Goji berries: 15 λόγοι για να ξεκινήσετε αμέσως

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Goji ή Goji berries είναι η εμπορική ονομασία για το κοινό και το κινέζικο λυκίσκο. Ο καρπός είναι ένα μικρό, επιμήκες κόκκινο μούρο με λεπτή γλυκιά, ελαφρώς όξινη γεύση. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 τύποι μούρων γκότζι:

 • Lyciumchinense: βρίσκεται στις περισσότερες κινεζικές αγορές, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά πολύ πικρό και ως εκ τούτου όχι πολύ ευχάριστο.
 • Το Lyciumtibéticum θεωρείται ότι εφευρέθηκε για λόγους εμπορίας.
 • Το Lyciumbarbarum περιέχει 4 σπάνιους πολυσακχαρίτες. Οι ιδιότητές του είναι ανώτερες από εκείνες των άλλων λυκίων.

Η ονομασία goji χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975 από έναν βορειοαμερικανό εθνοβοτανολόγο, τον Bradley Dobos. Είναι ενδημικό και παράγεται κυρίως στην αυτόνομη περιοχή της Ningxia στην Κίνα. Η μικρή επαρχία Ningxia είναι επίσης γνωστή ως η πρωτεύουσα των μούρων goji του κόσμου, επειδή παράγει τα καλύτερα μούρα goji σε μεγάλες ποσότητες. Το έδαφός της είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, το ιδιαίτερο κλίμα της και τα ποτάμια της είναι ιδανικά για την άρδευση των καλλιεργειών goji berry.

#1 Goji berries, ενισχυτές μνήμης

Baies de Goji Diet-Food - Goji Berries

Τα μούρα γκότζι βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες. Προάγουν τη συγκέντρωση και αποτελούν την ιδανική λύση για παιδιά που είναι ασταθή, που το μυαλό τους περιπλανιέται ή που υποφέρουν από ελλείμματα έντασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα γκότζι μπέρι συνιστώνται για τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, παρόλο που το γκότζι από μόνο του δεν θεραπεύει την κατάσταση. Η κατανάλωση γκότζι είναι επίσης καλή για να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

#2 Γκότζι, ένας αναμφισβήτητος σύμμαχος κατά των νευρολογικών διαταραχών

Το γκότζι συνιστάται ιδιαίτερα για τη νόσο του Πάρκινσον. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου, χάρη στο γκότζι, οι θεαματικοί τρόμοι, συμπτώματα αυτής της οδυνηρής ασθένειας, έχουν μειωθεί σημαντικά. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή η εξουθενωτική ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά με φυσικά προϊόντα, χλωριούχο μαγνήσιο και οργανικό πυρίτιο που χορηγούνται ως συμπλήρωμα. Το Goji είναι επίσης καλό για την επιβράδυνση της αρνητικής εξέλιξης της νόσου.

#3 Ένα καθαριστικό του αίματος;

Το Goji ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και την κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος, θεραπεύει την αναιμία και αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μέσα σε λίγους μήνες. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, το Goji προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση Goji συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερόλης μέσα σε λίγους μήνες. Τα καρδιαγγειακά ατυχήματα μπορούν επίσης να προληφθούν με την κατανάλωση αυτού του φρούτου. Η αίσθηση των τσιμπήματος στα πόδια, οι κιρσοί και τα βαριά πόδια θα μειωθούν σταδιακά με την κατανάλωση του γκότζι. Οι πολυσακχαρίτες του γκότζι ρυθμίζουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το γκότζι είναι επομένως η λύση για τον διαβήτη.

#4 Διευκολύνει την εντερική διέλευση;

Το γκότζι έχει θετικές επιδράσεις στην πέψη, το στομάχι και το παχύ έντερο. Το γκότζι αλκαλοποιεί τον οργανισμό. Είναι η λύση για πεπτικά προβλήματα όπως στομαχόπονοι, φούσκωμα, καούρες, μετεωρισμός, κολικοί και δυσάρεστη αναπνοή. Τα μούρα γκότζι βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Είναι καλή ιδέα να διανθίσετε τα μούρα γκότζι με ξανθό ψύλλιο, το οποίο βοηθά στην εκκένωση των αποβλήτων από το παχύ έντερο.

#5 Σύμμαχος για τα μάτια

Το γκότζι θρέφει τα μάτια, επειδή τα καροτενοειδή έχουν θετική επίδραση στην οπτική οξύτητα, κάτι που είναι γνωστό στην παραδοσιακή θιβετιανή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι επίσης ένας τρόπος προστασίας από την ωχρά κηλίδα (εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς) και τον καταρράκτη (θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού).

Un alliée pour vos yeux
Τα μούρα γκότζι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τα μάτια σας

#6 Φάτε μούρα γκότζι για να θεραπεύσετε την υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

Τα μούρα γκότζι αποτελούν αναγνωρισμένη λύση για την υπογονιμότητα και στα δύο φύλα. Ιδιαίτερα για τους άνδρες, των οποίων η γονιμότητα απειλείται σήμερα από τα φυτοφάρμακα. Οι πολυσακχαρίτες του Goji προστατεύουν τα κύτταρα των όρχεων και αυξάνουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Βοηθά επίσης στην επώδυνη περίοδο και στην εμμηνόπαυση. Τα μούρα Goji συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς προάγουν την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

#7 Διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση μούρων Goji μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 100 ml συμπυκνωμένου χυμού μούρων γκότζι την ημέρα για 30 ημέρες βελτίωσε την ανοσολογική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, τόνωσε τα λεμφοκύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μούρα Goji μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

Είναι γνωστό ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, προλαμβάνει τις αλλεργίες. Συνιστάται επίσης για τη μονοπυρήνωση, το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Εάν έχετε διευρυμένο προστάτη, η κατανάλωση Goji μπορεί να βοηθήσει να διαχωρίσετε τα νυχτερινά μίγματα. Σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, το Goji είναι η λύση για την επίτευξη βελτίωσης μέσα σε λίγους μήνες.

#8 Goji berries για την ανακούφιση της ηπατικής νόσου

Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα γκότζι αναγεννούν τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα, καθιστώντας το γκότζι πολύτιμο βοήθημα σε περιπτώσεις κίρρωσης του ήπατος. Ενδείκνυται επίσης κατά του καρκίνου του ήπατος. Αλλά αυτά τα οφέλη πρέπει να επιβεβαιωθούν από διάφορες μελέτες.

#9 Η κατανάλωση goji berries μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα μούρα γκότζι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Η τιμή του γλυκαιμικού δείκτη ενός τροφίμου υποδεικνύει την επίδραση που θα έχει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μόλις το φάτε. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν το σάκχαρο πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, σας κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και μειώνουν τις λιγούρες.

Τα μούρα γκότζι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό. Σε μια μελέτη, σε υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες δόθηκαν 120 ml συμπυκνωμένου χυμού μούρων γκότζι. Η ικανότητά τους να καίνε θερμίδες μία ώρα μετά τη λήψη του ροφήματος ήταν 10% μεγαλύτερη από εκείνη εκείνων που δεν το κατανάλωσαν. Επιπλέον, η περίμετρος της μέσης των συμμετεχόντων που κατανάλωναν χυμό goji berry για 14 ημέρες μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 4,7 εκατοστά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είναι μικρές και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση χυμού goji berry οδηγεί σίγουρα σε απώλεια βάρους.

#10 Αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στο σώμα

Σε μια μελέτη, οι αντιοξειδωτικοί δείκτες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 8% σε 50 υγιείς ενήλικες που έπιναν 120 ml συμπυκνωμένου χυμού goji berry την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν.

Μια μελέτη σε υγιείς, ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μούρων goji καθημερινά για 90 ημέρες αύξησε τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής ζεαξανθίνης κατά περισσότερο από 25% και αύξησε τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα κατά περισσότερο από 50%. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς τα αντιοξειδωτικά που καταναλώνονται μέσω της διατροφής θεωρούνται σημαντικά για την υγεία και την προστασία από χρόνιες ασθένειες.

#11 Καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης

Τα αντιοξειδωτικά όπως αυτά που βρίσκονται στα μούρα Goji μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γήρανσης, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν το κολλαγόνο στο δέρμα. Ορισμένες μικρές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το εκχύλισμα μούρων Goji μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων. Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το εκχύλισμα μούρων γκότζι αναστέλλει τη γλυκοποίηση, μια διαδικασία που γερνάει το δέρμα.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα goji berry διεγείρει τη σύνθεση του DNA σε ορισμένα κύτταρα, προστατεύοντάς τα από τη γήρανση λόγω βλάβης του DNA. Η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την πρόωρη γήρανση. Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους. Το εκχύλισμα μούρων γκότζι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την κυτταρική βλάβη σε μελέτες σε ζώα. Μπορεί να προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό στον άνθρωπο.

Jeune femme allongée dans l'herbe
Μείνετε νέοι και καταπολεμήστε την πρόωρη γήρανση

#12 Περισσότερη ενέργεια και ευεξία χάρη στα μούρα γκότζι

Το συμπυκνωμένο εκχύλισμα χυμού goji berry έχει συνδεθεί με καλύτερη σωματική υγεία, με βασικά οφέλη την αυξημένη ενέργεια και ευεξία. Σε μια μελέτη, ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε εκχύλισμα goji berry προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Τα γκότζι μπέρι βελτιώνουν την απόδοση και την αποκατάσταση μετά από δοκιμασίες άσκησης. Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, τα Goji berries μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργία μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, μια μορφή αποθήκευσης γλυκόζης που σας βοηθά να διατηρήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση αυτών των μούρων βοηθά επίσης στην εξάλειψη του αζώτου της ουρίας από το αίμα, ενός προϊόντος αποβλήτων που παράγεται από το σώμα σας μετά από έντονη άσκηση.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και στους άνδρες. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, 34 υγιείς άνδρες και γυναίκες κατανάλωσαν 120 ml συμπυκνωμένου χυμού goji berry για 14 ημέρες. Ανέφεραν αυξημένη ενέργεια, καλύτερη σωματική απόδοση, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερη κόπωση. Ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι από πριν. Η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος goji berry μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, τη σωματική απόδοση και τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

Το 2008, μια εταιρεία που εμπορεύεται μούρα γκότζι με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής διεξήγαγε δύο κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποδείξει τις αρετές του φυτού. Η εταιρεία ζήτησε από τους ερευνητές της να πραγματοποιήσουν μια προκαταρκτική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 34 άτομα με καλή υγεία. Η μελέτη έδειξε ότι μετά από δύο εβδομάδες κατανάλωσης μισού φλιτζανιού (120 ml), ο χυμός γκότζι βελτίωσε τη γενική ευεξία των 34 συμμετεχόντων, όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα ενέργειας, ακόμη και τη διάθεση.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες ήταν πρώην καταναλωτές goji, ήταν σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της γεύσης του χυμού goji και αυτής του εικονικού φαρμάκου. Αυτό ακυρώνει την εγκυρότητα της1ης δοκιμής, η οποία θα έπρεπε να είναι τυφλή. Ομοίως, ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων, η υποκειμενικότητα του ερωτηματολογίου και η μικρή διάρκεια αυτής της δοκιμής ήταν επιχειρήματα για την αμφισβήτησή της.

Για να διορθωθεί η κατάσταση, το 2009 διεξήχθη μια δεύτερη δοκιμή από τους ίδιους ερευνητές σε 50 υγιείς ενήλικες. Έπιναν 120 ml χυμό Goji την ημέρα για 30 ημέρες. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης βελτίωση της ευεξίας, καθώς και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (LDL) και αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL) στον οργανισμό των 50 συμμετεχόντων.

#13 Βοήθεια στην καταπολέμηση του άσθματος

Πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 1989, μια μελέτη σε 35 αναρρώνοντες πάσχοντες από άσθμα έδειξε ότι το γκότζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άσθματος. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ασθενείς έπαιρναν αφέψημα από 7 φυτά, συμπεριλαμβανομένων των μούρων γκότζι. Αυτό το αφέψημα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία που ονομάζεται “Αναζωογονητικό Νεφρό”. Στο τέλος των 10 εβδομάδων, παρατηρήθηκε μείωση της απόφραξης των αεραγωγών στους ασθενείς.

#14 Τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία

Τα μούρα γκότζι περιέχουν μια πανσπερμία ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως καροτενοειδή, λυκοπένιο, λουτεΐνη και πολυσακχαρίτες. Υπάρχει σχεδόν τόση βιταμίνη C σε αυτά τα μούρα όση και στα φρέσκα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια). Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την πείνα και τις λιγούρες. Τα μούρα γκότζι είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, την προστασία των κυττάρων και τη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο χαλκός, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Oranges et vitamine C
Τα μούρα γκότζι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ακριβώς και τα πορτοκάλια.

Η περιεκτικότητα των μούρων γκότζι σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο, τη φρεσκάδα και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Ως οδηγός, 1/4 φλιτζανιού ή 85 γραμμάρια αποξηραμένων μούρων Goji περιέχουν περίπου :

 • Θερμίδες: 70
 • Ζάχαρη: 12 γραμμάρια (g)
 • Πρωτεΐνη: 9 g
 • Φυτικές ίνες: 6 g
 • Βιταμίνη Α: 150% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA)
 • Χαλκός: 84% της RDA
 • Σελήνιο: 75% της RDA
 • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 63% του RDA
 • Σίδηρος: 42% του RDA
 • Βιταμίνη C: 27% του RDA
 • Κάλιο: 21% του RDA
 • Ψευδάργυρος: 15% του RDA
 • Θειαμίνη: 9% της RDA

#15 Πιθανή αντικαρκινική δράση

Baies de Goji Diet-Food - Goji Berries

Το εκχύλισμα μούρων γκότζι έχει συσχετιστεί με αντικαρκινική δράση σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους. Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα goji berry αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την εξάπλωσή τους και καταστρέφοντάς τα ακόμη και. Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι μια τακτική διατροφή με μούρα γκότζι ανέστειλε τους όγκους. Τα σμέουρα, οι φράουλες και τα μύρτιλλα παρέχουν τα ίδια οφέλη.

Οι πιθανές ανασταλτικές επιδράσεις των goji berries οφείλονται πιθανότατα στην ικανότητά τους να αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά επίπεδα και να μειώνουν τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτταροκινών 8 στο αίμα. Μια μελέτη σε 79 άτομα με προχωρημένο καρκίνο διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν ανοσοθεραπεία συν συμπυκνωμένο εκχύλισμα γκότζι είχαν 25% υψηλότερο ποσοστό υποχώρησης του καρκίνου από εκείνους που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν μόνο εκχυλισμένα και συμπυκνωμένα μέρη των μούρων και όχι μόνο μούρα Goji.

Το 1994, μια μελέτη που διεξήχθη από Κινέζους ερευνητές εξέτασε 75 άτομα με διάφορους προχωρημένους καρκίνους. Στο τέλος αυτής της μελέτης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο συνδυασμός ενός καθαρισμένου χυμού από το μούρο γκότζι με μια ανοσοθεραπευτική θεραπεία που ονομάζεται LAK λεμφοκύτταρα ήταν ευεργετικός για αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι τα μούρα γκότζι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των καρκίνων. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντικαρκινική δράση.

Προειδοποιήσεις, συμβουλές σχετικά με την κατανάλωση και πιθανές παρενέργειες

Εάν οι αρετές του Goji σας έχουν πείσει και θέλετε να αρχίσετε να το παίρνετε το συντομότερο δυνατό, να θυμάστε ότι το Goji δεν είναι ένα φάρμακο φαρμακείου, αλλά μια τροφή. Δεν δρα τόσο γρήγορα σε ένα συγκεκριμένο όργανο όσο θα δρούσε μια φαρμακευτική ειδικότητα, της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι η καταπολέμηση μιας ασθένειας. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα του Goji στην υγεία μπορούν να φανούν μακροπρόθεσμα.

Το Goji μπορεί να ληφθεί για τη διατήρηση του οργανισμού, την απώλεια βάρους, τη βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας διαταραχής κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η κατάλληλη δοσολογία. Για παράδειγμα, για την πρόληψη μιας διαταραχής, η μέση δόση είναι περίπου τριάντα μούρα Goji την ημέρα. Ωστόσο, η δοσολογία αυτή πρέπει να προσαρμόζεται στο βάρος και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που τη λαμβάνει. Σε περίπτωση ασθένειας, η προληπτική δόση μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί καθημερινά.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Υπάρχουν πολύ σπάνιες περιπτώσεις ναυτίας, έντονου στομαχόπονου, πονοκεφάλων και δυσκοιλιότητας. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να εξηγηθούν από την επιταχυνόμενη εκκένωση των τοξινών. Για να ξεπεραστούν αυτές οι παρενέργειες, καλό είναι να τρώτε τακτικά φρούτα και να πίνετε νερό.