Πράσινο τσάι: ο πλήρης οδηγός μου

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία, το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται τόσο ως ποτό όσο και ως φάρμακο, χάρη στις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Σήμερα, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα και σε φόρμα.

Είναι ένας γνωστός σύμμαχος αδυνατίσματος που μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Ανακαλύψτε τον πλήρη οδηγό μου για ένα ρόφημα που είναι ευεργετικό με τόσους πολλούς τρόπους.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, γνωστό και ως παρθένο τσάι, είναι γνωστός θάμνος που φτάνει σε ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Ωστόσο, αν αφεθεί ανεπεξέργαστο στη φύση, μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 μέτρα.

thé vert
Το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό με πολλούς τρόπους

Ο θάμνος αυτός, που κατάγεται από την Άπω Ανατολή, έχει σχετικά σκληρά φύλλα που το χρώμα τους κυμαίνεται από πράσινο έως σκούρο πράσινο, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα μπορούν να έχουν μέγεθος μεταξύ 3 και 20 εκατοστών και μπορεί να είναι γυαλιστερά ή ματ.

Για την ιστορία, το τσάι ήταν πιθανότατα ένα από τα πρώτα παρασκευαζόμενα ροφήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία. Ανακαλύφθηκε στην Κίνα και το ρόφημα αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για βασιλείς και υψηλούς αξιωματούχους. Μόλις τον 8ο αιώνα μ.Χ. το τσάι έγινε δημοφιλές ποτό.

Η Ιαπωνία δεν ανακάλυψε την ύπαρξή του μέχρι τον 9ο αιώνα και η Ευρώπη γνώρισε το τσάι μόλις τον 17ο αιώνα χάρη στο ολλανδικό εμπορικό ναυτικό. Οι Άγγλοι εκτίμησαν ιδιαίτερα τη γεύση του, και από τις αρχές του 1800 και μετά, το “διάλειμμα για τσάι” ή “τσάι των πέντε η ώρα” θεσπίστηκε.

Οι αρετές και τα οφέλη του πράσινου τσαγιού

Διεγερτικό

Το τσάι περιέχει καφεΐνη. Ναι, δεν κάνετε λάθος. Πρόκειται για θεΐνη, ένας όρος που διακρίνει μόνο την καφεΐνη στον καφέ και τη θεΐνη στο τσάι. Η θεΐνη, σε συνδυασμό με άλλες τανίνες στη σύνθεσή του, εγγυάται μια πιο αποτελεσματική και τακτική επίδραση από τον καφέ.

Ενώ ο καφές διεγείρει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, το πράσινο τσάι δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση και μειώνοντας την κόπωση.

Σύμμαχος αδυνατίσματος

Τα ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού ενισχύουν το μεταβολισμό και περιορίζουν αποτελεσματικά την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώνει λίπος. Ως αποτέλεσμα, η τακτική κατανάλωση 4 έως 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού χωρίς ζάχαρη θα σας επιτρέψει να κάψετε γρήγορα τα αποθέματα λίπους που είναι αποθηκευμένα στο σώμα σας.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το αίσθημα της πείνας και θα σας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Ένα φυτό με οφέλη κατά του καρκίνου

Η κατεχίνη, μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι , έχει προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα της χρόνιας λεμφικής λευχαιμίας, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του δέρματος και του καρκίνου του προστάτη.

Εκτός από τις θεραπευτικές και προληπτικές του επιδράσεις, το πράσινο τσάι συμβάλλει επίσης στη μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με την ακτινοθεραπεία, όπως ο εμετός και η διάρροια.

Ένα αντιοξειδωτικό

Τα πράσινα φύλλα του πράσινου τσαγιού είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι είναι το EGCG, μια πολυφαινόλη με εκπληκτικές αντιγηραντικές επιδράσεις.

Κατά συνέπεια, μια αποφυλλωτική θεραπεία με βάση το πράσινο τσάι προσφέρει στον οργανισμό μεγαλύτερη αντίσταση στις επιπτώσεις της γήρανσης και τον βοηθά να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη στεφανιαία νόσο και τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Παράγοντας μείωσης του σακχάρου στο αίμα

Το πράσινο τσάι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί να το μειώσει έως και κατά 1 mg/δεκάγραμμο. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη ή EGCG, είναι ένας εξαιρετικός φυσικός λιποδιαλύτης και μάλιστα υποστηρίζει την ινσουλίνη σε περιπτώσεις όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γίνονται ασυνήθιστα υψηλά.

Η κατανάλωση ενάμιση φλιτζανιού πράσινου τσαγιού με άμυλο καλαμποκιού συμβάλλει στη μεγάλη μείωση της αιχμής του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται αμέσως μετά από κάθε γεύμα, ειδικά στους διαβητικούς.

Ενισχυτικό της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλό επίπεδο πολυφαινολών. Αυτές ενισχύουν με φυσικό τρόπο τις φυσικές άμυνες του οργανισμού χάρη στην ικανότητά τους να προστατεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια.

Οι κατεχίνες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και εκμηδενίζουν τη δράση των μικροβίων και άλλων παθογόνων παραγόντων εμποδίζοντάς τα να εκκρίνουν τοξίνες.

Πώς καταναλώνεται το πράσινο τσάι;

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα νεαρά φύλλα και οι οφθαλμοί. Τα μέρη αυτά είναι τα πλουσιότερα σε δραστικά συστατικά. Τα μέρη αυτά παρουσιάζονται στη συνέχεια με τη μορφή αποξηραμένων ολόκληρων φύλλων, διαλυτού τσαγιού ή φακελίσκων τσαγιού για έγχυση. Γενικά, το πράσινο τσάι καταναλώνεται ως έγχυμα μετά από ανάμειξη μιας από αυτές τις μορφές με βραστό νερό.

Τα συμπυκνώματα πράσινου τσαγιού διατίθενται πλέον με τη μορφή εκχυλισμάτων και καψουλών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά σημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δόσεις που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς.

Δοσολογία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πράσινο τσάι πρέπει να λαμβάνεται χωρίς μέτρο. Ωστόσο, η παρουσία καφεΐνης στη σύνθεσή του περιορίζει την κατανάλωση σε μια ορισμένη δόση, πέραν της οποίας ενδέχεται να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν ακολουθείτε μια θεραπεία αδυνατίσματος με βάση το πράσινο τσάι, καλό είναι να το πίνετε καθημερινά, καθώς η επίδραση των δραστικών συστατικών εξασθενεί μετά από 24 ώρες. Η καλύτερη στιγμή για να το πίνετε είναι περίπου μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, για να βελτιστοποιήσετε την κατασταλτική επίδραση της όρεξης στον οργανισμό.

thé vert
Πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες αδυνατίσματος που έχει.

Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά μια δόση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που κυμαίνεται από 1.200 έως 2.300 mg για να έχετε ευεργετικά αποτελέσματα, δηλαδή 491 έως 714 mg κατεχινών την ημέρα.

Για να επωφεληθείτε από τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πίνετε τουλάχιστον τρία φλιτζάνια την ημέρα και μέχρι 10 φλιτζάνια την ημέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη είναι η προληπτική δράση.

Αντενδείξεις και παρενέργειες

Το πράσινο τσάι αντενδείκνυται για άτομα με σοβαρά ηπατικά προβλήματα, οξύ κοιλιακό άλγος, ίκτερο ή σκουρόχρωμα ούρα.

Τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, αϋπνία και υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη λήψη πράσινου τσαγιού.

Τέλος, το πράσινο τσάι δεν συνιστάται για παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Όσον αφορά τις παρενέργειες από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, είναι σχεδόν ανύπαρκτες αν πίνεται στις σωστές αναλογίες. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να μην το πίνετε νωρίς το βράδυ.

Σε περίπτωση υπερβολικής δόσης, το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικότητα, καθώς διεγείρει τις αισθήσεις και προκαλεί ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Η υψηλή του συγκέντρωση σε φλαβονοειδή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση σιδήρου, κάτι που είναι επιβλαβές για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες. Η λήψη τσαγιού με τα γεύματα διεγείρει αυτή την αρνητική επίδραση, γι’ αυτό συνιστάται να το πίνετε μακριά από τα γεύματα, περίπου 30 λεπτά πριν ή μετά.

Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία σας με πράσινο τσάι.

Πού μπορώ να αγοράσω πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι μπορεί να αγοραστεί από βοτανολόγους ή καταστήματα που ειδικεύονται στα φαρμακευτικά φυτά και την παραδοσιακή ιατρική. Θα το βρείτε σε όλα τα σχήματα και μεγέθη για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Προσέξτε όμως να διακρίνετε το πράσινο τσάι από το μαύρο, το κίτρινο ή το λευκό τσάι. Όλα αυτά είναι ποικιλίες τσαγιού με διαφορετικές ιδιότητες και περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένες γεύσεις.