Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Συμπτώματα, θεραπείες και τροφές για να επιλέξετε

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ραχίτιδα, οστεομαλακία, μυϊκή αδυναμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα… αυτές είναι οι συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης D. Κάθε θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο, και η βιταμίνη D δεν είναι λιγότερο σημαντική. Κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των στοιχείων που κάνουν το σώμα να λειτουργεί. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω λίγα περισσότερα για αυτή την πολύ συχνή έλλειψη, η οποία επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Τι είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D;

Ως ανεπάρκεια βιταμίνης D ή υποβιταμίνωση D ορίζεται η συγκέντρωση της 1,25-υδροξυβιταμίνης-D στο αίμα μικρότερη από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml). Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό. Πρώτον, δρα όπως οι ορμόνες. Δεύτερον, παρασκευάζεται από το ίδιο το σώμα μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό.

Μόλις προσγειωθεί στον οργανισμό, πρέπει ακόμη να μετατραπεί στην ενεργό μορφή της που ονομάζεται 1,25-υδροξυβιταμίνη-D, γνωστή και ως καλσιτριόλη, πριν χρησιμοποιηθεί. Η βιταμίνη D έχει δύο κύριες λειτουργίες:

 • Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο.
 • Ελέγχει την έκκριση της παραθορμόνης, μιας ορμόνης υπεύθυνης για την οστική απορρόφηση.

Χάρη σε αυτές τις δύο λειτουργίες, η βιταμίνη D διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, εξασφαλίζοντας έτσι υγιή οστά. Διατηρεί τους μύες σε καλή κατάσταση και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προλαμβάνει επίσης ορισμένους καρκίνους, τον διαβήτη και πολλά άλλα.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης D;

Η υποβιταμίνωση D μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους: ιατρικοί λόγοι, γεωγραφική θέση, διατροφή, υγιεινή και τρόπος ζωής κ.λπ.

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν πολύ λίγες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Τα άτομα που ακολουθούν περιορισμένη διατροφή, όπως οι χορτοφάγοι, ή όσοι είναι αλλεργικοί σε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, είναι πολύ πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας τους, το οποίο δεν περιέχει σχεδόν καθόλου βιταμίνη D.

Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο

Οι υπεριώδεις ακτίνες Β του ήλιου είναι ο κύριος παράγοντας για την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, που είναι πάντα προστατευμένοι από τον ήλιο, που χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό ή που καλύπτονται από την κορυφή ως τα νύχια κινδυνεύουν από υπερβιταμίνωση D.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Η υπεριώδης ακτινοβολία Β από τον ήλιο είναι το κύριο στοιχείο για την παρασκευή της βιταμίνης.

Αλλά και άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν, όσοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον ήλιο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή της εποχής.

Η αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει τη βιταμίνη D

Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται μέσω του λεπτού εντέρου. Αλλά ορισμένες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση και η νόσος του Crohn, εμποδίζουν το έντερο να λειτουργήσει σωστά και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, ιδίως η χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, όπως η γαστρική παράκαμψη, μειώνουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλωθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια.

Χρώμα δέρματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκούρα δέρματα δεν συνθέτουν τόση βιταμίνη D όσο τα ανοιχτόχρωμα, λόγω των υψηλότερων επιπέδων μελανίνης στα σκούρα δέρματα. Όσο πιο σκούρος είναι ο τόνος του δέρματος, τόσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει και τόσο λιγότερη βιταμίνη D παράγεται. Ως αποτέλεσμα, οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι ανοιχτόχρωμοι.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Λαξιόντα
 • Στεροειδή: πρεδνιζόνη
 • Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη: χολεστυραμίνη, κολεστιπόλη
 • Αντιεπιληπτικά φάρμακα: φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη
 • Φάρμακα για τη φυματίωση: ριφαμπικίνη
 • Φάρμακα για απώλεια βάρους: ορλιστάτη

Αδυναμία του οργανισμού να μετατρέψει τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της

Το ήπαρ και τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό της μορφή, παράγοντας τα αντίστοιχα ένζυμα. Ωστόσο, εάν τα ένζυμα αυτά καταστραφούν ως αποτέλεσμα ασθένειας, η βιταμίνη D δεν μπορεί να μετατραπεί.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Το ήπαρ και τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της βιταμίνης D.

Και χωρίς να βρίσκεται στην ενεργό μορφή της, η βιταμίνη D δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος

Στη χρόνια ασθένεια της παχυσαρκίας, η βιταμίνη D παγιδεύεται στα λιποκύτταρα, εμποδίζοντάς τα να δράσουν στον οργανισμό. Η παχυσαρκία συχνά συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης D. Όποιος έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30 kg/m2 κινδυνεύει σίγουρα από ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ηλικία

Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D μειώνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη λειτουργία των νεφρών. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δυσκολεύεται επίσης να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Η υποβιταμίνωση D μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό της ανεπάρκειας. Μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά ή οστεομαλάκυνση στους ενήλικες όταν η έλλειψη είναι πολύ σοβαρή. Εκτός από αυτό, τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Σοβαρή κόπωση
 • Πόνος στα οστά
 • Μυϊκός πόνος, αδυναμία και κράμπες
 • Αύξηση βάρους
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Αργή αποκατάσταση από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή λοίμωξη
 • Συχνές ασθένειες
 • Απώλεια μαλλιών

Τι πρέπει να κάνετε για την ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας, ώστε να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει και θα σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα βιταμίνης, εάν είναι απαραίτητο. Σας συνιστούμε να μην αυτοθεραπεύεστε.

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και να εκτίθεστε στον ήλιο. Ωστόσο, η συμβουλή του γιατρού είναι πάντα απαραίτητη, ακόμη και όταν πρόκειται για ηλιοθεραπεία.

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Οι εξετάσεις αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης D ή όχι. Στην περίπτωση της υποβιταμίνωσης D, η εξέταση συνίσταται στην ανάλυση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης-D στον ορό του αίματος. Το φυσιολογικό επίπεδο της καλσιτριοδίνης στο αίμα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 20 ng/ml. Εάν η τιμή είναι μεταξύ 12 και 20 ng/ml, η διάγνωση είναι ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο γιατρός επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια βιταμίνης D όταν το επίπεδο καλσιτριόλης είναι κάτω από 12ng/mL.

Θεραπείες για την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Tout savoir sur l’hypervitaminose D.
Μπορεί να διενεργούνται εξετάσεις αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D κυκλοφορούν σε 2 μορφές: βιταμίνη D2, γνωστή ως εργοκαλσιφερόλη, η οποία είναι φυτικής προέλευσης, και βιταμίνη D3, γνωστή ως χοληκαλσιφερόλη, η οποία είναι ζωικής προέλευσης. Η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της ανεπάρκειας και την κατάσταση του ασθενούς. Για παράδειγμα, για ένα άτομο χωρίς προβλήματα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, η δοσολογία είναι περίπου 1250 μικρογραμμάρια (mcg) μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για 6 έως 8 εβδομάδες, και στη συνέχεια μειώνεται η δόση κατά 20 έως 25 mcg. Το συμπλήρωμα διατίθεται σε διάφορες μορφές: δισκία, υγρά, σκόνες κ.ά. Μπορεί ακόμη και να ληφθεί με ένεση. Συνιστάται επίσης η λήψη ασβεστίου ταυτόχρονα με το συμπλήρωμα βιταμίνης D. Εκτός από αυτό, ο γιατρός θα συστήσει επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D και την έξοδο στο ύπαιθρο κατά διαστήματα, ώστε το δέρμα να έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να διενεργούνται εξετάσεις αίματος για να προσαρμόζεται η δοσολογία των συμπληρωμάτων ανάλογα με τα επίπεδα καλσιτριόλης στο αίμα.

Τρόφιμα που πρέπει να επιλέγετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι κυρίως ζωικής προέλευσης:

 • Λιπαρά ψάρια: σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, πέστροφα, τόνος, ρέγκα κ.λπ.
 • Μοσχαρίσιο συκώτι
 • Κρόκος αυγού
 • Τυρί (Emmental)
 • Γάλα σόγιας
 • Μανιτάρια

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D: δημητριακά, χυμός πορτοκαλιού, αγελαδινό γάλα, μαργαρίνη κ.λπ.