Τι γίνεται με τη σόγια;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η σόγια καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία και πλέον συναντάται όλο και περισσότερο στα πιάτα μας. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές, όπως τόφου, μπριζόλες λαχανικών, επιδόρπια και χυμούς.

Ορισμένοι λένε ότι η σόγια δεν είναι καλή για την υγεία σας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλή.

Τι πιστεύουμε λοιπόν πραγματικά για τη σόγια;

Τι είναι η σόγια;

Η σόγια, ή μπορεί να έχετε ακούσει να την αποκαλούν “σόγια”, είναι μέλος της οικογένειας των οσπρίων, όπως για παράδειγμα οι φακές ή τα λευκά φασόλια. Είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανική για να σας ηρεμεί όταν την τρώτε.

Ωστόσο, μην μπερδεύετε τα φασόλια σόγιας με τα φασόλια mung. Τα φύτρα φασολιών mung αναφέρονται συχνά λανθασμένα ως “φύτρα σόγιας”, αλλά αυτό είναι λάθος, επειδή τα φύτρα φασολιών mung δεν είναι σόγια.

Έτσι, το θρεπτικό τους περιεχόμενο δεν είναι το ίδιο.

Είναι τα φασόλια σόγιας καλά για την υγεία μου;

Τα φασόλια σόγιας είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία.

  1. Λόγω της σύνθεσής τους, τα τρόφιμα με βάση τη σόγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και λίπη, τα οποία είναι πολύ καλά για την καρδιαγγειακή υγεία και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
  2. Πάνω απ’ όλα, τα φασόλια σόγιας είναι μία από τις πιο πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές στον φυτικό κόσμο, καθώς περιέχουν μόρια που δεν μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας και τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας (δηλαδή τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε καθημερινά).

Για παράδειγμα, 100 γρ. τόφου, το οποίο είναι ένα είδος τυριού που παρασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος σόγιας, παρέχει 10 γρ. καλής ποιότητας πρωτεΐνης, ή όσο περίπου 100 γρ. κρέατος ή ψαριού, ενώ περιέχει λίγα καλής ποιότητας λιπαρά και σχεδόν καθόλου ζάχαρη.

Γιατί ακούμε τόσα άσχημα νέα για τη σόγια;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακούσει γι’ αυτήν επειδή η σόγια περιέχει μόρια που “μιμούνται” στο σώμα μας τις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών που παράγουν οι γυναίκες (οιστρογόνα).

…Μόνο που οι πρώτες μελέτες έγιναν σε ποντίκια και τα ποντίκια δεν αντιδρούν στη σόγια με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι!

Κατά συνέπεια, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν έδειξαν ποτέ κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ορισμένες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι η σόγια παρέχει προστασία από τον καρκίνο του μαστού: μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά περισσότερο από 20% και δρα επίσης κατά των παρενεργειών της θεραπείας.

Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση σόγιας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού στην ενήλικη ζωή. Το ίδιο ισχύει και για τις προστατευτικές επιδράσεις κατά του καρκίνου του προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστώ πάντα στους ασθενείς να συζητούν με τον ογκολόγο τους.

plat de soja

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση σόγιας;

Ειλικρινά, όχι!

…εκτός από το ενδεχόμενο αλλεργικών αντιδράσεων στη σόγια, σε ορισμένες πρωτεΐνες, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο, ή υπερβολικής κατανάλωσης σόγιας, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την ισορροπία των ορμονικών θεραπειών σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, ιδίως σε περιπτώσεις έλλειψης ιωδίου, αλλά και πάλι αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Υπάρχει σύσταση κατανάλωσης;

Η ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation) συνιστά ωστόσο, προληπτικά, 1 προϊόν με βάση τη σόγια την ημέρα για παιδιά άνω των 3 ετών και συνιστά να μην το καταναλώνουν παιδιά κάτω των 3 ετών.

Και, πάλι για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ποτέ ανεπιθύμητες ενέργειες, 2 έως 3 προϊόντα με βάση τη σόγια την ημέρα για τους ενήλικες και 1 την ημέρα για τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Συνοψίζοντας :

  • Οφέλη: Καλής ποιότητας πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.
  • Μειονεκτήματα: Σπάνιοι αλλεργικοί κίνδυνοι ή ανισορροπίες σε ορμονικές θεραπείες.
  • Σύσταση κατανάλωσης ANSES: Το πολύ 3 προϊόντα με βάση τη σόγια την ημέρα για τους ενήλικες.

Πηγή: “Η διατροφή με σόγια είναι η καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές: