Μαύρο έλαιο κύμινου, το έλαιο των χιλίων αρετών;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το έλαιο Nigella προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Η Nigella, γνωστή επίσης ως μαύρο κύμινο ή Nigella Sativa στην επιστημονική κοινότητα, είναι ένα ποώδες φυτό που προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία. Έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών στην παραδοσιακή ιατρική, στον ισλαμικό πολιτισμό, στην Αρχαία Αίγυπτο, στη δυτική ιατρική και στη σύγχρονη θεραπευτική.

Μέλος της βοτανικής οικογένειας Renonculaceae, το μαύρο κύμινο είναι ένα αρωματικό φυτό του οποίου οι καρποί περιέχουν μικρούς μαύρους βρώσιμους σπόρους που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Αυτοί οι ορθογώνιοι σπόροι έχουν επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες. Το έλαιο που εξάγεται από αυτούς τους σπόρους έχει εξαιρετικές θεραπευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό το φυτικό έλαιο είναι ευεργετικό για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, καθώς και για την απαλότητα και τη σύσφιξη του δέρματος και τη φροντίδα των μαλλιών. Με το παρατσούκλι “θαυματουργό έλαιο”, λέγεται ότι διαθέτει πλήθος αρετών και ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.

Περίληψη

Τι είναι το έλαιο από σπόρους μαύρου κύμινου;

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες: έλαιο μαύρων σπόρων, έλαιο μαύρου κύμινου, έλαιο του Φαραώ κ.λπ. Έχει πολλά ενεργά συστατικά και ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών και είναι πολύ χρήσιμο στον τομέα της ευεξίας και της ομορφιάς. Οι ειδικοί προτιμούν να το χρησιμοποιούν βιολογικά, για να το αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Το έλαιο μαύρου κύμινου λαμβάνεται με ψυχρή έκθλιψη των σπόρων του φυτού μαύρου κύμινου. Εξάγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και χωρίς πρόσθετα, είναι αγνό και εξαιρετικής ποιότητας. Οι αρετές αυτού του ελαίου διατηρούνται με τη διαδικασία εκχύλισης με ψυχρή πίεση. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του ψυχρής έκθλιψης, πιστοποιημένου βιολογικά, φυτικού ελαίου είναι αρκετά διακριτά. Αυτό το αγνό λάδι είναι λιπαρό στην αφή, με ρευστή εμφάνιση και παχιά, κρεμώδη υφή. Το χρώμα του είναι κίτρινο-καφέ και η μυρωδιά του είναι πικάντικη, ιδιαίτερα αρωματική και πικάντικη.

Το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αλλά η συμβουλή ενός φυσιοθεραπευτή ή αρωματοθεραπευτή μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή υπερδοσολογίας ή κακής χρήσης. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαίου μαύρου κύμινου χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική για να καρυκεύσετε σαλάτες ή ως συστατικό, λόγω της πικάντικης γεύσης του.

Sarcophage de pharaon
Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι μερικές φορές γνωστό ως το έλαιο των Φαραώ.

Γιατί να επιλέξετε το βιολογικό λάδι μαύρου κύμινου;

Η αυθεντικότητα και η καθαρότητα όλων των ελαίων μαύρου κύμινου που διατίθενται στην αγορά δεν είναι πάντα αποδεδειγμένη. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Άλλα είναι αναμεμειγμένα με άλλα φυτικά έλαια χαμηλής ποιότητας.

Το καλύτερης ποιότητας έλαιο νιγκέλα είναι αγνό. Για να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό φυτικό έλαιο, επιλέγετε πάντα ένα λάδι που είναι πιστοποιημένο βιολογικό. Η καλύτερη ποιότητα είναι το λάδι από βιολογικούς σπόρους νιγκέλας. Είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα.

Το βιολογικό λάδι μαύρου κύμινου είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Τα φυσικά ενεργά συστατικά και οι θεραπευτικές του ιδιότητες διατηρούνται με τη φυσική διαδικασία εκχύλισης.

Ποια είναι η σύνθεση του ελαίου μαύρου κύμινου;

Το έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει πολυάριθμα ενεργά συστατικά που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία. Η σύνθεση αυτού του φυτικού ελαίου χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών φυσικών συστατικών που του προσδίδουν πολυάριθμες φαρμακολογικές ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητα αυτού του ελαίου είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής σύνθεσής του και της συνέργειας των διαφόρων ενεργών συστατικών του.

Σε γενικές γραμμές, το αγνό βιολογικό έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει κυρίως :

  • κινόνες: θυμοκινόνη και θυμοϋδροκινόνη ,
  • μια φαινολική ένωση: θυμόλη,
  • μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: ελαϊκό οξύ (ωμέγα 9 ) ,
  • πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα: λινολεϊκό οξύ (απαραίτητο λιπαρό οξύ της οικογένειας των ωμέγα-6),
  • κορεσμένα λιπαρά οξέα: παλμιτικό οξύ, στεατικό οξύ,
  • Βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό,
  • Ριζικά καροτενοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες,
  • νιγκελλίνη: ευεργετικό συστατικό για τους πάσχοντες από άσθμα, διεγείρει το πεπτικό και το εντερικό σύστημα
  • νιγκελλόνη: βρογχοδιασταλτικό και αντιισταμινικό.

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων: ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης διάφορους τύπους βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), της βιταμίνης Β3, της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης Β9 και της βιταμίνης C ή ασκορβικό οξύ.

Nigelle
Λουλούδι Nigella

Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι αρετές του ελαίου μαύρου κύμινου;

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι εξαιρετικά πλούσιο και μπορεί να προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Διακρίνεται από ένα πλήθος αρετών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία διαφόρων παθολογιών. Προσφέρει φαρμακευτικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες για την υγεία. Οι θετικές επιδράσεις αυτού του φυτικού ελαίου είναι επομένως τεράστιες. Το φυτικό έλαιο έχει τις ακόλουθες αρετές:

  • Αδιαμφισβήτητα αντιοξειδωτικό έλαιο.

Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με υψηλή συγκέντρωση ωμέγα 6, το έλαιο μαύρου κύμινου καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι αποτελεσματικές κατά των δερματικών προβλημάτων και των καρδιαγγειακών παθολογιών.

  • Τι γίνεται με την αντιβακτηριακή δράση του μαύρου κύμινου;

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των βακτηρίων αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους. Αυτό το καθιστά αποτελεσματική θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια (μολύνσεις αυτιών, αναπνευστικές παθήσεις κ.λπ.) και μια εξαιρετικά αποτελεσματική φυσική θεραπεία.

  • Τι κάνει το έλαιο από σπόρους μαύρου κύμινου αντιφλεγμονώδες;

Αυτό το έλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στα διάφορα συστατικά του, συμπεριλαμβανομένης της θυμοκινόνης.

Επομένως, βοηθά στην ανακούφιση από τις μυϊκές φλεγμονές, τις φλεγμονές των αρθρώσεων και τις φλεγμονές του δέρματος που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής που εμφανίζεται σε διάφορες παθολογίες που χαρακτηρίζονται από φλεγμονώδεις εξάρσεις.

  • Διεγερτικό της πέψης;

Οι πεπτικές αρετές του ελαίου μαύρου κύμινου είναι εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς βελτιώνει την πέψη και συμβάλλει στη μείωση των πεπτικών ενοχλήσεων. Αυτό το φυτικό έλαιο συμβάλλει στην καταπολέμηση των πεπτικών προβλημάτων, όπως το φούσκωμα και ο μετεωρισμός. Δρα ως πεπτικό διεγερτικό χάρη στη νιγκελλίνη, η οποία διεγείρει το πεπτικό και το εντερικό σύστημα. Διεγείρει το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη και την περισταλτική κίνηση του εντέρου και λέγεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα.

  • Ανοσοδιεγερτικό ή όχι;

Το έλαιο μαύρου κύμινου ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Ενισχύει, διεγείρει και συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ομαλοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει επίσης την παραγωγή αντισωμάτων και τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα. Προστατεύει τα φυσιολογικά κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις των ιών και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό το φυτικό έλαιο ενισχύει τις ανοσολογικές αντιδράσεις προωθώντας τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων NK (Natural Killer). Αυξάνει τον αριθμό των Τ λεμφοκυττάρων που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ιούς. Ο ρόλος αυτών των λεμφοκυττάρων στην ανοσολογική απόκριση επιτρέπει στον οργανισμό να αμυνθεί απέναντι στην εξωτερική επιθετικότητα. Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι επίσης χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

  • Καρδιοπροστατευτικό

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι ένας σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς με ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Προστατεύει την καρδιά. Βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ανάπτυξης φλεγμονωδών στοιχείων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και καταπραΰνει τα καρδιακά προβλήματα. Περιορίζει επίσης τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αρκετά συστατικά, ιδίως τα ωμέγα 6 και 9 λιπαρά οξέα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Αποτοξινωτικό

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι ένα εξαιρετικό αποτοξινωτικό. Απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, ιδίως εκείνες που προέρχονται από τις τροφές καθώς και εκείνες που παράγονται από τον οργανισμό (μεταβολικά υποπροϊόντα). Αποτοξινώνει το συκώτι και προάγει την υγιή λειτουργία του ήπατος. Ένα από τα συστατικά του ελαίου μαύρου κύμινου, η θυμοκινόνη, βελτιώνει την αποτοξινωτική λειτουργία του ήπατος. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μεταφέρουν επίσης τις τοξίνες στο δέρμα για αποβολή.

  • Αντιμυκητιασικό

Το έλαιο μαύρου κύμινου χαρακτηρίζεται από τις αντιμυκητιασικές του ιδιότητες, οι οποίες εξαλείφουν αποτελεσματικά τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως οι μύκητες. Η θυμοκινόνη είναι μια αντιμυκητιακή ένωση. Είναι αποτελεσματική κατά των δερματοφύτων (μικροσκοπικοί νηματοειδείς μύκητες), των ζυμομυκήτων και διαφόρων ειδών Candida.

  • Βρογχοδιασταλτικό

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει ισχυρή βρογχοδιασταλτική δράση που διαστέλλει τους πνευμονικούς αεραγωγούς. Προάγει την αύξηση της διαμέτρου των βρογχικών σωλήνων, ενώ παράλληλα μειώνει την αναπνευστική δυσφορία που μπορεί να εμφανιστεί παρουσία ορισμένων ασθενειών. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την αναπνευστική/πνευμονική λειτουργία. Ανακουφίζει επίσης από τις κρίσεις άσθματος, τη χρόνια βρογχίτιδα και τον κοκίτη. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

  • Ηπατοπροστατευτικό έλαιο

Το έλαιο μαύρου κύμινου προστατεύει το ηπατικό σύστημα και προάγει την καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, αυτό το φυτικό έλαιο συμβάλλει στην προστασία του ήπατος. Προστατεύει επίσης τον ηπατικό ιστό από τις επιπτώσεις των τοξικών μετάλλων. Η θυμοκινόνη είναι ένα συστατικό με ηπατοπροστατευτική δράση.

  • Νεφροπροστατευτική δραστηριότητα

Η νεφροπροστατευτική δραστηριότητα του ελαίου μαύρου κύμινου είναι ευεργετική για τα νεφρά. Αυτό το φυτικό έλαιο προστατεύει τα νεφρά και καταπολεμά αποτελεσματικά τις νεφρικές βλάβες. Βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά. Προστατεύει επίσης τα νεφρά από βλάβες που προκαλούνται από την υπεργλυκαιμία.

  • Αντιυπερτασικό

Το έλαιο μαύρου κύμινου λέγεται ότι έχει αντιυπερτασική δράση, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υποτασική του δράση βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης.

  • Υπογλυκαιμικό

Η υπογλυκαιμική δράση του ελαίου μαύρου κύμινου βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στους διαβητικούς. Αυτό το φυτικό έλαιο συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη. Διεγείρει τη δραστηριότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία ελέγχουν την παραγωγή και την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς που πάσχουν από υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

  • Αναγεννητικό του δέρματος

Ισχυρό και εξαιρετικό, το έλαιο μαύρου κύμινου έχει αναπλαστική δράση στα κύτταρα του δέρματος. Αναπλάθει σε βάθος το δέρμα και ενεργοποιεί τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Βοηθά στην αναγέννηση του λιπιδικού φραγμού του δέρματος. Η βιταμίνη Α και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο έλαιο μαύρου κύμινου είναι ενεργά συστατικά που προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Χάρη στις αναπλαστικές του ιδιότητες, το έλαιο μαύρου κύμινου αποκαθιστά την ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος. Βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και καταπολεμά τη δερματίτιδα και τα προβλήματα δερματικής αλλεργίας, όπως η ακμή και το έκζεμα.

  • Ένα αντικαρκινικό έλαιο;

Το έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει ενεργά συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της θυμοκινόνης. Αυτό το δραστικό συστατικό θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου στην κυκλοφορία του αίματος και σε διάφορα όργανα (πνεύμονες, νεφρά, ήπαρ, προστάτης). Αυτό το φυτικό έλαιο αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην πρόληψη του καρκίνου και θα μπορούσε να αποτελέσει φάρμακο κατά του καρκίνου.

Πώς είναι χρήσιμο το έλαιο μαύρου κύμινου για τα μαλλιά;

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι ευεργετικό για τα μαλλιά. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Ενισχύει και τονώνει τις ίνες των μαλλιών. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των θυλάκων της τρίχας και στον περιορισμό της γήρανσης των μαλλιών. Εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στο τριχωτό της κεφαλής.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το φυτικό έλαιο επιδιορθώνει σε βάθος τις ίνες της τρίχας και ενισχύει ολόκληρο το σύστημα της τρίχας. Θρέφει και δυναμώνει τα μαλλιά. Αυτό το φυτικό έλαιο μπορεί να είναι χρήσιμο για την ενυδάτωση των μαλλιών. Αυτή η ενυδατική δράση μαλακώνει τα μαλλιά και προάγει τη λάμψη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαίου διεγείρουν την αναγέννηση των μαλλιών και κάνουν τα μαλλιά πιο πλούσια. Το έλαιο μαύρου κύμινου σταματά την τριχόπτωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, την αποτελεσματική καταπολέμηση της αλωπεκίας και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι χρήσιμο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ξηρών, εύθραυστων, κατεστραμμένων, ερεθισμένων, με ψαλίδα, απονευρωμένων και θαμπών μαλλιών που στερούνται λάμψης. Μαλακώνει τα ξηρά μαλλιά, κάνοντάς τα πιο απαλά και ευκολότερα στο styling. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες αυτού του φυτικού ελαίου βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής, στην εξάλειψη των ψειρών από τα μαλλιά και στην απαλλαγή από την πιτυρίδα και τη φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής. Για τη σωστή χρήση στην περιποίηση των μαλλιών ενδέχεται να απαιτείται η συμβουλή ειδικού.

Longue chevelure féminine
Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι καλό για το τριχωτό της κεφαλής

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου μαύρου κύμινου για το δέρμα;

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα. Περιέχει νιγκελλόνη και θυμοκινόνη. Αυτά τα δραστικά συστατικά έχουν επουλωτικές, αντιισταμινικές, αντιμολυσματικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το φυτικό έλαιο περιέχει βιταμίνες (A, B και C) και μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο) που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Όλα αυτά τα συστατικά αυτού του φυτικού ελαίου κάνουν καλό στο δέρμα.

  • Έλαιο μαύρου κύμινου για νεανικό δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα

Το έλαιο μαύρου κύμινου βοηθά στην αποκατάσταση της εμφάνισης και της ζωτικότητας του δέρματος. Μαλακώνει και θρέφει το δέρμα, κάνοντάς το πιο ελαστικό και απαλό. Με τον τρόπο αυτό, βοηθά στον περιορισμό της γήρανσης του δέρματος και της χαλάρωσης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει χαρίζουν στο δέρμα νέα λάμψη και όμορφη επιδερμίδα. Αυτή η δράση ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν τη γήρανση των δερματικών κυττάρων και το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων, βοηθάει στο να φαίνεται το δέρμα νεότερο.

Η βιταμίνη Β χαρίζει μια πιο νεανική εμφάνιση αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Η βιταμίνη C βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος. Οι αναπλαστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου μαύρου κύμινου βοηθούν στη φωτεινότητα του δέρματος, χαρίζοντάς του μια φυσική λάμψη.

Με αυτόν τον τρόπο, το έλαιο μαύρου κύμινου αποκαθιστά την εμφάνιση και το δυναμισμό του δέρματος. Επομένως, είναι ιδανικό για τη φυσική αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος. Καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών. Μειώνει την εμφάνιση των καφέ κηλίδων. Σας χαρίζει υγιές, λαμπερό δέρμα.

  • Πώς είναι αποτελεσματικό το έλαιο μαύρου κύμινου για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα;

Οι καλλυντικές ιδιότητες του ελαίου μαύρου κύμινου είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το ξηρό δέρμα. Περιέχει λιπαρά οξέα που βοηθούν στη διατήρηση του λιπιδικού φραγμού του δέρματος και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Αυτό το φυτικό έλαιο ενυδατώνει το ξηρό δέρμα. Μαλακώνει το δέρμα, αφήνοντάς το λείο και ελαστικό. Φροντίζει το ξηρό δέρμα και βελτιώνει την άνεση του δέρματος. Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι κατάλληλο για ξηρό, ευαίσθητο ή ερεθισμένο δέρμα. Θρέφει εντατικά και καθαρίζει το δέρμα.

  • Μαύρο έλαιο κύμινου και λιπαρό δέρμα

Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι επίσης κατάλληλο για το λιπαρό δέρμα. Καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και βοηθά στην απαλλαγή από την περίσσεια σμήγματος. Ως αποτέλεσμα, οι πόροι δεν είναι πλέον φραγμένοι χάρη στην ευεργετική δράση του ελαίου μαύρου κύμινου. Βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος και στην καταπολέμηση της ακμής.

  • Πώς καταπολεμά το έλαιο μαύρου κύμινου τα δερματικά προβλήματα;

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει εξαιρετικές αντιμολυσματικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα με διάφορα δερματικά προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έκζεμα).

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ερυθρότητας, του δερματικού ερεθισμού και των δερματικών παθήσεων που προκαλούνται από μύκητες ή μυκητιάσεις. Καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα, τα εγκαύματα και το σκασμένο δέρμα. Αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για τη θεραπεία των ουλών. Συνιστάται πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ειδικού πριν χρησιμοποιήσετε το έλαιο μαύρου κύμινου για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων.

Visage de femme
Το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων δερματικών προβλημάτων

Είναι το έλαιο μαύρου κύμινου αποτελεσματικό κατά των λοιμώξεων;

Η θυμοκινόνη, η θυμοϋδροκινόνη και η θυμόλη είναι ενεργές ενώσεις στο έλαιο μαύρου κύμινου. Ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκήτων και των ζυμομυκήτων που ευθύνονται για πολλές λοιμώξεις. Αυτό το φυτικό έλαιο είναι αποτελεσματικό κατά των μυκητιασικών λοιμώξεων και κατά των μυκήτων του γένους Candida, οι οποίοι είναι δυνητικά παθογόνοι και προκαλούν λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του κολπικού βλεννογόνου.

Συνεπώς, το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από δερματική καντιντίαση, τσίχλα, καντιντίαση των γεννητικών οργάνων, Candida και μυκητιασικές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος και του δέρματος. Διακρίνεται για την ισχυρή αντιμυκητιασική του δράση κατά του είδους Candida albicans.

Το έλαιο μαύρου κύμινου δρα επίσης αποτελεσματικά κατά διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια. Συνεπώς, μπορεί να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Δρα κατά του σταφυλόκοκκου, ενόςβακτηρίου που συχνά αποτελεί την αιτία δερματικών λοιμώξεων, αλλά και κατά του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκου (MRSA), ο οποίος είναι διαδεδομένος σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Επομένως, συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από Staphylococcus aureus ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων. Είναι επίσης χρήσιμο κατά άλλων λοιμώξεων που προκαλούνται από διάφορα στελέχη βακτηρίων (σαλμονέλα, Escherichia coli, λιστερίωση, Helicobacter pylori κ.λπ.).

Πηγή:

Sharon Masnada: Οφέλη και αρετές του ελαίου μαύρου κύμινου, Natura Force, Σεπτέμβριος 2018

https://www.naturaforce.com/blog/2018/09/15/bienfaits-et-vertus-de-lhuile-de-nigelle/

Stéphanie Monnatte-Lassus: Μαύρο έλαιο κύμινου – Σύνθεση, χρήση, οφέλη, Passeport Santé

https://www.passeportsante.net/huiles-vegetales-g152/Fiche.aspx?doc=huile-nigelle

SÉBASTIEN DALLAS: Μαύρο έλαιο κύμινου: το αιγυπτιακό έλαιο με τις χίλιες αρετές, reconquetes.eu, Οκτώβριος 2015

https://reconquetes.eu/huile-de-nigelle-lhuile-egyptienne-aux-milles-vertus/

Manelya : Μαύρο έλαιο κύμινου, μαύρος χρυσός από την Ανατολή, manelya.com, Οκτώβριος 2016