Τρόφιμα: ελέγξτε τη διατροφή σας με έναν πίνακα θερμίδων

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Γνωρίζατε ότι τα τρόφιμα που αγαπάμε περιέχουν κατά μέσο όρο πολλές θερμίδες; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για το πόσες θερμίδες καίνε κάθε μέρα, αλλά δεν συνειδητοποιούν πόσο γεμάτες ενέργεια μπορεί να είναι ορισμένες τροφές. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μια πλήρη λίστα με τον αριθμό των θερμίδων για κάθε ένα από τα τρόφιμα που αγαπάτε περισσότερο!

Επίγνωση των θερμίδων

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Νομίζουν ότι, επειδή είναι υγιεινά, τα τρόφιμα που τους αρέσουν δεν περιέχουν πολλές θερμίδες. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι ένα μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες; Και μια μπανάνα περιέχει περίπου 90; Αν δεν είστε προσεκτικοί, αυτά τα φαινομενικά υγιεινά σνακ μπορούν γρήγορα να αθροίσουν.

Αλλά ποιο είναι το κακό με τις θερμίδες; Λοιπόν, όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε, το σώμα μας αποθηκεύει την περίσσεια ως λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Επιπλέον, το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

Για να τα παρακολουθείτε όλα αυτά, ορίστε ένας πίνακας θερμίδων που θα σας βοηθήσει (σύμφωνα με το Ciqual):

Anses. 2020: Πίνακας με τη διατροφική σύνθεση των τροφίμων Ciqual.

Η σημασία της επίγνωσης των θερμίδων

Όταν πρόκειται για τη συνολική μας υγεία, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε. Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, που αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τον αριθμό των θερμίδων στα τρόφιμά μας; Όταν τρώμε περισσότερες από όσες καίμε, το σώμα μας αποθηκεύει το πλεόνασμα ως λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούμε από μια σειρά χρόνιων ασθενειών.

Ευτυχώς, δίνοντας προσοχή στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε και κάνοντας υγιεινές επιλογές, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου αυτών των προβλημάτων. Ακολουθώντας μερικές απλές διατροφικές συμβουλές και κάνοντας αρκετή άσκηση, μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Μερικές διατροφικές συμβουλές

Αν θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες μερίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε,
  • Επιλέξτε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, αντί να φάτε ένα πακέτο πατατάκια, επιλέξτε ένα κομμάτι φρούτο,
  • Βεβαιωθείτε ότι ασκείστε αρκετά. Η άσκηση βοηθά στην καύση θερμίδων και μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της όρεξής σας.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, θα είστε σε καλό δρόμο για να τρώτε πιο υγιεινά, να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να αισθάνεστε υπέροχα!