Ύπνωση για αδυνάτισμα: πώς λειτουργεί;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να χάσουν βάρος μόνο με δίαιτα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι η απώλεια βάρους απαιτεί ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές και τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά να επιτύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους με μεγάλη επιτυχία. Λύσεις όπως μια πορεία του PhenQ, ενός συμπληρώματος διατροφής, μπορούν να σας βοηθήσουν. Η ύπνωση είναι μια άλλη επιλογή. Σίγουρα δεν είναι μια θαυματουργή λύση ή ένα μαγικό χάπι, αλλά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη δύναμη της θέλησης και τα κίνητρα, την αποφασιστικότητα, τον έλεγχο, την υπομονή και την επιμονή που μπορεί να απαιτούνται για να επιτύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους. Είναι η ύπνωση αποτελεσματική για την απώλεια βάρους; Η ύπνωση για την απώλεια βάρους λειτουργεί πραγματικά; Αν ναι, πώς μπορείτε να το κάνετε; Ας εξετάσουμε τις διάφορες πτυχές της ύπνωσης σε σχέση με την απώλεια βάρους προτού εκφέρουμε τη γνώμη μας.

Τι είναι η ύπνωση;

Η λέξη “ύπνωση” προέρχεται από την ελληνική λέξη “ύπνος”, που σημαίνει ύπνος. Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει μια τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης που διαφέρει πολύ από τον ύπνο, ειδικότερα, και που δεν είναι ούτε απώλεια συνείδησης ούτε απώλεια συνείδησης. Πρόκειται για μια κατάσταση που βρίσκεται μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, κατά την οποία το υποκείμενο δεν χάνει την επαφή με την πραγματικότητα ή την ικανότητα να σκέφτεται. Έχει επίγνωση όλων όσων συμβαίνουν γύρω του. Μπορεί να είναι διανοητικά ήρεμοι, σε κατάσταση μυϊκής χαλάρωσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν αποκλειστική προσοχή. Πρόκειται για μια κατάσταση προσοχής που συνδέεται με μια κατάσταση συγκέντρωσης του νου, η οποία δεν εμποδίζεται από πτυχές της εξωτερικής πραγματικότητας, αλλά μονοπωλείται από ιδέες, συναισθήματα και είναι δεκτική σε υποδείξεις.

Αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση συνείδησης είναι πολύ διαφορετική από την ύπνωση που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Πρόκειται για μια υπνωτική κατάσταση ή υπνωτική έκσταση που πραγματοποιείται από έναν υπνοθεραπευτή. Η ύπνωση μπορεί να προκληθεί από έναν υπνοθεραπευτή ή από τον εαυτό μας (αυτο-ύπνωση).

Η ύπνωση αναφέρεται επίσης σε όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτής της αλλαγμένης κατάστασης συνείδησης. Είναι μια τεχνική που προκαλεί μια κατάσταση συγκέντρωσης με στόχο να επιφέρει μια αλλαγή στη ζωή του υποκειμένου.

Η ύπνωση, ως τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης, πραγματοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ονομάζεται κλινική ύπνωση για να διαφοροποιηθεί από την ύπνωση που εκτελείται για την ψυχαγωγία των θεατών (ύπνωση θεάματος). Προκαλείται με υποβολή από τον υπνοθεραπευτή ή από τον ίδιο τον εαυτό (αυτοΰπνωση) και αποσκοπεί στη βελτίωση του ελέγχου ορισμένων συμπτωμάτων, στην τροποποίηση συμπεριφορών που το υποκείμενο επιθυμεί να αλλάξει και στη θεραπεία προβλημάτων διαφόρων προελεύσεων (σωματικών, ψυχοσωματικών, ψυχιατρικών). Πόνος, εθισμοί, άγχος, άσθμα, ανησυχία, διαταραχές (σεξουαλικές, ύπνου, διατροφικές διαταραχές), καταναγκαστική διατροφή, διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, δίαιτα, ανορεξία, απώλεια βάρους) είναι μερικές μόνο από τις θεραπευτικές εφαρμογές της ύπνωσης.

Hypnose pour maigrir, vous y croyez ?
Πιστεύετε στην ύπνωση για την απώλεια βάρους;

Τι είναι η υπνοθεραπεία;

Η υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία υπό ύπνωση ή η εφαρμογή της ύπνωσης για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ύπνωση χρησιμοποιείται ως μέρος μιας θεραπείας για τη θεραπεία διαταραχών ή κάθε είδους καταστάσεων που επηρεάζουν ένα υποκείμενο. Η υπνοθεραπεία στοχεύει στην ανάπτυξη αυτής της αλλαγμένης κατάστασης συνείδησης προκειμένου να :

 • να προσεγγίσει το ασυνείδητο
 • να κινητοποιήσει τις θαμμένες μνήμες και τους βαθύτατους πόρους του ασυνειδήτου,
 • να επικοινωνήσει αποτελεσματικότερα με το ασυνείδητο.

Ένας υπνοθεραπευτής είναι ένας υπνοθεραπευτής. Χρησιμοποιεί υποδείξεις για να προκαλέσει μια τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης, η οποία χρησιμοποιείται για να τροποποιήσει ορισμένες συμπεριφορές, να θεραπεύσει ή να ανακουφίσει το υποκείμενο ή να το βοηθήσει να βρει μια λύση που διευκολύνει την εξάλειψη μιας διαταραχής. Για να συνδέσει το υποκείμενο με το ασυνείδητό του, ο υπνοθεραπευτής θα προτείνει νοητικές εικόνες για να προκαλέσει σωματική και ψυχική χαλάρωση. Όταν είστε πελάτης, ο υπνοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να σας φέρει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Μόλις βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, αλλά εξακολουθείτε να έχετε τις αισθήσεις σας, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τον οραματισμό, την υπνωτική υποβολή και άλλες τεχνικές για να σας παρέχει εργαλεία για τη δόμηση συμπεριφορικών, συναισθηματικών και κινητικών τροποποιήσεων ή/και αλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, η υπνοθεραπεία συμβάλλει στη δημιουργία αλλαγών παρέχοντας πρόσβαση στο ασυνείδητο για τη βελτίωση της αυτογνωσίας.

Τι είναι η μέθοδος της ύπνωσης για αδυνάτισμα;

Ηύπνωση για αδυνάτισμα είναι η χρήση μιας τροποποιημένης κατάστασης συνείδησης για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος με ήπιο και υγιή τρόπο. Ο στόχος είναι να προκληθεί στο υποκείμενο μια κατάσταση υπνωτικής έκστασης με σκοπό την παρακίνησή του και την παροχή άλλων πόρων (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) που θα του επιτρέψουν να χάσει βάρος. Η ύπνωση για την απώλεια βάρους σχετίζεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου επαναπρογραμματισμού του σώματος και του νου για την απώλεια βάρους μέσω της πρόσβασης στο ασυνείδητο μυαλό. Με τη μέθοδο της ύπνωσης για απώλεια βάρους, το σώμα μαθαίνει να ζει σύμφωνα με ένα μοτίβο που ταιριάζει με τους στόχους απώλειας βάρους.

Το υποσυνείδητο επαναπρογραμματίζεται για να καθοδηγήσει το σώμα σας προς το αδυνάτισμα ή για να το βοηθήσει να ενσωματώσει τις φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που θα προωθήσουν την απώλεια βάρους.

Αυτή η υπνοθεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην πρόκληση :

 • αρμονία μεταξύ του σώματος, του ασυνείδητου και της σχέσης με το φαγητό ,
 • αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Στη μέθοδο της ύπνωσης για αδυνάτισμα, ο στόχος δεν είναι να εισαχθεί ή να επιβληθεί μια δίαιτα, αλλά να επαναπρογραμματιστεί ο ασυνείδητος νους με σκοπό να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής, σε ασυνείδητο επίπεδο, ή να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες αιτίες του υπερβολικού βάρους που είναι θαμμένες στο ασυνείδητο.

Η ύπνωση χρησιμοποιείται λοιπόν για να ανιχνεύσει και να δράσει στις αιτίες της παχυσαρκίας, να σας απαλλάξει από τυχόν προβλήματα αύξησης του βάρους ή συναισθηματικά προβλήματα που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί το ασυνείδητο μυαλό ως σύμμαχο για να χάσετε βάρος σταδιακά και απαλά.

Alors, ça marche ?
Λειτουργεί λοιπόν;

Η μέθοδος της ύπνωσης για την απώλεια βάρους λειτουργεί πραγματικά;

Ο στόχος της χρήσης της ύπνωσης σε θεραπευτικό πλαίσιο είναι η τροποποίηση της κατάστασης της συνείδησης με στόχους που βρίσκονται στο επίκεντρο των υποδείξεων του υπνοθεραπευτή. Αυτές οι υποδείξεις αφορούν τη συμπεριφορά- αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν το υποκείμενο να προτιμά υγιεινές τροφές και να ενισχύσουν την ικανότητα αντίστασης όταν επικρατεί το αίσθημα της πείνας. Στοχεύουν επίσης στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Θα ενσωματώσουν το υποσυνείδητό σας, ενθαρρύνοντας μια δομική αλλαγή σε ορισμένες διατροφικές συνήθειες ή δημιουργώντας νέους αυτοματισμούς που θα σας επιτρέψουν να μην υποκύπτετε σε ορισμένες λιγούρες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η ύπνωση λειτουργεί επιδρώντας στο ασυνείδητο μέσω υποδείξεων, με σκοπό την τροποποίηση της συμπεριφοράς του υποκειμένου σε πραγματικές καταστάσεις. Οι πεποιθήσεις και οι ιδέες που είναι θαμμένες στο υποσυνείδητο και υπαγορεύουν τη συμπεριφορά αντικαθίστανται από πιο ακριβείς και υγιεινές ιδέες μέσω των υποδείξεων, με σκοπό την ενθάρρυνση μιας πιο υγιεινής συμπεριφοράς σε σχέση με το φαγητό.

Η ύπνωση θα σας επιτρέψει να βρείτε τους πόρους μέσα σας που θα σας επιτρέψουν να καταπολεμήσετε ή να αντισταθείτε στις συμπεριφορές που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Με αυτόν τον τρόπο, θα σας βοηθήσει να επιλύσετε ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα που σας οδηγούν στο να τσιμπολογάτε ακατάπαυστα το φαγητό ή ορισμένα συναισθηματικά προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα της υπερκατανάλωσης τροφής.

Για να λειτουργήσει όμως η ύπνωση και να συμβάλει στην απώλεια βάρους, το υποκείμενο πρέπει να είναι δεκτικό στην ύπνωση. Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να υπνωτιστούν, η ύπνωση δεν είναι η κατάλληλη προσέγγιση για εσάς.

Η επιτυχία αυτής της θεραπείας απαιτεί επίσης υψηλό επίπεδο κινήτρων από την πλευρά του υποκειμένου, καθώς και συνθήκες που ευνοούν τη χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένου ενός ήρεμου περιβάλλοντος στο οποίο επικρατεί ησυχία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του υπνοθεραπευτή και του υποκειμένου υπό ύπνωση δεν πρέπει να διαταράσσεται από εξωτερικούς θορύβους ή ερεθίσματα.

Πώς μπορώ να χάσω βάρος με την ύπνωση;

Είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με τη χρήση της ύπνωσης, η οποία βασίζεται στην υποβολή και λειτουργεί σε ασυνείδητο επίπεδο για να τροποποιήσει ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές ή τρόπους σκέψης σχετικά με το φαγητό. Η ύπνωση λειτουργεί σε βαθύτερο επίπεδο για να σπάσει ασυνείδητους αυτοματισμούς, να εισαγάγει συναισθηματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ή να επιτρέψει την τροποποίηση ορισμένων διατροφικών συνηθειών. Με αυτόν τον τρόπο, σας δίνει τη δυνατότητα να χάσετε βάρος βιώσιμα, δρώντας με διάφορους αρκετά αποτελεσματικούς τρόπους.

 • Μαθαίνοντας να χαλαρώνετε

Η ύπνωση προκαλεί μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, η οποία είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που είναι σφιγμένοι ή αγχωμένοι. Το άγχος μπορεί να είναι η κύρια πηγή υπερφαγίας και αύξησης του σωματικού βάρους. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική πείνα και επιθυμία για φαγητό που ενθαρρύνει το τσιμπολόγημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Η ύπνωση θα στοχεύσει στην πηγή αυτών των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε το στρες και να μάθετε να το διαχειρίζεστε διαφορετικά. Σας βοηθά να διαχειριστείτε μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και η ένταση, που διαταράσσουν τη συναισθηματική σας ισορροπία. Βοηθώντας σας να διαχειρίζεστε το στρες πιο αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη αιτία του στρες και αποκαθιστώντας τη συναισθηματική ισορροπία, η ύπνωση διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Apprendre à être détendu
Η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο χαλαροί με
 • Καταπολεμώντας την καταναγκαστική κατανάλωση τροφής

Η υπνοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική τεχνική για να αποφύγετε ή να απελευθερωθείτε από την επιθυμία για φαγητό που συχνά είναι η αιτία της υπερκατανάλωσης τροφής. Αυτές οι ανεξέλεγκτες, ακόμη και παράλογες παρορμήσεις για φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δράσει σε αυτές τις παρορμήσεις, οι οποίες οδηγούν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο για να γεμίσουν ένα συναισθηματικό κενό ή για να καταπολεμήσουν τη δυστυχία ή τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό το θεραπευτικό εργαλείο καθιστά δυνατό όχι μόνο τον εντοπισμό των αιτιών των διατροφικών διαταραχών, αλλά και την υπέρβασή τους.

Δημιουργώντας μια τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης, η υπνωτική εργασία θα ενθαρρύνει την εγκατάσταση νέων ασυνείδητων αυτοματισμών που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις διατροφικές παρορμήσεις και να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να απαλλαγείτε από τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες για φαγητό. Θα σας απαλλάξει από τις παρορμήσεις που συνδέονται με τα συναισθήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, η ύπνωση σας βοηθά να εξαλείψετε τις ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές και να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

 • Βοηθώντας να δουλέψετε πάνω στα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού

Η αύξηση του βάρους μπορεί να συνδέεται με την υπερκατανάλωση τροφής. Όταν δεν είστε σε θέση να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις ανάγκες σας ή όταν τρώτε υπερβολικά ή λαίμαργα χωρίς να προσέχετε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας, δεν μπορείτε να μειώσετε το βάρος σας. Ορισμένα συναισθήματα μπορεί να σας ωθήσουν να φάτε χωρίς πραγματική πείνα.

Η ύπνωση σας επιτρέπει να δουλέψετε πάνω στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, επιτρέποντάς σας να υιοθετήσετε διατροφικές συνήθειες προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε πιο καθαρά την αίσθηση της πείνας, να διακρίνετε τη φυσιολογική πείνα από τη συναισθηματική πείνα και να σταματήσετε να τρώτε όταν φτάσετε στον κορεσμό.

Με αυτόν τον τρόπο, η υπνωτική εργασία θα σας επιτρέψει να δράσετε σε ασυνείδητο επίπεδο για να προκαλέσετε νέες διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές ρυθμίζοντας αποτελεσματικά την όρεξη και το αίσθημα της πείνας και έτσι να χάσετε βάρος. Η ύπνωση θα σας επιτρέψει να :

 • να ανακαλύψετε εκ νέου το φυσικό αίσθημα πείνας και κορεσμού,
 • να τρώτε με φυσικό τρόπο που σέβεται την όρεξή σας.
Travailler les sensations de faim et de satiété
Δουλεύοντας πάνω στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού

Αυτοΰπνωση για την απώλεια βάρους

Η ύπνωση που ξεκινά στο γραφείο του υπνοθεραπευτή συχνά ακολουθείται από μια συνεδρία αυτοΰπνωσης. Είναι το ίδιο το υποκείμενο που ασκεί αυτή την αυτο-ύπνωση, αφού έχει μάθει ορισμένες τεχνικές που προκαλούν ύπνωση από τον υπνοθεραπευτή. Η αυτοΰπνωση είναι επομένως μια κατάσταση ύπνωσης που επιτυγχάνεται από το ίδιο το υποκείμενο, μερικές φορές μετά από μερικές συνεδρίες με έναν υπνοθεραπευτή ή μέσω εκπαίδευσης. Τα υποκείμενα οδηγούνται σε μια τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης με δικά τους μέσα, είτε μέσω οραματισμού είτε μέσω υποδείξεων. Βυθίζονται σε υπνωτική έκσταση για να συνδεθούν με το ασυνείδητό τους. Στόχος αυτών των συνεδριών αυτοΰπνωσης είναι η συνέχιση της θεραπείας που ξεκίνησε στο ιατρείο ή η παράταση των αποτελεσμάτων της ύπνωσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αυτο-υπνωτιστείτε για να χάσετε βάρος καλώντας το ασυνείδητο μυαλό σας να αλλάξει τον αρνητικό προγραμματισμό ή να εξαλείψει τις επιβλαβείς πεποιθήσεις ή συνήθειες που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος. Η αυτοΰπνωση είναι μια στρατηγική για τον επαναπρογραμματισμό του ασυνείδητου μυαλού σας με στόχο να το κάνετε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στις πεποιθήσεις και τις συνήθειές σας για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο. Η αυτοΰπνωση είναι επίσης ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος αδυνατίσματος με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιθυμιών και την καλύτερη προετοιμασία για τα γεύματα”(1).

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να :

 • Να θέσετε στον εαυτό σας έναν στόχο που σχετίζεται με το στόχο σας για απώλεια βάρους και τον οποίο σκοπεύετε να επιτύχετε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Πάρτε μια άνετη θέση (καθισμένοι σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένοι ανάσκελα σε ένα κρεβάτι) για να ξεκινήσετε τη συνεδρία αυτοΰπνωσης.
 • Εξασκηθείτε στην κοιλιακή αναπνοή για ψυχική ηρεμία.
 • Υιοθετήστε την τεχνική της μυϊκής χαλάρωσης για να προωθήσετε μια κατάσταση χαλάρωσης μέσα σας και να διευκολύνετε την πρόσβαση στο ασυνείδητο μυαλό σας.
 • Χρησιμοποιήστε την αυτόματη υποβολή για να προγραμματίσετε το ασυνείδητο μυαλό σας με θετικές φράσεις ή υπνωτικές προτάσεις που επαναλαμβάνετε, ώστε να γίνουν μέρος του. Πρόταση είναι επομένως η φράση που επαναλαμβάνετε στο ασυνείδητο μυαλό σας, το οποίο θα βρει λύσεις που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους ή να βρείτε νέες συμπεριφορές. Το υποσυνείδητό σας είναι αυτό που κάνει το θεραπευτικό έργο. Το ασυνείδητο είναι ένας εξαιρετικός θεραπευτικός σύμμαχος. Η αναζήτηση της λύσης γίνεται επομένως μέσα σας.
 • Βγείτε από την υπνωτική έκσταση ξυπνώντας και ανοίγοντας τα μάτια σας.

Υπάρχουν επίσης συνεδρίες ηχογραφημένες σε αρχεία ήχου για να διευκολύνετε την αυτο-ύπνωση.

Ύπνωση για αδυνάτισμα: ποιες είναι οι απόψεις και οι μαρτυρίες σε διάφορα φόρουμ;

Υπάρχουν πολλές κριτικές και μαρτυρίες σε διάφορα φόρουμ σχετικά με την ύπνωση για την απώλεια βάρους. Πολλοί από αυτούς που έχουν πειραματιστεί με την ύπνωση έμειναν ικανοποιημένοι και δεν διστάζουν να καταθέσουν μαρτυρίες σε διάφορα φόρουμ.

Αυτή είναι η περίπτωση της Epiard, η οποία έγραψε: ”Χρησιμοποίησα την ύπνωση για να χάσω βάρος μετά από μια εγκυμοσύνη (…) Η συνεδρία ύπνωσης μου επέτρεψε … να χάσω βάρος. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ γρήγορα και ως επί το πλείστον ασυνείδητα. Η ζυγαριά δείχνει ότι χάνω βάρος και η αυτοπεποίθησή μου έχει επανέλθει: μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας που πρέπει να συνεχιστεί”(2).

Σε άλλα φόρουμ, ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου αναφέρουν το βάρος που έχασαν με την πάροδο του χρόνου χάρη στην ύπνωση:

Μόλις τελείωσε η πρώτη συνεδρία ύπνωσης, άφησα να περάσουν 15 ημέρες. Τώρα είναι μέσα Σεπτεμβρίου. Έχω χάσει 8 κιλά. Η δεύτερη συνεδρία διήρκεσε περίπου 1? ώρες. 2 εβδομάδες αργότερα, είχα χάσει 6 κιλά”(3). Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τα αποτελέσματα της υπνοθεραπείας μετά τις πρώτες συνεδρίες. … και τα αποτελέσματα ήταν αμέσως αισθητά. Έχει περάσει ένας μήνας από τη συνεδρία και έχω χάσει 11 εκατοστά (εννοώ έντεκα!) γύρω από τη μέση μου και 3 ή 4 λιγότερα γύρω από τους γοφούς μου. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είμαι ενθουσιασμένη!” (4).

Έτσι, μετά τη χρήση της ύπνωσης για την απώλεια βάρους, οι απόψεις και οι μαρτυρίες από διάφορα φόρουμ υπογραμμίζουν την επιτυχία των συνεδριών ύπνωσης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής απώλειας βάρους.

Είναι η ύπνωση μια αποτελεσματική θεραπευτική τεχνική για την απώλεια βάρους;

Η ύπνωση είναι από μόνη της θεραπευτική. Επιφέρει θετικές αλλαγές ή επιτρέπει τη διαρκή τροποποίηση των συμπεριφορών που αποτελούν τη ρίζα της αύξησης του βάρους σε πολλούς ασθενείς. Σας επιτρέπει να βελτιώσετε ορισμένες διατροφικές συνήθειες ή να υιοθετήσετε συμπεριφορές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, όπως το να σταματήσετε να τσιμπολογάτε. Με τον τρόπο αυτό, “η ύπνωση δεν σας κάνει να χάσετε βάρος ως εκ θαύματος”, εξηγεί ο Jean-Jacques Garet. Δημιουργεί όμως την επιθυμία για αλλαγή, τροποποιώντας αξίες όπως η συναναστροφή, η αγάπη και η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός για το σώμα (…)”(5).

Κατά συνέπεια, η υπνοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους, όπως τονίζεται από διάφορες μελέτες που αποκαλύπτουν τις πιθανές επιδράσεις της ύπνωσης σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Ορισμένες μελέτες έχουν αξιολογήσει τη χρήση της ύπνωσης για την απώλεια βάρους. Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν μια μικρή απώλεια βάρους, με μέση απώλεια περίπου 6 κιλά (2,7 κιλά) σε διάστημα 18 μηνών”(6).

Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ύπνωση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια βάρους, όπως σε αυτή τη μελέτη στην οποία “109 άτομα υποβλήθηκαν σε συμπεριφορική θεραπεία απώλειας βάρους με ή χωρίς ύπνωση. Μετά από 2 χρόνια, η ομάδα υπνοθεραπείας συνέχισε να χάνει βάρος υπό ύπνωση, ενώ η ομάδα ελέγχου παρουσίασε μικρότερη αλλαγή βάρους”(7). Επομένως, τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με ύπνωση παρουσίασαν απώλεια βάρους.

Hypnothérapie
Η υπνοθεραπεία για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος λειτουργεί

Κατά τη γνώμη μου

Η υπνοθεραπεία είναι μια εξαιρετική θεραπεία με θετικά αποτελέσματα, που βοηθά στην ανάπτυξη συμπεριφορών που πιθανόν να προωθούν την απώλεια βάρους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ύπνωση δεν είναι ένα θαυματουργό χάπι που θα λιώσει το λίπος από το σώμα σε μια νύχτα. Ωστόσο, επηρεάζει ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές ή τις τροποποιεί με στόχο την απώλεια βάρους. Σε πολλές περιπτώσεις, βελτιώνει τον έλεγχο της τροφής, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους. Προκαλεί ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται με συμπεριφορικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί να βοηθήσει ένα υποκείμενο να χάσει βάρος.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της ύπνωσης σε σχέση με την απώλεια βάρους είναι μερικές φορές περιορισμένη ή και ανεπαρκής. Δεν είναι όλοι δεκτικοί στην ύπνωση. Σε ορισμένα άτομα που δεν μπορούν να υπνωτιστούν, η ύπνωση δεν θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα και δεν θα συμβάλει στην απώλεια βάρους. Δεν προσφέρει πάντα εγγυήσεις επιτυχίας, ιδίως όταν η αύξηση του βάρους συνδέεται με παθολογίες, φυσιολογικούς παράγοντες ή σοβαρές διατροφικές διαταραχές.

Η ύπνωση για την απώλεια βάρους δεν είναι μαγικό ραβδί και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα πειστικά. Παρά την περιορισμένη αυτή αποτελεσματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει ένα καλό συμπληρωματικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων προγραμμάτων αδυνατίσματος ή θεραπειών που αποσκοπούν στη μείωση της σωματικής μάζας. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα εάν η ύπνωση συνδυάζεται με άλλες μεθόδους ή θεραπείες διαχείρισης βάρους.

Πηγές :

(1) Vincent Roucayrol: Απώλεια βάρους με ύπνωση ΑΤΜΑ.

(2) Anne-Solène DELORD: Le changement par l’hypnose στο hypnonantes.fr

(3) Jean Chrysostome : Mon Avis Sur L’hypnose Et L’auto Hypnose Pour Perdre Du Poids, στο Cofacerating.fr, Octobre 2017

(4) hypnoprocess : Μαρτυρίες και απόψεις για τη θεραπευτική ύπνωση, hypnoprocess.fr

(5) CAROLE GARNIER : Maigrir grâce à l’hypnose c’est possible, Top Santé, Οκτώβριος 2016

(6) Katherine Zeratsky: Είναι αποτελεσματική η ύπνωση για την απώλεια βάρους, Mayo Clinic, Οκτώβριος 2015

(7) Nutrition Guide: Hypnosis to lose weight: απώλεια βάρους με ύπνωση, nutrition.guide