Πώς υπολογίζεται ο ΔΜΣ για τους άνδρες;

Ο ΔΜΣ, ή δείκτης μάζας σώματος, είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί αν το βάρος μας θεωρείται υγιές σε σχέση με το ύψος μας. Προκύπτει διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται κατηγορίες για την ερμηνεία του ΔΜΣ: λιποβαρής (αδύνατος), φυσιολογικός (υγιές βάρος), υπέρβαρος και παχύσαρκος. Πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που σας δίνει μια γενική εικόνα της σύστασης του σώματός σας, ακόμη και αν δεν παρέχει ακριβή μέτρηση.

Υπολογίστε το ΔΜΣ σας

Αποτελέσματα ΔΜΣ για άνδρες και ερμηνεία

Κάντε κλικ εδώ για έναν πίνακα με τα διάφορα επίπεδα ΔΜΣ:

ÂgeInsuffisance pondéralePoids normalSurpoidsObésitéObésité morbide
18-24 ans≤2020-2525-3030-40>40
25-34 ans≤2121-2626-3131-41>41
35-44 ans≤2222-2727-3232-42>42
45-54 ans≤2323-2828-3333-43>43
55-64 ans≤2424-2929-3434-44>44
65+ ans≤2525-3030-3530-35>44
  • Ελλιποβαρής: είναι όταν το σωματικό σας βάρος είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος για το ύψος και το βάρος σας,
  • Φυσιολογικό βάρος: αυτό είναι το ιδανικό βάρος, η σωστή ισορροπία μεταξύ υπέρβαρου και ελλιπούς βάρους,
  • Υπέρβαρος: θεωρείται ότι είστε υπέρβαρος όταν ξεπερνάτε τον ΔΜΣ για το φυσιολογικό βάρος, οπότε υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σας,
  • Παχυσαρκία: όταν ο ΔΜΣ υποδεικνύει παχυσαρκία, ο κίνδυνος για την υγεία είναι πολύ πραγματικός και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ή/και ασθένειες στην καθημερινή ζωή,
  • Νοσηρή παχυσαρκία: αυτό το τελευταίο επίπεδο ΔΜΣ παρουσιάζει μεγάλους κινδύνους για την υγεία. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το στάδιο αυτό είναι θανατηφόρο, με σοβαρές επιπλοκές.

ΔΜΣ κάτω του φυσιολογικού

Όταν ένα άτομο ζυγίζει λιγότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση, ονομάζεται λιποβαρές. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ένας γρήγορος μεταβολισμός, υποκείμενα προβλήματα υγείας, διατροφικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα. Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερος από 18,5 θεωρείται γενικά ένδειξη ελλιπούς βάρους. Οι συνέπειες του ελλιπούς βάρους μπορεί να περιλαμβάνουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερβολική κόπωση, μυϊκή αδυναμία, δερματικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές κ.λπ.

IMC supérieur à la normale

Το υπερβολικό βάρος εμφανίζεται όταν κάποιος ζυγίζει περισσότερο από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος και τη σωματική του διάπλαση. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο βάρους για το ύψος του. Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 25 θεωρείται γενικά ένδειξη υπέρβαρου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να είναι υπέρβαρο, συμπεριλαμβανομένης της ανισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης θερμίδων (η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται) και της ενεργειακής δαπάνης (η ποσότητα των θερμίδων που καίγονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας και του βασικού μεταβολικού ρυθμού), της γενετικής προδιάθεσης, των κακών διατροφικών συνηθειών, της καθιστικής ζωής, των ορμονικών διαταραχών ή της χρήσης ορισμένων φαρμάκων.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένων μορφών καρκίνου και προβλημάτων στις αρθρώσεις.

IMC surpoids homme

Υπολογισμός ΔΜΣ για άνδρες

Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν όσον αφορά το βάρος. Κατά μέσο όρο, το σωματικό λίπος αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής σωματικής μάζας στα κορίτσια, σε σύγκριση με το 10-15% στα αγόρια. Ο ανδρικός μεταβολισμός, ο οποίος είναι εκ φύσεως πιο μυώδης, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες τείνουν να παίρνουν λιγότερο βάρος και να χάνουν βάρος πιο γρήγορα και εύκολα (τυχεροί είναι). Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, με τον ίδιο ΔΜΣ, μπορεί να έχουν διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά και διαφορετική κατάσταση υγείας, οπότε ο υπολογισμός του ΔΜΣ μιας γυναίκας δεν διαφέρει στους αριθμούς αλλά στη σωματική άποψη. Επομένως, θα ήταν απαραίτητο να επανεξεταστούν τα όρια του ΔΜΣ ανάλογα με το φύλο, προκειμένου να καταστεί ο δείκτης αυτός πιο σχετικός.

Οι άνδρες είναι συχνά (αλλά όχι πάντα) ψηλότεροι από τις γυναίκες και έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα. Κατά συνέπεια, φυσικά ζυγίζουν περισσότερο, ιδίως επειδή η μυϊκή τους μάζα είναι βαρύτερη από το σωματικό τους λίπος.

Προειδοποίηση: Ο ΔΜΣ είναι ένας κατά προσέγγιση δείκτης και απαιτείται ακριβέστερη ανάλυση για την κατανόηση και τη διάκριση μεταξύ της σωματικής και της μυϊκής μάζας, οι οποίες, ως εκ τούτου, συγχέονται στο συνολικό βάρος του σώματος.
Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να έχει ΔΜΣ που χαρακτηρίζεται ως “παχύσαρκος”, ενώ το βάρος του μετριέται ουσιαστικά σε μυϊκή μάζα!