Πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ μιας γυναίκας;

Ο ΔΜΣ, ή δείκτης μάζας σώματος, είναι ένας αριθμός που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε αν το βάρος μας θεωρείται υγιές σε σχέση με το ύψος μας. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε κατηγορίες για να ερμηνεύσουμε τον ΔΜΣ: λιποβαρείς (αδύνατοι), φυσιολογικοί (υγιές βάρος), υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Είναι ένας απλός τρόπος για να έχουμε μια γενική εικόνα της σύστασης του σώματός μας, χωρίς να είναι πολύ ακριβής.

Υπολογίστε το ΔΜΣ σας

Αποτελέσματα ΔΜΣ για γυναίκες και ερμηνεία

Ακολουθεί ένας μικρός πίνακας που δείχνει τα διάφορα επίπεδα ΔΜΣ:

ΗλικίαΕλλιποβαρήςΚανονικό βάροςΥπέρβαροΠαχυσαρκίαΝοσηρή παχυσαρκία
18-24 χρόνια≤1919-2424-2929-39>39
25-34 χρόνια≤2020-2525-3030-40>40
35-44 χρόνια≤2121-2626-3131-41>41
45-54 χρόνια≤2222-2727-3232-42>42
55-64 χρόνια≤2323-2828-3333-43>43
65+ χρόνια≤3424-2929-3434-44>44
 • Ελλιποβαρής: πρόκειται για την περίπτωση που το βάρος ενός ατόμου είναι κάτω από το φυσιολογικό για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση, γνωστή ως “λιποβαρής”,
 • Κανονικό βάρος: πρόκειται για το βάρος που θεωρείται ισορροπημένο και υγιές για ένα άτομο, το οποίο αντιστοιχεί σε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ),
 • Υπέρβαρο: όταν το βάρος ενός ατόμου υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση, υποδεικνύοντας ότι είναι υπέρβαρο και ενέχει κινδύνους για την υγεία,
 • Παχυσαρκία: πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει σημαντική περίσσεια σωματικού λίπους, που οδηγεί σε βάρος υψηλότερο από το φυσιολογικό και σε προβλήματα υγείας,
 • Νοσηρή παχυσαρκία: αυτό το πιο προχωρημένο στάδιο της παχυσαρκίας παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

ΔΜΣ κάτω του φυσιολογικού

Le cas de l’IMC inférieur à la normale

Το λιποβαρές άτομο ζυγίζει λιγότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ένας γρήγορος μεταβολισμός, υποκείμενα προβλήματα υγείας, διατροφικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα. Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερος από 18,5 θεωρείται γενικά ένδειξη ελλιπούς βάρους. Οι συνέπειες του ελλιπούς βάρους μπορεί να περιλαμβάνουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερβολική κόπωση, μυϊκή αδυναμία, δερματικά προβλήματα, ορμονικές ανισορροπίες και διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου στα κορίτσια και τις γυναίκες.

ΔΜΣ πάνω από το φυσιολογικό

Υπέρβαρο είναι όταν κάποιος ζυγίζει περισσότερο από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι πάνω από το συνιστώμενο βάρος για το ύψος του. Ένας ΔΜΣ άνω του 25 θεωρείται γενικά ένδειξη υπέρβαρου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να είναι υπέρβαρο:

 • ανισορροπία μεταξύ της πρόσληψης θερμίδων: η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται,
 • της ενεργειακής δαπάνης: της ποσότητας θερμίδων που καίγονται από τη σωματική δραστηριότητα και του βασικού μεταβολικού ρυθμού,
 • γενετική προδιάθεση,
 • κακές διατροφικές συνήθειες,
 • καθιστική ζωή,
 • ορμονικές διαταραχές ή ορισμένα φάρμακα.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, ιδίως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένων μορφών καρκίνου και προβλημάτων στις αρθρώσεις.

 

Le cas de l’IMC supérieur à la normale

Υπολογισμός ΔΜΣ για γυναίκες

Στην πραγματικότητα, ο τύπος είναι ο ίδιος για άνδρες και γυναίκες, οπότε ο ΔΜΣ που υπολογίζεται για έναν άνδρα είναι ο ίδιος με αυτόν μιας γυναίκας. Παίρνουμε απλώς το βάρος μας και το διαιρούμε με το τετράγωνο του ύψους μας. Ανεξάρτητα από το φύλο, ισχύει ο ίδιος κανόνας.

Για τις γυναίκες, η επίτευξη της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσει τον ΔΜΣ μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες βρίσκονται σε ένα τρενάκι του τρόμου εκείνη την περίοδο. Είναι λίγο σαν το σώμα μας να αρχίζει να χορεύει στο ρυθμό της ζωής! Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση ή την αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Το είδος που κρύβεται στην κοιλιά μας και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας.

Προειδοποίηση: Ο ΔΜΣ είναι ένας κατά προσέγγιση δείκτης και απαιτείται ακριβέστερη ανάλυση για την κατανόηση και τη διάκριση μεταξύ της σωματικής και της μυϊκής μάζας, οι οποίες, ως εκ τούτου, συγχέονται στο συνολικό βάρος του σώματος.
Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να έχει ΔΜΣ που χαρακτηρίζεται ως “παχύσαρκος”, ενώ το βάρος του μετριέται ουσιαστικά σε μυϊκή μάζα!