Ποτά γιαουρτιού: τι πιστεύετε;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το πόσιμο γιαούρτι κερδίζει καθημερινά νέους καταναλωτές στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Στο πρωινό, για σνακ ή στο γραφείο, σε μπουκάλι ή σε κουτί, όλοι υιοθετούν με ευκολία αυτό το νομαδικό γαλακτοκομικό προϊόν.

Είναι όμως το σωστό πράγμα για να το τρώει κανείς;

Είναι το πόσιμο γιαούρτι το ίδιο με το παραδοσιακό γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι γάλα που μετασχηματίζεται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται γαλακτικές ζυμώσεις, με άλλα λόγια μικροοργανισμούς που διευκολύνουν τη ζύμωση: αυτός είναι ο ορισμός του γιαουρτιού.

Αλλά η υφή του γιαουρτιού ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής:

  • Για να επιτευχθεί αυτό που είναι γνωστό ως “σφιχτό” γιαούρτι Για να ληφθούν τα λεγόμενα “σφιχτά” γιαούρτια, τα οποία έχουν ελαφρώς παχύρρευστη υφή, το γάλα τοποθετείται με τις γαλακτικές ζυμώσεις απευθείας στα δοχεία και θερμαίνεται για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία άνω των 40°C, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ζυμώσεις.
  • Το “ανακατεμένο” γιαούρτι (επίσης γνωστό ως “βουλγαρικό”), το οποίο είναι πιο υγρό, παρασκευάζεται χύμα: το γάλα τοποθετείται με τις γαλακτικές ζυμώσεις σε κάδους. Το παρασκεύασμα που προκύπτει αναδεύεται και ψύχεται πριν συσκευαστεί σε δοχεία.
  • Το πόσιμο γιαούρτι απλώς ανακατεύεται τόσο καλά ώστε να γίνει υγρό. Στη συνέχεια, το γιαούρτι συσκευάζεται σε φιάλες διαφόρων μεγεθών.
yaourt à boire dans un verre

Το πόσιμο γιαούρτι έχει τις ίδιες ιδιότητες με οποιοδήποτε άλλο γιαούρτι;

Ακριβώς!

Το πόσιμο γιαούρτι παραμένει γιαούρτι, με υγρή υφή.

  • Έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με οποιοδήποτε άλλο γιαούρτι: είναι χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, ασβέστιο και νερό.
  • Εξακολουθεί να περιέχει τα περίφημα προβιοτικά, τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην εντερική ισορροπία.
  • Τέλος, όπως και τα άλλα γιαούρτια, το πόσιμο γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους: κέικ γιαουρτιού, smoothies, παγωτό κ.λπ.
  • Επιπλέον, είναι απλό και πρακτικό, ώστε να μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας όπου κι αν πηγαίνετε.

Οι συνταγές έχουν μάλιστα διαφοροποιηθεί, με μοντέρνες γεύσεις όπως μήλο-κάσι-βατόμουρο, ροδάκινο-πάθος και speculoos.

Έχουν λανσαριστεί ακόμη και παραλλαγές με κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα για ενήλικες που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις;

Υπάρχει μόνο ένα μικρό μειονέκτημα: επειδή είναι σε υγρή μορφή, το πόσιμο γιαούρτι μπορεί να καταποθεί πολύ γρήγορα και να μην σας ηρεμήσει.

Ακόμα χειρότερα, κινδυνεύετε να “καταπιείτε” 2-3 στη σειρά, ενώ κάθε ρόφημα γιαουρτιού με ζάχαρη περιέχει το ισοδύναμο 2 κουταλιών ζάχαρης, οπότε προσέξτε τις ποσότητες, αλλιώς κινδυνεύετε να προσλαμβάνετε πολλές θερμίδες κάθε μέρα!

bouteille contenant du yaourt à boire

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφής και Υγείας της Γαλλίας (PNNS), την κορυφαία αρχή στο θέμα, ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 2 γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα και, για τα παιδιά, 3-4 την ημέρα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι 1 ποτήρι γάλα, 30 γραμμάρια τυρί, 1 γιαούρτι ή… 1 πόσιμο γιαούρτι!

Αλλά και πάλι, αυτές οι συστάσεις ισχύουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα NATURE, οπότε είναι καλύτερο να τα αγοράζετε σκέτα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγετε μόνοι σας την ποσότητα ζάχαρης ή μαρμελάδας που θέλετε να προσθέσετε.

Μπορείτε να τα φτιάξετε και “σπιτικά”;

Ναι, οπωσδήποτε.

Θα βρείτε πολλές εύκολες συνταγές στο διαδίκτυο, οπότε διασκεδάστε!

ΣΥΝΟΨΗ:

  • Ένα γιαούρτι που πίνεται είναι ένα πιο υγρό γιαούρτι.
  • Το πόσιμο γιαούρτι είναι χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη και περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, ασβέστιο και νερό.
  • Προσοχή: η υγρή του μορφή μπορεί να σας κάνει να το “υπερκαταναλώσετε”.