Αποτοξίνωση: αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Γνωστή για τον καθαρισμό του σώματός σας, η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία που συνίσταται στην απαλλαγή του σώματός σας από τις τοξίνες και τα απόβλητα χρησιμοποιώντας χυμούς ή ένα αποτοξινωτικό. Λέγεται ότι έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία και την απώλεια βάρους. Είναι όμως πραγματικά αποτελεσματική;

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τη λέξη αποτοξίνωση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, που κυμαίνονται από τη διαλείπουσα νηστεία έως την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών και νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένες θεραπείες αποτοξίνωσης συνταγογραφούν επίσης βότανα, τσάγια ή ακόμη και συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Έτσι, τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι η θεραπεία αποτοξίνωσης θα ξεκουράσει τα όργανά σας, ότι θα αποβάλει τις τοξίνες από το συκώτι, θα εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα βάρος!

Ένας σύντομος ορισμός σε βίντεο:

Είναι λοιπόν αλήθεια ή όχι;

Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί για αυτού του είδους τη δίαιτα συχνά διατυπώνονται χωρίς την υποστήριξη οποιασδήποτε επιστημονικής έρευνας. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, οι λίγες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ώστε να επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ευτυχώς, ο οργανισμός καθαρίζει μόνος του, χάρη στο συκώτι, χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες.

Υπάρχουν ακόμη και προϊόντα αποτοξίνωσης που ισχυρίζονται ότι αποβάλλουν τις τοξίνες από το συκώτι. Όμως οι υγιείς άνθρωποι δεν έχουν τοξικές ουσίες στο συκώτι τους. Το συκώτι μετατρέπει τα απόβλητα σε μη βλαβερές ουσίες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να απομακρυνθούν μέσω του εντέρου. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε πιο υγιείς χάρη στο αποτοξινωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος ζωής σας που έχει βελτιωθεί.

Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, προσέξτε!

Τι είναι επικίνδυνο;

Τι είναι επικίνδυνο;

  • Η απώλεια βάρους είναι βραχύβια, επειδή χάνετε κυρίως νερό και μυς.
  • Η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι σκληρή για τον οργανισμό και θα σας αφήσει κουρασμένους, ευερέθιστους, με κακή αναπνοή και ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Οι θεραπείες αποτοξίνωσης είναι συχνά απλώς δρακόντειες δίαιτες, που κυκλοφορούν έξυπνα στο εμπόριο με διαφορετικό όνομα.
  • Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υπερδοσολογίας, καθώς ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης σας ενθαρρύνουν να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων, νερού, ακόμη και καθαρτικών, προκειμένου να αποτοξινώσετε το σώμα σας.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο υγιείς χάρη στην αποτοξίνωση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος ζωής σας που έχει βελτιωθεί.

Και η θεραπεία αποτοξίνωσης με λεμόνι δεν είναι ούτε πολύ όξινη;

Τα λεμόνια έχουν όξινο pH λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ. Αλλά στο σώμα, το κιτρικό οξύ μετατρέπεται σε κιτρικό, πράγμα που σημαίνει ότι τα λεμόνια δεν οξύνουν το αίμα. Επομένως, όχι, δεν είναι όξινα για τον οργανισμό.

Ωστόσο, η υπερβολική οξύτητα σε ένα ήδη ευαίσθητο στομάχι ή πεπτικό σύστημα μπορεί να επιδεινώσει τη δυσφορία, ενώ η υπερβολική οξύτητα μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Για να συνοψίσουμε:

  • Το συκώτι μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα σας από μόνο του.
  • Μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα οδηγήσει κυρίως σε απώλεια νερού και μυών
  • Μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να είναι επιβλαβής
  • Η βελτίωση του τρόπου ζωής σας είναι αυτή που πραγματικά σας βοηθάει