Έλαιο από πίτουρο ρυζιού, ο πλήρης οδηγός

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συνήθη φυτικά έλαια που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι για να μαγειρέψουν. Το ρύζι είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα τρόφιμα και αυτό το έλαιο εξάγεται από το φύτρο του, καθώς και από το φλοιό του κόκκου. Τα οφέλη αυτού του ελαίου για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να προλαμβάνει τον καρκίνο και να βελτιώνει την υγεία του δέρματος. Σε αυτόν τον οδηγό, ο οποίος έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός, εξετάζω από κοντά αυτό το βιολογικό έλαιο.

Τι είναι το έλαιο πίτουρου ρυζιού;

Αυτό το έλαιο εξάγεται από το φύτρο και τον εσωτερικό φλοιό του φυτού του ρυζιού. Έχει ήπια γεύση και είναι πολύ δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, λόγω της καταλληλότητάς του για μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα και το τηγάνισμα με ανάδευση. Λέγεται ότι είναι το μυστικό ενός καλού tempura.

Έχει πολύ υψηλό σημείο καπνού και σύνθεση παρόμοια με αυτή του φυστικέλαιου. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία, ιδίως στην Ιαπωνία και την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει και άλλα μέρη του κόσμου, χάρη στη σχετικά χαμηλή τιμή του και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Εκτιμάται ευρέως για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, την ιδανική ισορροπία λιπαρών οξέων, την αντιοξειδωτική του ικανότητα και τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης. Το έλαιο πίτουρου ρυζιού αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μία κουταλιά της σούπας αυτού του ελαίου περιέχει 7 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τρία γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και πέντε γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Συγκριτικά, μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 11 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, δύο γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και ένα γραμμάριο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Riz
Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού εξάγεται από το φύτρο και τον εσωτερικό φλοιό του φυτού του ρυζιού.

Πώς εξάγεται;

Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έκθεση, το έλαιο από πίτουρο ρυζιού εξάγεται με διάφορες τεχνικές, αλλά η εκχύλιση με εξάνιο διαλύτη είναι η πιο συνηθισμένη. Το έλαιο εξάγεται από το πίτουρο ρυζιού, το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της λεύκανσης, της διαδικασίας μετατροπής του καστανού ρυζιού σε λευκό ρύζι.

Η χρήση του εξανίου έχει ορισμένα μειονεκτήματα λόγω της ευφλεκτότητάς του, της τοξικότητάς του και των υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για τη διαδικασία. Αυτό οδηγεί στην παρουσία ορισμένων ανεπιθύμητων συστατικών στο παραγόμενο έλαιο.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η χρήση d-λιμονένιου αντί για εξάνιο θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τα προβλήματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και υγείας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του οργανικού ελαίου;

Το εξωτερικό στρώμα του κόκκου του ρυζιού ονομάζεται πίτουρο και το έλαιο εξάγεται από αυτόν τον καφέ φλοιό. Έχει ήπια και ουδέτερη γεύση. Η γεύση του δεν συγκρούεται με τα έτοιμα τρόφιμα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε μπισκότα και κέικ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τηγανητά, ψητά και μαρινάδες, ενώ λειτουργεί πολύ καλά σε βινεγκρέτ. Είναι ελαφρύ και αρκετά ευπροσάρμοστο.

Περιέχει επίσης καλά λιπαρά. Το έλαιο πίτουρου ρυζιού έχει πολύ ισορροπημένη σύνθεση λιπαρών οξέων, κοντά σε εκείνη των ελαίων που συνιστώνται περισσότερο από τους διατροφολόγους. Το έλαιο πίτουρου ρυζιού είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει trans λιπαρά οξέα.

Αυτό το φυτικό έλαιο έχει υψηλό σημείο καπνού (254°C), γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τηγάνισμα ή τηγάνισμα. Μπορεί να διατηρήσει τη θρεπτική του ποιότητα ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες απορροφούν λιγότερο λάδι.

Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού έχει χαμηλό ιξώδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κολλάει στα τρόφιμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιμεταλλαξιγόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια είναι τα οφέλη αυτού του ελαίου για την υγεία;

Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν

  • πρόληψη των προβλημάτων της εμμηνόπαυσης
  • τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης
  • πρόληψη του καρκίνου
  • καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης
  • απώλεια βάρους
  • τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών
  • επίλυση δερματικών προβλημάτων
Paysage de rizières
Τοπίο με ορυζώνες ρυζιού

Πρόληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση

Έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη αυτού του βιολογικού ελαίου για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Πάνω από το 90% των γυναικών που έλαβαν ένα συμπλήρωμα με βάση αυτό το έλαιο ανέφεραν μείωση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων που υποφέρουν όλες οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Τα ίδια οφέλη έχουν επιβεβαιωθεί και από γυναίκες που το χρησιμοποιούν για την προετοιμασία του φαγητού τους.

Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχουν δηλώσει ότι το ρυζέλαιο έχει την καλύτερη δυνατή σύνθεση μονοακόρεστων, πολυακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων από οποιοδήποτε φυτικό έλαιο.

Αυτή η ισορροπία μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς τα λιπαρά οξέα εμποδίζουν τη δέσμευση της κακής χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόληψη του καρκίνου

Το λάδι αυτό είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και η ορυζανόλη. Υπάρχει άφθονη βιταμίνη Ε σε αυτό το έλαιο, συμπεριλαμβανομένων τόσο της τοκοφερόλης όσο και της τοκοτριενόλης, κάτι που δεν ισχυρίζονται τα περισσότερα φυτικά έλαια. Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη υγιών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα. Επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρείται μια τακτική ροή αντιοξειδωτικών στο σώμα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Καθυστέρηση της γήρανσης

Η βιταμίνη Ε κάνει περισσότερα από το να προλαμβάνει απλώς τον καρκίνο. Συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ευεξία του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επιτεθούν στα κύτταρα του δέρματος και να αυξήσουν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Το έλαιο πίτουρου ρυζιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, να αυξήσει την αναγέννηση των κυττάρων, να λειαίνει το δέρμα, να μειώσει τις ρυτίδες και να προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην ενίσχυση της προστατευτικής ποιότητας των κυττάρων του δέρματος, εμποδίζοντας την είσοδο ξένων τοξινών και παθογόνων μικροοργανισμών στο δέρμα.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης

Απώλεια βάρους

Καθώς έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Παρόλο που αυτό το φυτικό έλαιο είναι τεχνικά πλούσιο σε θερμίδες, το ιξώδες του εξασφαλίζει ότι τα τρόφιμα απορροφούν μόνο το 20% περίπου του ελαίου. Όταν απορροφάται λιγότερο λάδι, το φαγητό εξακολουθεί να διατηρεί τη γεύση του, αλλά η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι χαμηλότερη από εκείνη άλλων φυτικών ελαίων. Έτσι, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή αν ανησυχείτε για το βάρος σας. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών, τα οποία ενισχύουν το μεταβολικό σας ρυθμό και μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών

Περιέχει ινοσιτόλη, μια ένωση υδατανθράκων που προλαμβάνει την πιτυρίδα και μειώνει την ψαλίδα. Προωθεί επίσης την υγεία των μαλλιών. Το έλαιο περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών. Μελέτες δείχνουν ότι το λινολεϊκό οξύ και η ορυζανόλη διεγείρουν επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών και ενισχύουν τα μαλλιά σας.

Επίλυση δερματικών προβλημάτων

Η τοπική χρήση αυτού του ελαίου έχει τα οφέλη της. Εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος και μειώνει τις καφέ κηλίδες. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια.

Οι ενυδατικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος και του εκζέματος. Αυτή η θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει άλλες ξηροδερμικές παθήσεις, όπως δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή και ακόμη και εξανθήματα. Αυτό το έλαιο μειώνει τη μελάγχρωση, εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Το έλαιο περιέχει ελαϊκό και λινολεϊκό οξύ σε ισορροπημένη αναλογία, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή είναι γενικά ανεπαρκές σε λινολεϊκό οξύ. Το έλαιο περιέχει επίσης παλμιτικό οξύ, ένα άλλο απαραίτητο λιπαρό οξύ για υγιές δέρμα.

Problèmes de peau
Το έλαιο πίτουρου ρυζιού μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα δερματικά προβλήματα

Ποιες είναι οι παρενέργειες αυτού του ελαίου;

Το έλαιο πίτουρου ρυζιού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την πέψη, εκτός εάν υποφέρετε ήδη από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα. Οι φυτικές ίνες μπορεί να μπλοκάρουν περαιτέρω το γαστρεντερικό σύστημα, εάν πάσχετε από έλκος ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που στενεύει το πεπτικό σας σύστημα. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα του ρυζέλαιου που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες. Χρησιμοποιήστε το μόνο όταν το χρειάζεστε και με μέτρο!

Είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται από το στόμα. Η αύξηση της ποσότητας στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει χαλαρά κόπρανα, εντερικά αέρια και γαστρική δυσφορία.

Είναι δυνητικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν προστίθεται στο μπάνιο, αλλά μπορεί να προκαλέσει κνησμό και κοκκίνισμα του δέρματος σε ορισμένους.

Πηγή:

https://food.ndtv.com/food-drinks/why-rice-bran-oil-is-one-of-the-healthiest-improves-heart-health-745433
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-852/rice-bran
https://www.drwangskincare.com/blogs/news/skin-and-health-benefits-of-rice-bran-oil
https://www.verywellfit.com/rice-bran-oil-nutrition-facts-and-health-benefits-4164291
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-rice-bran-oil-for-skin-hair-and-health/#gref