ο ίδιος ο Dukan προτείνει επίσης τη χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, δεδομένης της απόλυτης απουσίας φρούτων και λαχανικών.

Φάση κρουαζιέρας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση, η οποία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί το βέλτιστο βάρος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα πρέπει να εισαγάγετε τα λαχανικά. Οι 72 αμιγώς πρωτεϊνούχες τροφές παραμένουν αμετάβλητες, αλλά μπορείτε να τρώτε έως και 28 συνιστώμενα λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο φτάνετε τις 100 τροφές.

Οι ημέρες κατά τις οποίες καταναλώνεται καθαρή πρωτεΐνη εναλλάσσονται με άλλες κατά τις οποίες η πρωτεΐνη μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά. Θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα της βρώμης κατά 2 κουταλιές της σούπας και να πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα πρέπει να είστε σωματικά δραστήριοι για 30 λεπτά την ημέρα.

Φάση παγίωσης: για να αποφύγετε το φαινόμενο γιο-γιο

Επανεισάγονται σταδιακά πιο ενεργητικές και νόστιμες τροφές: το βάρος διατηρείται χάρη στο γεγονός ότι επιτρέπεται να τρώτε μόνο καθαρές πρωτεΐνες τις Πέμπτες. Πρόκειται για μια μεταβατική φάση μεταξύ μιας αυστηρής δίαιτας και μιας αυθόρμητης δίαιτας. Διαρκεί 10 ημέρες για κάθε κιλό που χάνεται.

Εκτός από τις 100 τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ποσότητα, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης, μια μερίδα τυρί, μερίδες αμυλούχων τροφών και ένα “επίσημο γεύμα την εβδομάδα”. Θα παίρνετε 2? κουταλιές της σούπας βρώμη και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα θα μειωθεί στα 25 λεπτά.

Φάση σταθεροποίησης

Η φάση αυτή είναι κρίσιμη για την τελική επιτυχία της δίαιτας. Μόνο αν ακολουθήσετε τη δίαιτα κατά γράμμα σε αυτή την τέταρτη φάση δεν θα ξαναπάρεις το βάρος που έχασες. Μπορείτε να τρώτε ελεύθερα, αλλά μόνο υπό 3 προϋποθέσεις:

 • Τις Πέμπτες, θα πρέπει να τρώτε μόνο καθαρές πρωτεΐνες,
 • Να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας βρώμη κάθε μέρα,
 • Να περπατάτε για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα.
Réussir le régime Dukan
Η επιτυχία της δίαιτας Dukan απαιτεί επίσης καθημερινό περπάτημα περίπου είκοσι λεπτών.

Η δίαιτα Dukan: τα 100 εγκεκριμένα τρόφιμα

Αυτές οι 100 τροφές θεωρούνται “το σημείο καμπής” από όσους αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα. Αυτές οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν όσο θέλετε και σε απεριόριστες ποσότητες.

Μπορείτε να τρώτε τις ακόλουθες ζωικές πρωτεΐνες:

 • Κρέας (άλογο, μοσχάρι, μπρεσαόλα, κουνέλι, μοσχαρίσιο συκώτι, μοσχαρίσια μπριζόλα)
 • Πουλερικά (μπριζόλα στρουθοκαμήλου, φραγκόκοτα, συκώτι κοτόπουλου, κόκορας, περιστέρι, κοτόπουλο)
 • Ψάρια (κέφαλος, σφυρίδα, σφυρίδα, ιππόγλωσσα, μπακαλιάρος, νωπός μπακαλιάρος, μπακαλιάρος, τσιπούρα, αυτοκρατορικό ψάρι, ξιφίας)
 • Θαλασσινά (αστακός, καλαμάρι, χτένια, μύδια κ.λπ.)
 • Φυτικές πρωτεΐνες (ρίζα konjac, seitan, tofu κ.λπ.)
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί cottage χαμηλών λιπαρών, φρουτέ φραίς χαμηλών λιπαρών, τυρί κρέμα, αποβουτυρωμένο γάλα, ρικότα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι με ασπαρτάμη)
 • Αυγά κότας

Μπορείτε να τρώτε τα ακόλουθα λαχανικά:

 • Σπαράγγια
 • Παντζάρια
 • Μπρόκολο
 • Καρότο
 • Κουνουπίδι
 • Αγγούρι
 • Λάχανα Βρυξελλών
 • Αγκινάρα
 • Λάχανο με γογγύλια
 • Κρεμμύδι
 • πίτουρο βρώμης.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη δίαιτα Dukan

Κάθε φάση της δίαιτας πρέπει να συνδυάζεται με κάποια μορφή καθημερινής σωματικής δραστηριότητας: από περπάτημα μέχρι αεροβική, κολύμπι ή χορό. Στην αρχική φάση, αρκούν 20 λεπτά την ημέρα. Θα πρέπει να ασκείστε για 30 λεπτά στη φάση “κρουαζιέρας”, 25 λεπτά στη φάση “σταθεροποίησης” και άλλα 20 λεπτά στη φάση “σταθεροποίησης”. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, στην άντληση των αποθεμάτων λίπους και στη σύσφιξη και τόνωση του δέρματος.

Ποιος πρέπει να δοκιμάσει τη δίαιτα Dukan και γιατί;

Στα μάτια των επαγγελματιών της διατροφής, πρόκειται για μια δίαιτα της μόδας. Κάποιος χωρίς προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας που θέλει να χάσει βάρος για μια ειδική περίσταση μπορεί να βρει τη δίαιτα χρήσιμη. Η δίαιτα Dukan παρέχει πολλές συμβουλές και αυστηρούς κανόνες, κάτι που μπορεί να είναι καλό αν δυσκολεύεστε να ρυθμίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ποιος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει τη δίαιτα Dukan;

Υπάρχουν επίσης κατηγορίες ανθρώπων που πραγματικά δεν πρέπει να ξεκινήσουν αυτή τη δίαιτα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα με κυκλοφορικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, τα άτομα με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια και οι διαβητικοί.

grossesse
Οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που δεν πρέπει να ακολουθήσουν τη δίαιτα Dukan.

Οφέλη της δίαιτας Dukan

Τα οφέλη αυτής της δίαιτας είναι τα εξής:

 • Η απώλεια βάρους είναι ταχεία,
 • Οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα θερμογόνοι: βοηθούν στην καύση πολλών θερμίδων,
 • Οι πρωτεΐνες είναι πολύ χορταστικά θρεπτικά συστατικά και είναι αποτελεσματικά κατασταλτικά της όρεξης:
 • Οι πρωτεΐνες έχουν πολύ ισχυρές ιδιότητες κατά της κατακράτησης νερού,
 • Οι πρωτεΐνες είναι χαμηλές σε θερμίδες,
 • Προς τέρψη όσων έχουν αδυναμία στα γλυκά, η δίαιτα επιτρέπει 2 δωρεάν δείπνα την εβδομάδα, για να αποφεύγεται η απογοήτευση,
 • Είναι μια βιώσιμη λύση για τη διατήρηση ενός νέου σωματικού βάρους. Μπορείτε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας (να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος) εφόσον τρώτε μόνο γεύματα με πρωτεΐνες κάθε Πέμπτη,
 • Το βιβλίο του Dr Dukan είναι γεμάτο από νέες συνταγές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας είναι τα εξής:

 • Η φάση της επίθεσης είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί για τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η φάση αυτή έχει τις ίδιες αντενδείξεις με μια τυπική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, δηλαδή τον κίνδυνο ελλείψεων. Είναι καλύτερο να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με βιταμίνες και μέταλλα για να αποφύγετε τα προβλήματα.
 • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και αυγών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 • Η δίαιτα είναι μονότονη και περιοριστική: τρώτε μόνο πρωτεΐνες και λαχανικά.

Ειδικά μενού και συνταγές για τη δίαιτα Dunkan

Φάσεις Τυπική ημέρα
ΕπίθεσηΠρωινό: Καφές Stevia + ομελέτα με ασπράδια αυγών + μαγειρεμένο ζαμπόν.
Μεσημεριανό γεύμα: (μαϊντανός, θυμάρι).
Επιδόρπιο: ζελέ χωρίς ζάχαρη.
Σνακ: Τσάι από βότανα με ζάχαρη Στέβια + κέικ με πίτουρο βρώμης + φέτες γαλοπούλας.
Επιδόρπιο: ζελέ χωρίς ζάχαρη.
ΚρουαζιέραΠρωινό: Macchiato με αποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικό με στέβια + πίτουρο βρώμης με ντομάτα και μαγειρεμένο ζαμπόν.
Μεσημεριανό γεύμα: Ψητό φιλέτο μοσχαριού + πράσινη φυλλώδη σαλάτα (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα) σβησμένη με ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: Αποβουτυρωμένο γιαούρτι με γλυκαντικό.
Σνακ: Παγωμένο τσάι με γλυκαντικό στέβια + ομελέτα + φέτες γαλοπούλας.
Δείπνο: Γλώσσα σχάρας με λεμόνι + σαλάτα με ντομάτα και κρεμμύδι + μπρόκολο με τυρί ογκρατέν.
Επιδόρπιο: ζελέ χωρίς ζάχαρη.
ΕνοποίησηΠρωινό: Καφές με αποβουτυρωμένο γάλα, ζαχαρούχος με στέβια + 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + τυρί Emmental και αβοκάντο με λεμόνι.
Μεσημεριανό: Ομελέτα με ζαμπόν, αρακά, πιπεριές και ντοματίνια + πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο.
Επιδόρπιο: ζελέ χωρίς ζάχαρη.
Σνακ: Αποβουτυρωμένο γιαούρτι + τηγανίτες με πίτουρο βρώμης.
Δείπνο: Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά, κρεμμύδι και πιπεριά + τυρί gratin + ψητή κολοκύθα στη σχάρα.
Επιδόρπιο: ½ φλιτζάνι φράουλες.
ΣταθεροποίησηΠρωινό: Καφές ζαχαρούχος με στέβια + σάντουιτς με τόνο + τυρί και φέτα γαλοπούλας.
Μεσημεριανό: Σολομός στη σχάρα + πράσινη σαλάτα + 1 μέτρια πατάτα.
Επιδόρπιο: 1 πορτοκάλι.
Σνακ: Καφές με γάλα, ζαχαρούχος με στέβια + κέικ με πίτουρο βρώμης + μαγειρεμένο ζαμπόν.
Δείπνο: κοτόπουλο ψιλοκομμένο και λαχανικά.
Επιδόρπιο: 1 ακτινίδιο.

Αποτελεσματικότητα της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα Dukan είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματική. Οι μαρτυρίες είναι αμέτρητες και προέρχονται ακόμη και από επαγγελματίες υγείας. Σημειώστε ότι στο εξωτερικό, στη Ρωσία για παράδειγμα, επαγγελματίες υγείας που υπέφεραν από υπέρβαρα ή και παχυσαρκία έχουν βρει την “ευτυχία” τους χάρη στη δίαιτα Dukan. Και είναι σε ομάδες που έρχονται να ευχαριστήσουν τον Δρ Dukan, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο. Τι κάνει όμως αυτή την πρωτεϊνική δίαιτα τόσο αποτελεσματική; Με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνούχων τροφών που είναι ιδιαίτερα θερμογενετικές, καίγονται τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Επομένως, η δίαιτα αυτή λειτουργεί ως ένας αποτελεσματικός λιποδιαλύτης.

Διάρκεια

Η διάρκεια της δίαιτας Dukan ποικίλλει ανάλογα με τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Αυτή η δίαιτα είναι μια συμβουλή για γρήγορη και βιώσιμη απώλεια βάρους. Μία εβδομάδα έως 15 ημέρες είναι αρκετές για να χάσετε από 2 έως 5 κιλά σωματικής μάζας. Αν όμως οι στόχοι σας είναι της τάξης των 20 έως 40 κιλών, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε σωστά τις παρακάτω οδηγίες. Ακολουθήστε τη φάση της επίθεσης για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, προσθέστε λαχανικά στη διατροφή σας κάθε δεύτερη μέρα. Πρέπει να ακολουθήσετε και τις 4 φάσεις της δίαιτας Dunkan. Η συνολική διάρκεια της δίαιτας μπορεί έτσι να ξεπεράσει τους 12 μήνες χωρίς να σας εξαντλήσει σωματικά. Και αν, επιπλέον, θέλετε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας χωρίς να ξανακερδίσετε τα κιλά που χάσατε, τότε θα ήταν καλύτερο για εσάς να ακολουθήσετε τη δίαιτα Dukan μακροπρόθεσμα (πάνω από 3 χρόνια). Μετά από αυτό, θα δημιουργηθεί ένα είδος συνήθειας.

Γνώμες επαγγελματιών υγείας

Αρκετοί επαγγελματίες υγείας έχουν εκτιμήσει τη δίαιτα Ντουκάν. Πολλοί άλλοι όμως έχουν κριτικές που μπορώ να ομαδοποιήσω σε δύο κατηγορίες. Η δίαιτα είναι πολύ υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.

Πάρα πολλή πρωτεΐνη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι και τα νεφρά. Αν παραταθεί με την πάροδο του χρόνου, αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της χοληστερόλης και του ουρικού οξέος στο αίμα. Επιπλέον, η δίαιτα Dukan περιλαμβάνει στο μενού της το κόκκινο κρέας, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λίγα φρούτα και λαχανικά

Η απουσία φρούτων και λαχανικών εκθέτει όσους ακολουθούν τη δίαιτα σε σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και φυτικές ίνες χρήσιμες για το έντερο. Ακόμη και η απουσία υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εκτός του ότι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας, η απουσία τους μπορεί να αυξήσει τον αγγειακό κίνδυνο και την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, όταν εξαλείφετε τους υδατάνθρακες, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος, εισερχόμενο σε μια φάση γνωστή ως “κέτωση”. Αυτή χαρακτηρίζεται από περίσσεια κετονικών σωμάτων στο αίμα. Επίσης, θα αισθάνεστε κουρασμένοι και θα έχετε γκρίζα επιδερμίδα, για να μην αναφέρουμε το “φαινόμενο γιο-γιο” όταν επιστρέφετε στη δίαιτα.

Γνώμη του καταναλωτή

Η δίαιτα Dukan μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος γρήγορης απώλειας βάρους επειδή περιορίζει τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες θεωρούν ότι η απώλεια βάρους με τη δίαιτα Dukan είναι εύκολη, αλλά το να μπορέσει κανείς να διατηρήσει μια λεπτή σιλουέτα μακροπρόθεσμα χωρίς να ξαναπάρει βάρος είναι ένα άλλο θέμα.

Ο Alex P. εκμυστηρεύεται ότι έχασε 10 κιλά σωματικού βάρους μέσα σε ένα μήνα και δεν τα ξαναπήρε ποτέ, ακολουθώντας τη δίαιτα Dukan πριν από 16 χρόνια. Το μυστικό του: διάβασε το βιβλίο πριν ξεκινήσεις και ακολούθησε σωστά τις οδηγίες του γιατρού.

Η Christelle C. λέει ότι ακολουθεί σωστά τις συστάσεις του Dr Dukan, αλλά παραδέχεται ότι κατά καιρούς παίρνει πίσω 1,2 κιλά σωματικής μάζας. Αυτό είναι ασήμαντο και βραχύβιο.