Βελονισμός για την απώλεια βάρους: πώς λειτουργεί;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο βελονισμός για αδυνάτισμα είναι μια δημοφιλής ιδέα μεταξύ των ενθουσιωδών αυτής της μορφής θεραπείας. Αλλά πώς θα το κάνετε; Ή μήπως πρόκειται για μια ψεύτικη καλή ιδέα ή για καθαρή απάτη; Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξετάσω το ερώτημα για εσάς, με όλη την προσοχή στη λεπτομέρεια που απαιτεί μια επιστημονική προσέγγιση.

Ο βελονισμός είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Βασισμένο σε μια ενεργειακή θεώρηση του ανθρώπου, στοχεύει στην εξισορρόπηση της ζωτικής ενέργειας του σώματος (τσι) στο πλαίσιο της θεραπείας του ασθενούς. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τον χειρισμό και την εμφύτευση λεπτών αποστειρωμένων βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, γνωστά ως σημεία βελονισμού. Αυτή η κινεζική πρακτική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων που επηρεάζουν το σώμα (πεπτικές διαταραχές, ημικρανία, υπέρταση….) και τον ψυχισμό (κατάθλιψη, άγχος….). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εθισμών (κάπνισμα) και πόνου.

Στις μέρες μας, ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, αλλά και για την επίτευξη στόχων απώλειας βάρους. Επομένως, χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους. Θα μπορούσε επομένως να είναι μια ευεργετική εναλλακτική λύση για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, με τα πλεονεκτήματά της, αλλά και τους περιορισμούς της.

Περίληψη

Βελονισμός για απώλεια βάρους: για ποιους; Για ποιους σκοπούς;

Η αρχή του βελονισμού είναι η αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στο σώμα με τη χρήση βελονών που εμφυτεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Είναι ευεργετικός για την απώλεια βάρους, ιδίως καθώς ορισμένα ενεργειακά μπλοκαρίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Επομένως, ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά αντιμετωπίζουν ένα ενεργειακό μπλοκάρισμα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία ορισμένων οργάνων ή σε συσσώρευση λίπους.

séance d'acupuncture
Ο βελονισμός είναι χρήσιμος για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος- εξ ου και η επιτυχία του βελονισμού για την απώλεια βάρους.

Για τα άτομα που έχουν αδυναμία στα γλυκά και δυσκολεύονται να αντισταθούν στην πείνα, ο βελονισμός είναι ένας χρήσιμος τρόπος ελέγχου της πείνας. Προορίζεται επίσης για τους καταναγκαστικούς τρώγοντες ή τα άτομα που βρίσκονται υπό πίεση και παίρνουν βάρος. Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία των επιπλέον κιλών.

Εκτός από τα άτομα που βρίσκονται υπό άγχος, και άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν αύξηση βάρους για διάφορους λόγους μπορούν να απευθυνθούν στον βελονισμό. Πρόκειται για άτομα που τσιμπολογούν ή τρώνε συνεχώς για να ανακουφιστούν από το άγχος. Γι’ αυτούς, το φαγητό τους καταπραΰνει και τους παρηγορεί. Σε αυτές τις συνθήκες, η απώλεια βάρους είναι δύσκολη για τα άτομα με το προφίλ του ψυχαναγκαστικού τσιμπολογιού. Ο βελονισμός είναι επίσης κατάλληλος για άτομα που πάσχουν από κατακράτηση νερού ή εθισμό στο φαγητό.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος προκειμένου να :

 • να επιλύσει ενεργειακά προβλήματα
 • να ελέγξουν καλύτερα την πείνα
 • να ρυθμίσουν την όρεξη
 • να αντιμετωπίσει παράγοντες που πιθανόν να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους,
 • να μειώσει το άγχος.

Χαρακτηριστικά του βελονισμού για την απώλεια βάρους

Το Yin και το Yan είναι δύο από τις κύριες αρχές του βελονισμού και οι διαταραχές προκύπτουν από περίσσεια Yin ή Yan ή από ανισορροπία μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων. Η εμφύτευση βελονών σε διάφορα ενεργειακά σημεία του σώματος έχει ως στόχο την αποκατάσταση της περίσσειας Yan ή Yin. Αυτή η θεραπευτική χρήση των βελονών διεγείρει τα σημεία βελονισμού, τονώνοντας την ενέργεια, διαλύοντας τα μπλοκαρίσματα και αποκαθιστώντας την ισορροπία των δύο δυνάμεων. Αυτή η διέγερση έχει αποτελεσματική επίδραση στην αιτία του προβλήματος, στα σημεία που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους. Βοηθά το σώμα να λειτουργήσει σωστά.

Ο βελονισμός λειτουργεί από μέσα προς τα έξω, αφού όλα τα προβλήματα βρίσκονται μέσα στο σώμα. Για να αποκαταστήσει την υγεία, εξισορροπεί τις δύο εσωτερικές δυνάμεις, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των ροών, ώστε η ενέργεια να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα. Ο στόχος είναι να αρχίσει να ρέει η ενέργεια του σώματος, ώστε να εξαλειφθούν τα βαθύτερα προβλήματα, ιδίως τα προβλήματα του υπερβολικού βάρους, επειδή η αύξηση του βάρους είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας στις ροές της ενέργειας.

Η ανισορροπία μεταξύ των δύο αυτών ενεργειών είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα. Ένα εμπόδιο στην κυκλοφορία της ενέργειας, οποιοδήποτε μπλοκάρισμα ή ενεργειακή ανισορροπία μπορεί να είναι η αιτία της αύξησης του βάρους.

Ο βελονισμός στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους στην πηγή. Η θεραπευτική χρήση των βελονών αποσκοπεί στο να ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους, με στόχο την εξάλειψη του προβλήματος στην πηγή. Με άλλα λόγια, ο βελονισμός βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος για την εξισορρόπηση των ενεργειακών ροών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων.

Acupuncture à la jambe
Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τα προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος αντιμετωπίζοντας την πηγή τους.

Οφέλη

Ο βελονισμός δρα ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης

Ο βελονισμός δρα ως αποτελεσματικό κατασταλτικό της όρεξης και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην απώλεια βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της πείνας, ώστε να παίρνετε λιγότερο βάρος και να χάνετε βάρος. Εξισορροπώντας τις ενεργειακές ροές και βελτιώνοντας τη λειτουργία των οργάνων, ο βελονισμός φέρνει άνεση και βοηθά στη μείωση της όρεξης, με επίδραση στη σωματική μάζα. Με τη διέγερση των ενεργειακών σημείων, μεταδίδεται ένα σήμα στον υποθάλαμο για να προκληθεί αίσθημα κορεσμού και ευεξίας.

Ο βελονισμός βελτιώνει το μεταβολισμό

Ο βελονισμός ρυθμίζει το μεταβολισμό βοηθώντας στη ρύθμιση της πέψης, της ινσουλίνης και των ορμονών. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στα διάφορα πεπτικά όργανα, επηρεάζεται ο μεταβολισμός και είναι πιθανό να γίνει υποτονικός. Αυτό εμποδίζει το σώμα να δαπανήσει πολλή ενέργεια για να κάψει λίπος. Διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία, ο βελονισμός βοηθά στη βελτίωση της ροής της ενέργειας και, κατά συνέπεια, στην ικανότητα του σώματος να καίει λίπος.

Αυτό ενεργοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, επιταχύνοντας την επεξεργασία του σωματικού λίπους και αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα. Αυτή η επίδραση στο μεταβολισμό θα προωθήσει την πέψη και θα μειώσει την αποθήκευση λίπους. Η διέγερση των σημείων βοηθά στη χαλάρωση και την ισορροπία του νευρικού συστήματος, καθιστώντας την πέψη ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

Ο βελονισμός μειώνει την όρεξη

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που θεωρείται ορμόνη της πείνας. Στην πραγματικότητα, είναι μια ορμόνη που διεγείρει την πείνα και μειώνει την όρεξη. Με τη διέγερση των σημείων βελονισμού, τα επίπεδα της γκρελίνης στο σώμα μπορούν να ρυθμιστούν και να μειωθούν.

Η επίδραση του βελονισμού μπορεί επομένως να μειώσει τα επίπεδα της γκρελίνης, με σημαντικά αποτελέσματα στην όρεξη. Όταν η πείνα ρυθμίζεται, είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, καθώς το υποκείμενο είναι λιγότερο αδηφάγο και τρώει λογικές ποσότητες φαγητού. Επομένως, ο βελονισμός θα δώσει τη δυνατότητα στα άτομα με τάση για γλυκό να ελέγχουν καλύτερα την πείνα τους.

Ο βελονισμός βοηθά επίσης στη μείωση της όρεξης προκαλώντας την απελευθέρωση ενδορφινών όταν διεγείρονται σημεία του σώματος. Αυτή η ορμόνη συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Ο βελονισμός μειώνει το στρες

Για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ο βελονισμός μειώνει τους παράγοντες που συχνά συνδέονται με την αύξηση του βάρους, ιδίως το στρες, το άγχος και την αγωνία. Το στρες και το άγχος προκαλούν ανισορροπία στην ενέργεια και τις εσωτερικές ροές. Ο βελονισμός δρα σε αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι διαταράσσουν την εσωτερική ισορροπία. Πράγματι, οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό άγχος, ιδιαίτερα εκείνοι με χαμηλό ηθικό, τείνουν να τρώνε περισσότερο, με μια σειρά από μικρές μπουκιές φαγητού (τσιμπολογήματα) κατά τη διάρκεια της ημέρας και με προτίμηση στα λιπαρά/γλυκά τρόφιμα.

Οι αγχωμένοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε χωρίς να πεινάνε. Ο βελονισμός καταπολεμά το άγχος και προκαλεί μια κατάσταση χαλάρωσης που βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την πείνα. Βοηθά τον ασθενή να αποφύγει την υπερκατανάλωση τροφής (λιπαρών/γλυκών), ενώ εξαλείφει την επιθυμία για τσιμπολόγημα. Μειώνει επίσης το άγχος που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής.

Ο βελονισμός βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης που σχετίζεται με το συναίσθημα

Μερικοί άνθρωποι τρώνε χωρίς να πεινάνε ως απάντηση σε ένα συναίσθημα ή ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση.Γιαπαράδειγμα, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να ακολουθήσει ένα συναισθηματικό σοκ. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση των συναισθημάτων, προκειμένου να εξαλειφθεί η συναισθηματική κατανάλωση και να προαχθεί η απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η διέγερση των ενεργειακών σημείων θα ενθαρρύνει την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη μείωση της όρεξης και στον περιορισμό της συναισθηματικής διατροφής.

Ο βελονισμός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη μείωση της κυτταρίτιδας

Η θεραπευτική χρήση των βελονών προάγει τη σωστή κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα, η οποία βοηθά τα όργανα να λειτουργούν σωστά. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την καλύτερη απομάκρυνση της κυτταρίτιδας. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της κατακράτησης νερού.

Ο βελονισμός μειώνει τον πόνο

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου. Μειώνει τους πόνους στο σώμα, καθώς και τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται επίσης με τον πόνο. Αυτό το όφελος επιτρέπει στον ασθενή να συνεχίσει να κινείται και να επαναλάβει τις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες που δεν μπορούσε να κάνει λόγω του πόνου. Με την ανακούφιση του πόνου, ο βελονισμός θα καταστήσει δυνατή την άθληση στο πλαίσιο ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Ο βελονισμός δεν απαιτεί τη χρήση φαρμάκων

Ο βελονισμός χαρακτηρίζεται από την εμφύτευση βελονών στο σώμα στο πλαίσιο της θεραπείας διαταραχών και της απώλειας βάρους. Δεν υπάρχει ανάγκη λήψης οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής.Αυτή η κινεζική θεραπευτική πρακτική αποφεύγει τις λιγότερο ή περισσότερο επιβλαβείς παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του σωματικού βάρους. Οι βελόνες εμφυτεύονται σχεδόν χωρίς παρενέργειες και είναι ανώδυνες.

Aiguilles employées en acupuncture
Ο βελονισμός δεν απαιτεί τη χορήγηση φαρμάκων. Επιπλέον, οι βελόνες είναι ανώδυνες και δεν έχουν παρενέργειες.

Περιορισμοί

Τα οφέλη του βελονισμού για την απώλεια βάρους είναι περιορισμένα

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί νασυνδέεται με ποικίλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης. Στην περίπτωση αυτή, ο βελονισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο και αποτελεί κατάλληλη λύση. Παρέχει αποτελεσματική βοήθεια σε άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν την πείνα τους. Ωστόσο, όταν η αύξηση του βάρους συνδέεται με άλλες αιτίες που δεν σχετίζονται με την όρεξη, ιδίως με ιατρικά αίτια, ο βελονισμός φαίνεται ναείναιπεριορισμένος. Ωστόσο, μπορεί να δράσει στο άγχος για να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν αύξηση βάρους που δεν συνδέεται με αιτίες όπως η όρεξη.

Ο βελονισμός από μόνος του δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους

Τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα όταν ο βελονισμός χρησιμοποιείται ως η μόνη λύση για την απώλεια βάρους. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί από μόνος του να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο βελονισμός για την απώλεια βάρους, εάν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και την άθληση.

Ο βελονισμός για το αδυνάτισμα απαιτεί αρκετές συνεδρίες με διαφορετικό προϋπολογισμό

Μια μόνο συνεδρία σε μια κλινική βελονισμού δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους. Απαιτούνται αρκετές συνεδρίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μακροχρόνια και ότι η θεραπεία πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη. Πρέπει να επαναλάβετε τις συνεδρίες για να διαρκέσουν τα αποτελέσματα. Ο ελάχιστος συνιστώμενος αριθμός συνεδριών είναι 10, με μέσο όρο 2 συνεδρίες την εβδομάδα για 2 έως 3 μήνες. Η τιμή μιας συνεδρίας δεν είναι πάντα προσιτή σε όλους, οπότε οι συνεδρίες που είναι αφιερωμένες στην απώλεια βάρους απαιτούν έναν περισσότερο ή λιγότερο ακριβό προϋπολογισμό.

Personne pratiquant le sport
Ο βελονισμός για την απώλεια βάρους είναι πολύ επιτυχής όταν συνδυάζεται με τον αθλητισμό και την υγιεινή διατροφή.

Πού και πώς πραγματοποιείται μια συνεδρία βελονισμού για απώλεια βάρους;

Τοποθεσία

Ο βελονισμός για απώλεια βάρους απαιτεί οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται σε κλινική ή ιατρείο βελονισμού. Αυτή η κινεζική ιατρική πρακτική διεξάγεται από πιστοποιημένο γιατρό βελονισμού ή βελονιστή.

Ενεργειακή αξιολόγηση

Κατά τη διάρκεια της αρχικής διαβούλευσης, ο βελονιστής θα θέσει μια σειρά ερωτήσεων για να καθορίσει μια ατομική διάγνωση ή ενεργειακή ισορροπία. Για να το κάνει αυτό, κάνει ερωτήσειςσχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, τις σωματικές δραστηριότητες και την προσωπική και επαγγελματική κατάσταση. Επίσης, αφιερώνει χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις του ασθενούς και να τον καθησυχάσει. Για τη διενέργεια αυτής της αξιολόγησης, η οποία επιτρέπει την κατάρτιση ενόςσυγκεκριμένου σχεδίου θεραπείας,ο θεραπευτής χειρίζεται το σώμα και λαμβάνει κινεζικούς παλμούς. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται στρατηγικά σημεία με σκοπό την έναρξη μιας θεραπείας προσαρμοσμένης στην κάθε περίπτωση.

Η χρήση βελόνων

Σε ένα ήσυχο δωμάτιο, ο ασθενής ξαπλώνει σεένα τραπέζι καλυμμένο με χαρτί μιας χρήσης, φορώντας εσώρουχα. Ο βελονιστής ξεκινά τη συνεδρία τοποθετώντας λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι βελόνες τοποθετούνται στην επιφάνεια του δέρματος σε κάθε ενεργειακό σημείο που είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους.

Διάρκεια και αριθμός συνεδριών

Η διάρκεια μιας συνεδρίας ή ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογήτων βελονών ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Κατά μέσο όρο, διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει από το ένα υποκείμενο στο άλλο και ανάλογα με την περίπτωση που πρόκειται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας διαβούλευσης για την απώλεια βάρους. Για την απώλεια βάρους, ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που διαφέρουν από το ένα υποκείμενο στο άλλο.

Το βάρος είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως και ο αριθμός των κιλών που πρέπει να χαθούν. Ανάλογα με τα κίνητρα και την ανταπόκριση του ασθενούς, ο βελονιστής μπορεί επίσης να εξετάσει τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει περίπου 2 έως 3 μήνες, με δύο συνεδρίες την εβδομάδα.

acupuncteur agréé
Ο βελονισμός για αδυνάτισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 2 έως 3 μήνες από έναν βελονιστή ή εγγεγραμμένο βελονιστή.

Πώς ο βελονισμός προάγει την απώλεια βάρους;

Εξισορροπώντας τις ενέργειες

Δεδομένου ότι η αύξηση του βάρους προκαλείται από ενεργειακή ανισορροπία, ο βελονισμός στοχεύει στην εξισορρόπηση των ενεργειακών δυνάμεων και στην ενθάρρυνση της σωστής κυκλοφορίας της ενέργειας στο σώμα. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, ο βελονιστής θα καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας εμφυτεύοντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Στόχος των βελονών είναι να διεγείρουν ορισμένα στρατηγικά σημεία του σώματος. Τα σημεία που πρέπει να θεραπευτούν για την απώλεια βάρους είναι συγκεκριμένα για κάθε άτομο και εξαρτώνται από την αιτία της αύξησης του βάρους. Η θεραπευτική χρήση των βελονών αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των εντάσεων του σώματος και στην εγκαθίδρυση μιας κατάστασης χαλάρωσης, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Ρυθμίζοντας την όρεξη και προάγοντας το μεταβολισμό

Ο βελονισμός στοχεύει γενικά στα σημεία βελονισμού που ελέγχουν την όρεξη. Στόχος είναι η ρύθμιση της όρεξης, ενώ παράλληλα μειώνει τους παράγοντες που προκαλούν πείνα και αύξηση του σωματικού βάρους. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το στρες, το άγχος και τα ορμονικά προβλήματα. Επομένως, ο βελονισμός στοχεύει στη ρύθμιση της όρεξης λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχολογικές και φυσιολογικές πτυχές της απώλειας βάρους. Ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας στο πλαίσιο της διαδικασίας απώλειας βάρους, εμφυτεύονταιβελόνες σε άλλες περιοχές για να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού ή να διευκολύνουν την πέψη.

Προώθηση της σωστής λειτουργίας των οργάνων

Ο βελονιστής θα εμφυτεύσει βελόνες στοχεύοντας σε συγκεκριμένα σημεία. Αφού προσδιοριστεί η αιτία της αύξησης του βάρους μετά από ενεργειακή αξιολόγηση ή ατομική διάγνωση, η σωστή θέση των ενεργειακών σημείων είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της θεραπείας απώλειας βάρους. Μόλις καθοριστεί η συγκεκριμένη θέση των σημείων, ο βελονιστής θα τοποθετήσει τις βελόνες για να ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα.

Η τοποθέτηση των βελονών στα σωστά σημεία θα ενθαρρύνει την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα, με αποτέλεσμα όλα τα όργανα να λειτουργούν σωστά. Η σωστή λειτουργία των οργάνων είναι σημαντική όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, η βελτίωση της λειτουργίας των πεπτικών οργάνων θα προωθήσει την πέψη, καθώς και την απομάκρυνση του λίπους. Η διέγερση των νεφρών θα βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Έτσι, όταν τα ενεργειακά σημεία διεγείρονται και βοηθούν τα όργανα να λειτουργούν σωστά, ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους.

Βελονισμός για την απώλεια βάρους: συγκεκριμένα σημεία για θεραπεία

Αρκετά σημεία βελονισμού βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο βελονισμός για την απώλεια βάρους περιλαμβάνει την εμφύτευση βελονών σε αυτά τα ενεργειακά σημεία, τα οποία συνδέονται με την όρεξη. Υπάρχει μια ποικιλία σημείων που μπορούνναδιεγερθούν για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την αρχή του βελονισμού, τα σημεία αυτά ρυθμίζουν την όρεξη.

Αρκετά σημεία, που βρίσκονται στο αυτί, βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και της πείνας, ενώ παράλληλαβελτιώνουν την πέψη. Το αυτί είναι μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται πολλά ενεργειακά σημεία που συνδέονται με την όρεξη. Τα σημεία αυτά διεγείρονται από τον βελονιστή για να προωθηθεί η απώλεια βάρους. Μεταξύ άλλων, η διέγερση αυτών των σημείων βοηθά στην :

 • τον έλεγχο της όρεξης και της πείνας ή τη μείωση της αίσθησης της πείνας και της όρεξης,
 • να αυξήσει την κατασταλτική επίδραση της όρεξης
 • να βελτιώσει την πέψη.

Υπάρχει μια τεχνική βελονισμού γνωστή ως ωτοβελονισμός, ή βελονισμός του αυτιού, η οποία επίσης ρυθμίζει την όρεξη. Αυτή η τεχνική αδυνατίσματος εστιάζει τις βελόνες στο αυτί, ιδίως στο πτερύγιο του αυτιού, για να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Εκτός από τις βελόνες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μαγνήτες ή συρραφή αυτιών.

Ανάλογα με τις αιτίες της αύξησης του βάρους, ευνοούνταιορισμένες περιοχές του σώματος. Οι βελόνες τοποθετούνταιστα ενεργειακά σημεία όπου εντοπίζεται η αιτία της αύξησης του βάρους.

 • Στόμα: για άτομα που τρώνε καταναγκαστικά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, ή που έχουν μεγάλη όρεξη.
 • Στομάχι: για άτομα που τείνουν να τσιμπολογούν καταναγκαστικά, συχνά μετά τα γεύματα.
 • Πνεύμονες: για άτομα που είναι εθισμένα σε ορισμένες τροφές.
 • Σπλήνα: για την επίλυση των ανισορροπιών που σχετίζονται με τη ζάχαρη.
 • Νεφροί: για όσους πάσχουν από κατακράτηση νερού.
Acupuncture de l'oreille
Ο βελονισμός του αυτιού βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.

Η γνώμη μου

Ο βελονισμός είναι μια κινεζική θεραπευτική πρακτική που μπορεί να δράσει στον έλεγχο της πείνας και να βοηθήσει τα άτομα που έχουν αδυναμία στο γλυκό και δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους ή να αντισταθούν στην πείνα. Διεγείρει ορισμένα μέρη του σώματοςώστε να ρυθμίζουν την πείνα ή να την καταστέλλουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της για να χάσετε βάρος. Πρέπει νασυνδυάζεται με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα και καλή υγιεινή.

Ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά βιώσιμα και αποτελεσματικά, όταν συνδυάζεται με δίαιτα αδυνατίσματος και άσκηση. Επομένως, ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους και αποτελεί ευεργετική προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους.