Απώλεια βάρους στα γόνατα: πώς μπορώ να χάσω βάρος στα γόνατά μου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Αν και το λίπος στο γόνατο δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων, σε βαθμό που να περιορίζει τον τύπο των ρούχων που μπορείτε να φορέσετε. Το λίπος στα γόνατα μπορεί επίσης να κάνει τα πόδια σας να φαίνονται δυσανάλογα. Είναι όμως δυνατό να το χάσετε με τις σωστές ασκήσεις, διατροφικές συνήθειες και άλλες μεθόδους. Θα σας πω τα πάντα γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο.

Από πού προέρχεται το λίπος στα γόνατα;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την απώλεια βάρους γύρω από τα γόνατα. Αλλά για να ξέρετε ποια να υιοθετήσετε, πρέπει να ξεκινήσετε εντοπίζοντας την πηγή του προβλήματος.

Maigrir des genoux
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το λίπος συσσωρεύεται στα γόνατα

Γιατί έχουμε λίπος στα γόνατά μας;

Συχνά οφείλεται στο ότι είμαστε υπέρβαροι. Μερικές φορές οφείλεται επίσης στην έλλειψη άσκησης και στην κακή διατροφή…

  • Αύξηση βάρους: Αυτός είναι συχνά ο κύριος λόγος για το λίπος γύρω από τα γόνατα. Και είναι απολύτως φυσικό, γιατί όταν παίρνετε βάρος, το λίπος συσσωρεύεται σε όλο το σώμα σας. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη μορφολογία του. Για κάποιους, το λίπος αποθηκεύεται στο στομάχι, για άλλους στους γοφούς και υπάρχουν και εκείνοι που έχουν λίπος στα γόνατα…
  • Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματος. Είναι μια φυσική διαδικασία που πραγματικά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε κολλαγόνο για να διατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο για λίγο περισσότερο.
  • Έλλειψη άσκησης: Μερικές φορές τα πρησμένα γόνατα δεν προκαλούνται από το λίπος, αλλά από μύες που δεν τονώθηκαν ή δεν ενισχύθηκαν.
  • Υπερβολική άσκηση: από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση μπορεί να κάνει την περιοχή πάνω από τα γόνατα να φαίνεται μεγαλύτερη. Δεν πρόκειται για λίπος, αλλά απλώς για μύες που έχουν διογκωθεί ως αποτέλεσμα της άσκησης. Ο αθλητισμός πρέπει επίσης να ασκείται με μέτρο.
  • Κατακράτηση νερού και κακή κυκλοφορία του αίματος: Αυτό οδηγεί στην αποθήκευση κυτταρίτιδας γύρω από τα γόνατα.

Ποια αθλήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε τα γόνατά σας;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό άθλημα για το αδυνάτισμα των γονάτων σας. Δεν είναι δυνατόν να χάσετε βάρος σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας, διατηρώντας παράλληλα τα υπόλοιπα άθικτα. Για να αδυνατίσετε τα γόνατά σας, πρέπει να σκεφτείτε να χάσετε βάρος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που προάγουν την απώλεια λίπους στα γόνατα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χάσετε βάρος.

Ασκήσεις για να αδυνατίσετε τα γόνατά σας

Οι καρδιολογικές ασκήσεις συνιστώνται ανεπιφύλακτα, όπως και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Καταλήψεις για το αδυνάτισμα των γονάτων σας

Αυτό συνίσταται στο να στέκεστε πρώτα όρθιοι, στη συνέχεια να λυγίζετε τα γόνατά σας σαν να πρόκειται να καθίσετε σε μια καρέκλα και στη συνέχεια να σηκώνεστε ξανά όρθιοι. Επαναλάβετε την κίνηση περίπου δέκα φορές για τις πρώτες ημέρες, και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ένταση. Τα καθίσματα στοχεύουν στους τετρακέφαλους, τα πόδια και τους γλουτούς.

Les squats pour maigrir des genoux
Καταλήψεις για να χάσετε βάρος στα γόνατα

Κολύμβηση

Η κολύμβηση κάνει καλό σε όλο το σώμα. Θεωρείται επίσης καρδιοαναπνευστική άσκηση, καθώς βελτιώνει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα και είναι αποτελεσματική για την καύση λίπους. Το κολύμπι δυναμώνει και δουλεύει όλους τους μυς σας.

Nager pour affiner ses genoux
Κολύμβηση για λεπτότερα γόνατα

Σκιπ με σχοινάκι

Πρόκειται για μια άσκηση που σας βοηθά να κάψετε γρήγορα θερμίδες. Το κλειδί είναι η τεχνική. Προσπαθήστε να πηδάτε με όσο το δυνατόν μικρότερη κάμψη των γονάτων. Επίσης, μην πηδάτε πολύ ψηλά και προσγειωθείτε στα δάχτυλα των ποδιών σας. Είναι επίσης καλύτερο να εξασκείστε πάνω από ένα χαλάκι αντί να πηδάτε απευθείας σε σκληρή επιφάνεια. Δεδομένου ότι το σχοινάκι είναι πολύ αποτελεσματικό, 5 έως 15 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι υπεραρκετά.

La corde à sauter pour brûler des calories
Πηδώντας σχοινάκι για να κάψετε θερμίδες

Κολυμπήματα

Αυτά γυμνάζουν τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους και το πίσω μέρος των ποδιών. Αποτελούνται από το να βάζετε το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πολύ πίσω, με μόνο την άκρη του ποδιού στο έδαφος. Στη συνέχεια, κατεβείτε προς τα κάτω μέχρι τα γόνατά σας να σχηματίσουν γωνία 90°, κρατώντας το σώμα σας ίσιο, και στη συνέχεια σηκωθείτε ξανά. Επαναλάβετε την κίνηση περίπου δέκα φορές και, στη συνέχεια, αλλάξτε στο άλλο πόδι.

Les fentes pour maigrir des genoux
Κολυμπήματα για να χάσετε βάρος στα γόνατα

Τζόκινγκ

Το τζόκινγκ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καύσης λίπους. Επίσης, γυμνάζει τα πόδια και βοηθά στην ενδυνάμωση των γονάτων. 30 λεπτά τζόκινγκ την ημέρα είναι αρκετά.

Faire du jogging
Τζόκινγκ

Ποδηλασία

Η ποδηλασία όχι μόνο προσφέρει στα γόνατά σας μια εξαιρετική προπόνηση, αλλά είναι επίσης καλή για την υγεία της καρδιάς σας, καθώς θεωρείται καρδιοαναπνευστική άσκηση. Εκτός από τα γόνατα, θα εξαλειφθεί και το λίπος από τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς.

Faire du vélo
Ποδηλασία

Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε τα γόνατά σας γρήγορα;

Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα αν επιλέξετε τον αθλητισμό και τη διατροφή. Επιπλέον, δεν είναι πάντα εγγυημένα. Αλλά αν δεν έχετε την υπομονή και θέλετε να εξασφαλίσετε ένα αποτελεσματικό και εγγυημένο αποτέλεσμα, τότε είναι δυνατόν να καταφύγετε σε χειρουργικές ή μη χειρουργικές μεθόδους. Επιπλέον, με αυτές τις μεθόδους, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι άλλα μέρη του σώματός σας θα παραμείνουν ανέγγιχτα.

Κρυολιπόλυση για το αδυνάτισμα των γονάτων

Η κρυολιπόλυση ή “coolsculpting” είναι μια μη χειρουργική, μη επεμβατική διαδικασία μείωσης του λίπους. Περιλαμβάνει την καταστροφή των λιποκυττάρων με τη χρήση έντονου ψύχους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μείωση του λίπους κατά 15-28% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη συνεδρία θεραπείας. Ωστόσο, μπορείτε ήδη να παρατηρήσετε αλλαγές μετά από τρεις εβδομάδες. Μια μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή, ανάλογα με την ποσότητα του λίπους στα γόνατά σας.

Τα πλεονεκτήματα της κρυολιπόλυσης είναι ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης, καθώς δεν υπάρχουν τομές. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, όπως πρήξιμο, λίγος πόνος και ερυθρότητα. Τα λιποκύτταρα καταστρέφονται επίσης πλήρως. Ωστόσο, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα δεν είναι επιλέξιμα για αυτή την τεχνική.

Μόνο ένας πλαστικός χειρουργός επιτρέπεται να πραγματοποιήσει κρυολιπόλυση. Σημειώστε ότι η δεύτερη συνεδρία θεραπείας (εάν υπάρχει) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία.

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση του λίπους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία διαρκεί μεταξύ 30 και 45 λεπτών, ο ασθενής θα βρίσκεται υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός θα ξεκινήσει με την έγχυση στα γόνατά σας ενός αλατούχου διαλύματος και φαρμάκων για τη μείωση της απώλειας αίματος. Στη συνέχεια, το δέρμα θα εκτεθεί με υπερήχους για να καταστραφούν τα λιποκύτταρα. Στη συνέχεια θα κάνει μια μικρή τομή ώστε να μπορέσει να εισάγει έναν σωλήνα που συνδέεται με ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Αυτό στη συνέχεια αναρροφά το λίπος.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από αισθητικό χειρουργό. Όπως και η κρυολιπόλυση, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που είναι υπέρβαρα. Το μειονέκτημα της λιποαναρρόφησης είναι ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος από ό,τι με τη μη χειρουργική μέθοδο.

Δίαιτα: σωστή διατροφή για να χάσετε βάρος γύρω από τα γόνατα

Η άθληση από μόνη της δεν αρκεί για να αδυνατίσετε τις γάμπες σας- χρειάζεστε επίσης μια υγιεινή, κατάλληλη διατροφή. Το κλειδί είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε σημείο που ο οργανισμός να βρίσκεται σε έλλειμμα. Με την τακτική άσκηση αθλητισμού, το σώμα θα χρειαστεί θερμίδες. Αλλά επειδή είναι σε έλλειψη, το λίπος θα είναι η πηγή ενέργειάς του. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και τα σάκχαρα.

Manger équilibré
Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή

Από την άλλη πλευρά, δώστε προτεραιότητα στις ακόλουθες τροφές:

  • Λαχανικά ,
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: καλαμπόκι, πλιγούρι βρώμης ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κριθάρι, κινόα, φαγόπυρο, πλιγούρι,
  • Άπαχες πρωτεΐνες: φακές, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα,
  • Ακόρεστα λίπη: βρίσκονται στα καρύδια, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το λινέλαιο,
  • Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμβουλές & συμβουλές: μασάζ

Για να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να συνοδεύετε τη σωματική άσκηση και τη διατροφή με μασάζ. Υπάρχουν τρεις τεχνικές μασάζ ιδανικές για το αδυνάτισμα των γονάτων.

Ψηλάφηση και κύλιση

Αυτή η τεχνική μασάζ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και είναι επίσης η πιο γνωστή για την απώλεια λίπους από τα γόνατα. Όχι μόνο βοηθά στην απομάκρυνση του λίπους από τα γόνατα, αλλά καταπολεμά και την κυτταρίτιδα στα γόνατα. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ένα εξειδικευμένο λάδι για αυτό το μασάζ. Περιλαμβάνει να κάνετε μια μικρή πτυχή στο δέρμα ανάμεσα στους αντίχειρες και τα δάχτυλά σας και να το τραβήξετε προς τα πάνω. Μπορείτε να κάνετε το μασάζ μόνοι σας.

Ζύμωμα

Η τεχνική περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρείας πτυχής χρησιμοποιώντας τις παλάμες των χεριών, στη συνέχεια ζυμώνετε βαθιά και εργάζεστε προς τα πάνω. Το ζύμωμα βοηθά στην απομάκρυνση των λιπαρών εναποθέσεων, αλλά επίσης διεγείρει τη λεμφική κυκλοφορία και βοηθά στην ανακούφιση των μυών.

Λεμφική αποστράγγιση

Η λεμφική αποστράγγιση συνιστάται ιδιαίτερα εάν το πρήξιμο προκαλείται από κυτταρίτιδα στα γόνατα ή κατακράτηση νερού. Συνιστάται επίσης ένα επαγγελματικό μασάζ, καθώς απαιτεί καλή γνώση της λεμφικής ζώνης. Η λεμφική αποστράγγιση περιλαμβάνει απαλές, αργές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις για την απώλεια λίπους από τα γόνατα. Πραγματοποιείται χωρίς λάδι, καθώς το δέρμα πρέπει να τεντωθεί για να διευρυνθούν τα λεμφικά αγγεία και να ξεπλυθούν τα υγρά προς την κατεύθυνση της εκκένωσης. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξεφουσκώνουν τα γόνατα.