Πώς χάνετε κοιλιακό λίπος;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το κοιλιακό λίπος δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το κοιλιακό λίπος συνδέεται στενά με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, η απώλεια κοιλιακού λίπους έχει τεράστια οφέλη για την υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Το λίπος της κοιλιάς εκτιμάται γενικά με τη μέτρηση της περιφέρειας της μέσης σας. Ως κοιλιακή παχυσαρκία ορίζεται η περίμετρος μέσης μεγαλύτερη από 102 cm στους άνδρες και 88 cm στις γυναίκες. Αν έχετε περιττό λίπος στην κοιλιά, τότε θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να το ξεφορτωθείτε, ακόμη και αν δεν είστε υπέρβαροι. Αλλά πώς το κάνετε αυτό; Στις γραμμές που ακολουθούν, θα σας πω πώς να απαλλαγείτε από αυτό το επίμονο λίπος.

Γιατί είναι σημαντικό να μειώσετε το κοιλιακό λίπος;

Πριν σας δείξω πώς να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τι ακριβώς μιλάμε! Το κοιλιακό λίπος είναι το υποδόριο λίπος που βρίσκεται γύρω από τη μέση, το οποίο λειτουργεί ως δεξαμενή ενέργειας και ως μέσο προστασίας των οργάνων. Μικρές ποσότητες λίπους κάτω από το δέρμα είναι φυσιολογικές και υγιείς. Είναι το σπλαχνικό λίπος, το λίπος που περιβάλλει τα όργανα, που μπορεί να είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος λίπους.

Abdomen
Αποθήκη ενέργειας και μέσο προστασίας των οργάνων, το κοιλιακό λίπος βρίσκεται γύρω από τη μέση και είναι υποδόριο. Όταν είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες, είναι υγιές και φυσιολογικό.

Το σπλαχνικό λίπος είναι λιγότερο ορατό από το υποδόριο λίπος, επειδή βρίσκεται στο κοιλιακό τοίχωμα. Περιβάλλει τα όργανα και απελευθερώνει ενώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη, χρόνια φλεγμονή και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τοσπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό, αλλά μια σιγά-σιγά διευρυνόμενη μέση είναι ένας καλός δείκτης της παρουσίας του. Καθώς το σπλαχνικό λίπος μεγαλώνει, μεγαλώνει και η κοιλιά. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το σπλαχνικό λίπος κάνει την κοιλιά σκληρή, ενώ το υποδόριο λίπος οδηγεί σε μια μαλακή κοιλιά.

Μια προειδοποίηση: οι γυναίκες χρειάζονται λίπος στην κοιλιά για να μείνουν έγκυες και να κυοφορήσουν μια εγκυμοσύνη μέχρι τέλους. Τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν οιστρογόνα. Επομένως, το να μην έχετε αρκετό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της ορμονικής σας λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ακανόνιστες περιόδους και υπογονιμότητα.

Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά

Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι πολύ ανθυγιεινή. Μελέτες δείχνουν ότι έχει μοναδικά βλαβερές επιπτώσεις στη μεταβολική υγεία. Η ζάχαρη είναι κατά το ήμισυ γλυκόζη και κατά το ήμισυ φρουκτόζη και η φρουκτόζη δεν μπορεί να μεταβολιστεί από το συκώτι όταν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Όταν τρώτε πολλή πρόσθετη ζάχαρη, το συκώτι υπερφορτώνεται με φρουκτόζη και αναγκάζεται να τη μετατρέψει σε λίπος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η περίσσεια ζάχαρης, που οφείλεται ιδίως σε μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο στομάχι και στο συκώτι.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο κύριος μηχανισμός που ευθύνεται για τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης στην υγεία. Αυξάνει το λίπος της κοιλιάς και του ήπατος, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε πλήθος μεταβολικών προβλημάτων.

Η υγρή ζάχαρη είναι ακόμη χειρότερη, επειδή οι υγρές θερμίδες δεν καταγράφονται από τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως οι στερεές θερμίδες. Έτσι, όταν πίνετε ζαχαρούχα ποτά, καταλήγετε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με 60% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, για κάθε ημερήσια μερίδα. Πάρτε την απόφαση να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή σας και σκεφτείτε να εξαλείψετε εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά.

Αυτό περιλαμβάνει τα ζαχαρούχα ποτά, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων και τα διάφορα αθλητικά ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Να θυμάστε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει για τα ολόκληρα φρούτα, τα οποία είναι εξαιρετικά υγιεινά και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της φρουκτόζης.

Η ποσότητα φρουκτόζης που λαμβάνετε από τα φρούτα είναι αμελητέα σε σύγκριση με την ποσότητα που λαμβάνετε από μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένη ζάχαρη. Αν θέλετε να μειώσετε την εξευγενισμένη ζάχαρη, πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες. Ακόμη και τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως υγιεινά μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης.

Boissons sucrées
Η στερεή ζάχαρη είναι ανθυγιεινή και συνδέεται με υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας Η υγρή παραλλαγή της είναι χειρότερη.

Τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις λιγούρες κατά 60%, ενισχύει το μεταβολισμό και σας βοηθά να τρώτε έως και 441 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, η προσθήκη πρωτεΐνης είναι ίσως η πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά θα σας αποτρέψει επίσης από το να το ξαναπάρτε, αν ποτέ αποφασίσετε να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του λίπους της κοιλιάς. Μια μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα και η ποιότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνεται ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την ποσότητα του λίπους στην κοιλιά. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας έχουν πολύ λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου αύξησης του λίπους στην κοιλιά σε μια περίοδο 5 ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και τα έλαια σχετίζονταν με αυξημένες ποσότητες λίπους στην κοιλιά, αλλά ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονταν με μειωμένες ποσότητες.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματικές όταν αποτελούν το 25 έως 30% της πρόσληψης θερμίδων. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να στοχεύετε. Καταβάλλετε λοιπόν προσπάθεια να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Τα ολόκληρα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

Αν δυσκολεύεστε να προσλάβετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ένα ποιοτικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης, όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, είναι ένας υγιεινός και βολικός τρόπος για να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψή σας.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι κυρίως μη πεπτόμενο φυτικό υλικό. Υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες. Είναι κυρίως οι διαλυτές και οι παχύρρευστες ίνες που επηρεάζουν το βάρος σας. Αυτές οι ίνες δεσμεύονται με το νερό και σχηματίζουν ένα παχύρρευστο πήκτωμα που παραμένει στο έντερο.

Αυτή η γέλη μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος, καθώς και την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειωμένη όρεξη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι επιπλέον 14 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα σχετίζονταν με μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 10% και απώλεια βάρους 2 kg σε διάστημα 4 μηνών. Σε μια πενταετή μελέτη, η κατανάλωση 10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση της ποσότητας λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα κατά 3,7%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση του επιβλαβούς λίπους της κοιλιάς.

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες είναι να τρώτε άφθονες φυτικές τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα. Τα όσπρια αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, όπως και ορισμένα δημητριακά, όπως η βρώμη.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών, όπως η γλυκομαννάνη (E425). Πρόκειται για μία από τις πιο παχύρρευστες διαιτητικές ίνες που υπάρχουν. Έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Aliments riches en fibres
Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψη φυτικών ινών.

Μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε

Ο περιορισμός των υδατανθράκων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος απώλειας λίπους. Αυτό υποστηρίζεται από πολυάριθμες μελέτες. Όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουν, μειώνεται η όρεξή τους και χάνουν βάρος.

Περισσότερες από 20 μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες οδηγούν σε 2-3 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οδηγούν επίσης σε ταχεία μείωση του βάρους του νερού, δίνοντας σχεδόν άμεσα αποτελέσματα, με τη διαφορά στη ζυγαριά να παρατηρείται μέσα σε 1 έως 2 ημέρες.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων στοχεύουν ειδικά στο λίπος της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του λίπους που χάνεται σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι το επικίνδυνο λίπος που επενδύει την κοιλιακή κοιλότητα.

Η αποφυγή των εξευγενισμένων υδατανθράκων (ζάχαρη, γλυκά, λευκό ψωμί κ.λπ.) θα πρέπει να είναι αρκετή, ειδικά αν διατηρείτε υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών. Ωστόσο, αν πρέπει να χάσετε βάρος γρήγορα, σκεφτείτε να μειώσετε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε στα 50 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό θα θέσει το σώμα σας σε κατάσταση κέτωσης, περιορίζοντας την όρεξή σας και κάνοντας το σώμα σας να αρχίσει να καίει κυρίως λίπος για ενέργεια.

Φυσικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από την απώλεια βάρους. Μπορούν να έχουν σωτήρια αποτελέσματα για τους διαβητικούς τύπου 2, για παράδειγμα.

Σωματική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας κοιλιακού λίπους.

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια, να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε τις ασθένειες. Η απαρίθμηση όλων των καταπληκτικών οφελών της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτού του άρθρου, αλλά η άσκηση φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Μην εστιάζετε στους κοιλιακούς σας

Ωστόσο, να θυμάστε ότι εδώ δεν μιλάμε για ασκήσεις κοιλιακών. Η τοπική μείωση (απώλεια λίπους σε ένα σημείο) δεν είναι δυνατή και κάνοντας ατελείωτες ποσότητες ασκήσεων κοιλιακών δεν θα σας κάνει να χάσετε λίπος στην κοιλιά.

Σε μια μελέτη, έξι εβδομάδες προπόνησης κοιλιακών μυών δεν είχαν καμία μετρήσιμη επίδραση στην περίμετρο της μέσης ή στην ποσότητα του λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα. Τούτου λεχθέντος, άλλοι τύποι άσκησης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικοί.

Κάντε αερόβια άσκηση αντ’ αυτού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι κ.λπ. μειώνει σημαντικά το λίπος της κοιλιάς. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η άσκηση απέτρεψε πλήρως τα άτομα αυτά από το να ξαναβρούν κοιλιακό λίπος μετά την απώλεια βάρους. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση του βάρους.

Η άσκηση μειώνει επίσης τη φλεγμονή, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει όλες τις άλλες μεταβολικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το υπερβολικό κοιλιακό λίπος.

Natation à la piscine
Η εξάσκηση ενός αθλήματος όπως η κολύμβηση, το γρήγορο περπάτημα ή η ποδηλασία θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, εκτός από τα πολλά οφέλη για την υγεία.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά δημιουργούνται από τον κορεσμό ακόρεστων λιπαρών, όπως το σογιέλαιο, με υδρογόνο. Βρίσκονται σε ορισμένες μαργαρίνες και αλείμματα και πολύ συχνά προστίθενται σε βιομηχανικά τρόφιμα.

Από μελέτες παρατήρησης και μελέτες σε ζώα έχει διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ αυτών των λιπών και της φλεγμονής, των καρδιακών παθήσεων, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αύξησης του κοιλιακού λίπους. Μια εξαετής μελέτη έδειξε ότι οι πίθηκοι που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά απέκτησαν 33% περισσότερο κοιλιακό λίπος από εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Για να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς και να προστατεύσετε την υγεία σας, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών και αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα. Αυτά συχνά αναφέρονται ως μερικώς υδρογονωμένα λίπη.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι πολύ επιβλαβές αν πίνετε πάρα πολύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί επίσης να σας κάνει να αποκτήσετε λίπος στην κοιλιά και μελέτες παρατήρησης συνδέουν τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κεντρικής παχυσαρκίας, δηλαδή υπερβολικής αποθήκευσης λίπους γύρω από τη μέση.

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιφέρειας της μέσης σας. Δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψετε όλο, αλλά ο περιορισμός της ποσότητας που πίνετε σε μία μόνο ημέρα μπορεί να βοηθήσει. Σε μια μελέτη με πάνω από 2.000 άτομα, τα άτομα που έπιναν αλκοόλ καθημερινά αλλά κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος από εκείνους που έπιναν λιγότερο συχνά αλλά κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ τις ημέρες που έπιναν.

Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας

Το στρες μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε λίπος στην κοιλιά προκαλώντας την παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, γνωστή και ως ορμόνη του στρες.

Έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν την όρεξη και διεγείρουν την αποθήκευση κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν ήδη μεγάλη μέση τείνουν να παράγουν περισσότερη κορτιζόλη ως απάντηση στο στρες. Η αυξημένη κορτιζόλη αυξάνει επίσης την αύξηση του λίπους στην κοιλιά.

Για να βοηθήσετε στη μείωση του λίπους της κοιλιάς, λάβετε μέρος σε ευχάριστες δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το στρες. Η εξάσκηση της γιόγκα ή του διαλογισμού μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος.

Personne en méditation
Η εξάσκηση της γιόγκα ή του διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το λίπος της κοιλιάς

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλές πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένου του βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και λίπος στην κοιλιά. Μια μελέτη διάρκειας 16 ετών σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος από όσες κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.

Η άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει επίσης συσχετιστεί με υπερβολικό σπλαχνικό λίπος. Εκτός από το να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε καλά. Αν νομίζετε ότι έχετε άπνοια ύπνου ή άλλη διαταραχή του ύπνου, μιλήστε με έναν γιατρό και λάβετε θεραπεία.

Προσθέστε μηλόξυδο στη διατροφή σας

Η κατανάλωση μηλόξυδου έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποθήκευση κοιλιακού λίπους σε αρκετές μελέτες σε ζώα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε παχύσαρκους άνδρες, όσοι έπαιρναν 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μηλόξυδο την ημέρα έχασαν 1,4 εκατοστά από τη μέση τους. Η λήψη 1 έως 2 κουταλιών της σούπας (15 έως 30 ml) μηλόξυδο την ημέρα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια απώλεια λίπους. Ωστόσο, φροντίστε να το αραιώνετε με νερό, καθώς το μη αραιωμένο ξύδι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας.

Vinaigre de cidre
Προσθέστε μηλόξυδο στο πόσιμο νερό σας, καθώς περιέχει οξικό οξύ, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Τρώτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης υγείας του εντέρου και της ενισχυμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι διαφορετικοί τύποι βακτηρίων μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και ότι η σωστή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, ιδίως στην απώλεια του λίπους της κοιλιάς.

Μεταξύ των ειδών που είναι πιο ευεργετικά για τη μείωση του κοιλιακού λίπους είναι τα μέλη της οικογένειας Lactobacillus, όπως το Lactobacillus fermentum, το Lactobacillus amylovorus και, ειδικότερα, το Lactobacillus gasseri. Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν γενικά διάφορους τύπους βακτηρίων, οπότε βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα που παρέχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα βακτηριακά στελέχη.

Μπορούν οι λιποδιαλύτες να βοηθήσουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους;

Ο όρος “λιποδιαλύτης” χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζεται ότι αυξάνουν σημαντικά τον μεταβολισμό του λίπους ή την ενεργειακή δαπάνη, παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του λίπους, αυξάνουν την απώλεια βάρους, αυξάνουν την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ή προκαλούν μακροπρόθεσμες προσαρμογές που προάγουν τον μεταβολισμό του λίπους.

Πολύ συχνά, αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν διάφορα συστατικά, το καθένα με τον δικό του μηχανισμό δράσης. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι ο συνδυασμός αυτών των ουσιών θα έχει προσθετικά αποτελέσματα. Ο κατάλογος των συμπληρωμάτων που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν ή βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους είναι μακρύς. Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα είναι η καφεΐνη, η L-καρνιτίνη, το πράσινο τσάι, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), η φορσκολίνη, το χρώμιο, το Yohimbe, η γλυκομαννάνη και η κετόνη σμέουρων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Ο κόσμος θα ήταν ένα όμορφο μέρος αν μπορούσατε να επιλέξετε πού θέλετε να χάσετε λίπος, αλλά δεν είναι δυνατόν να μειώσετε ή απλά να εξαλείψετε το λίπος της κοιλιάς μόνο με συμπληρώματα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση των λιποδιαλυτών για το σκοπό αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς είναι να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο. Είναι πλέον δυνατό νααγοράσετε λιποδιαλύτες από τα φαρμακεία.

Μπορεί μια κοιλιακή ζώνη να βοηθήσει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς;

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε ακούσει για τις ζώνες κοιλιακών! Πρόκειται ουσιαστικά για περιτυλίγματα που φοριούνται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς για την απώλεια βάρους.

Οι ζώνες αυτές είναι κατασκευασμένες από ελαστικά και ελαστικά υφάσματα. Τοποθετούνται συνδετήρες ή άγκιστρα για να σφίγγουν και να χαλαρώνουν ανάλογα με το επίπεδο άνεσης. Εκτός από τις απλές ζώνες κοιλιακών, υπάρχουν στην αγορά και ηλεκτρικές ζώνες κοιλιακών. Αυτές οι ζώνες έχουν σχεδιαστεί για να τονώνουν την περιοχή της κοιλιάς χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ερεθίσματα. Η κοιλιακή ζώνη είναι συμπαγής. Έτσι μπορείτε να τη φορέσετε και να βγείτε έξω.

Μόλις φορέσετε μια ζώνη κοιλιακών, μπορεί να παρατηρήσετε μια μείωση της περιφέρειας κατά 1 έως 2 ίντσες, η οποία είναι προσωρινή, αλλά αν τη χρησιμοποιείτε τακτικά, μπορείτε να μειώσετε το κοιλιακό σας λίπος. Η χρήση μιας ζώνης γόνατος είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τη φορέσετε γύρω από την κοιλιά σας.

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή συνταγή για να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς είναι να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος. Να τρώτε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες και να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα σνακ και τα ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά. Η τακτική άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική.