Τα καθαρτικά για να χάσετε βάρος: η λάθος ιδέα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που επιταχύνουν την εντερική διέλευση και μαλακώνουν τα κόπρανα ώστε να είναι ευκολότερη η έξοδός τους. Διατίθενται επίσης με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής ή τροφίμων, συνιστώνται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Επομένως, χρησιμοποιούνται σε ιατρικό πλαίσιο. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τα καθαρτικά ως κατάλληλο μέσο για την απώλεια βάρους. Η χρήση ενός καθαρτικού για την απώλεια βάρους είναι μια ανθυγιεινή μέθοδος, που συνδέεται με πολλές παρενέργειες. Δεν είναι συνετό να χρησιμοποιείτε καθαρτικά για την απώλεια βάρους, καθώς η χρήση αυτή μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες ή περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα καθαρτικά;

Τα καθαρτικά, είτε είναι φαρμακευτικά είτε όχι, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Είναι ένα είδος φαρμάκου ή φυτικού τσαγιού που χρησιμοποιείται όταν ένα άτομο έχει δυσκολία να περάσει τα κόπρανα. Ένα καθαρτικό βοηθά να ξεπεραστούν τα σημάδια που σχετίζονται με αυτή την πεπτική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από σκληρά, ξηρά κόπρανα που είναι δύσκολο να περάσουν. Η συχνότητα των κενώσεων διαταράσσεται, με λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, βάρος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνο κατά την αφόδευση, μετεωρισμό και κοιλιακές κράμπες. Τα καθαρτικά μπορούν να μειώσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν αυτές τις ενοχλήσεις και τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, ενώ σας βοηθούν να απαλλαγείτε από αυτή τη διαταραχή του πεπτικού συστήματος.

Τα καθαρτικά είναι αποτελεσματικά στο να μαλακώνουν και να προκαλούν την παραγωγή κοπράνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα καθαρτικό, είτε φυτικής προέλευσης είτε όχι, συνταγογραφείται σε ιατρικό πλαίσιο όταν υπάρχει έλλειψη κοπράνων, παρουσία σκληρών κοπράνων, ατελής αποβολή κοπράνων ή/και δύσκολη αφόδευση. Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και συνιστώνται σε :

 • να επιταχύνουν την κίνηση των εντέρων
 • να βοηθήσουν στην εκκένωση (κάθαρση) των εντέρων,
 • να βοηθήσουν την πέψη σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας,
 • να διευκολύνουν την εκκένωση των κοπράνων.
Les laxatifs facilitent notamment l'évacuation des selles
Ειδικότερα, τα καθαρτικά διευκολύνουν την αποβολή των κοπράνων.

Πώς δρουν τα καθαρτικά;

Λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το ενεργό συστατικό τους, και είναι πολύ συγκεκριμένα για κάθε τύπο καθαρτικού. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαρτικών:

 • Οσμωτικά καθαρτικά: αυτά προσελκύουν νερό στα κόπρανα προκειμένου να αυξήσουν τον όγκο τους, να τα κάνουν πιο μαλακά και να διευκολύνουν τη φυσική αποβολή τους.
 • Διεγερτικά καθαρτικά: διεγείρουν τις εντερικές κινήσεις, αυξάνουν την εντερική κινητικότητα και την εντερική διέλευση ερεθίζοντας τη βλεννογόνο μεμβράνη, διευκολύνοντας έτσι την εκκένωση των κοπράνων.
 • Λιπαντικά καθαρτικά: αυτά λιπαίνουν τα κόπρανα, τα μαλακώνουν και διευκολύνουν την αποβολή τους.
 • Σφαιρικά καθαρτικά: αυτά βοηθούν στην αύξηση του όγκου της μάζας των κοπράνων και κάνουν τα κόπρανα μαλακά, γεγονός που ενεργοποιεί τον περισταλτισμό του εντέρου και διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων.
 • Ορθικά καθαρτικά: αυτά δρουν ενθαρρύνοντας την αποβολή των κοπράνων μέσω της συστολής του ορθού. Με τον τρόπο αυτό, προάγουν την εκκένωση των κοπράνων.

Αυτοί οι διαφορετικοί μηχανισμοί δράσης έχουν τον ίδιο στόχο, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την αφόδευση. Με αυτόν τον τρόπο, τα καθαρτικά βοηθούν στην αποβολή των κοπράνων που έχουν μείνει στάσιμα στο παχύ έντερο (δυσκοιλιότητα διέλευσης) ή στο ορθό (τελική δυσκοιλιότητα). Μία από τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τα περισσότερα από αυτά τα διαφορετικά καθαρτικά είναι η διάρροια, ιδίως σε περίπτωση υπερδοσολογίας ή ακατάλληλης χρήσης.

Σας κάνουν τα καθαρτικά να χάνετε βάρος;

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα καθαρτικό για να χάσουν βάρος. Άλλοι τα συστήνουν για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος. Ορισμένοι άνθρωποι τολμούν να πειραματιστούν με τη χρήση ενός καθαρτικού ως μια γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους. Για να το κάνουν αυτό, δεν διστάζουν να κάνουν κατάχρηση καθαρτικών.

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων καθαρτικών σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και να οδηγήσει σε διάρροια.

Τα διάφορα καθαρτικά που λαμβάνονται μαλακώνουν τα κόπρανα, καθιστώντας τα υδατοστεγή και διευκολύνοντας την εκκένωση. Αυτή η διάρροια, που συνδέεται με σημαντική απώλεια νερού, μερικές φορές εξισώνεται λανθασμένα με την απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η απώλεια βάρους που καταγράφεται στη ζυγαριά μετά τη χρήση καθαρτικών είναι στην πραγματικότητα απώλεια νερού και εντερικού περιεχομένου, ιδίως κοπράνων, μεταλλικών αλάτων κ.λπ. Αυτό σας δίνει την εντύπωση ότι χάνετε βάρος. Αυτό σας δίνει την εντύπωση ότι χάνετε βάρος εκκενώνοντας περισσότερη κοπρανώδη ύλη και αποβάλλοντας μεγάλη ποσότητα νερού.

Έτσι, τα καθαρτικά μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε προσωρινή απώλεια βάρους νερού και δεν αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους. Δεδομένου ότι θα πίνετε και πάλι νερό, η απώλεια νερού θα αναπληρωθεί γρήγορα.

Επίσης, με τη χρήση καθαρτικών, δεν αποβάλλεται το λίπος που έχει συσσωρευτεί στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν απαλλάσσεται από το περιττό λίπος, αφού τα καθαρτικά δεν λιώνουν το λίπος.

Είναι σαφές ότι τα καθαρτικά δεν σας βοηθούν να χάσετε βάρος, διότι μέχρι τη στιγμή που τα καθαρτικά δρουν στο παχύ έντερο και το αδειάζουν, οι θερμίδες που καταναλώνονται έχουν ήδη απορροφηθεί από το λεπτό έντερο και επομένως βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η ιδέα ότι τα καθαρτικά σας κάνουν να χάνετε βάρος είναι λανθασμένη.

Ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης καθαρτικών για να χάσετε βάρος;

 • Η χρήση ενός καθαρτικού για να χάσετε βάρος μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών για να χάσετε βάρος οδηγεί σε απώλεια νερού. Στην πραγματικότητα, ορισμένα καθαρτικά δρουν προσελκύοντας νερό στο έντερο και τα κόπρανα, οδηγώντας σε απώλεια νερού μέσω της παραγωγής κοπράνων. Όταν αυτή η απώλεια νερού δεν αναπληρώνεται εγκαίρως, προκαλεί αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής ή δυνητικά επικίνδυνη. Αυτή η έλλειψη νερού στο σώμα οδηγεί σε αίσθημα δίψας, αλλά και σε απώλεια ενέργειας, μειωμένη παραγωγή ούρων και ξηρό δέρμα και χείλη. Πονοκέφαλοι, ζαλάδες, θολή όραση και ζάλη μπορεί να εμφανιστούν καθώς η αφυδάτωση επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Les laxatifs peuvent provoquer une déshydratation
Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση
 • Η χρήση καθαρτικού για την απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών

Το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι μεταλλικά άλατα ή ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στο σώμα.

“Ορισμένα από αυτά τα καθαρτικά μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών επειδή απομακρύνουν θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες μαζί με το νερό”(1).

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών θα οδηγήσει στην αποβολή πολλών από τα μεταλλικά άλατα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια αυτών των αλάτων θα προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στην αναπνοή, κράμπες στα πόδια, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, μυϊκή κόπωση και μυϊκό πόνο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, καρδιακή ανακοπή και τελικά θάνατο.

 • Η χρήση ενός καθαρτικού για την απώλεια βάρους μπορεί να διαταράξει την εντερική μικροχλωρίδα

Όλα τα βακτήρια και οι μύκητες που υπάρχουν στο έντερο και τον πεπτικό σωλήνα αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Αυτή η χλωρίδα εξουδετερώνει τα επιβλαβή βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής. Η εντερική χλωρίδα εξαλείφει τα βακτήρια και τα εμποδίζει να επηρεάσουν τον οργανισμό. Η μακροχρόνια λήψη μεγάλων ποσοτήτων καθαρτικών για την απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα. Οι ουσίες αυτές είναι πιθανό να βλάψουν την εντερική χλωρίδα, με σημαντική μείωση των καλών βακτηρίων που σχετίζονται με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η υπερβολική χρήση οδηγεί στην αποβολή των βακτηρίων που είναι απαραίτητα για τους βλεννογόνους και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Αυτή η διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένη πέψη, μετεωρισμό και σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα, κολίτιδα.

Flore intestinale
Προσοχή στις διαταραχές της εντερικής χλωρίδας!

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω καθαρτικό για να χάσω βάρος;

Τα καθαρτικά δεν είναι ακίνδυνα. Αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, μπορεί να έχουν πολλαπλές παρενέργειες.

Πράγματι, “… η κατάχρηση ορισμένων καθαρτικών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία”(2).

Η υπερβολική λήψη καθαρτικών για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του εντέρου, με μειωμένη εντερική λειτουργία, εντερική παράλυση, σοβαρή δυσλειτουργία της κινητικότητας του εντέρου, εμφάνιση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και υποτονικό έντερο.

Η λήψη πολλών καθαρτικών για την απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διάρροια, έλκος στομάχου και κοιλιακό πόνο. Η κακή χρήση καθαρτικών μπορεί να σας εκθέσει σε κινδύνους εντερικού όγκου, απώλειας της λειτουργίας του παχέος εντέρου, μόλυνσης του παχέος εντέρου, αιμορροϊδικών κρίσεων, κολικού και ακόμη και καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι βλαβερές συνέπειες της κατάχρησης καθαρτικών για την απώλεια βάρους περιλαμβάνουν επίσης νεφρική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, κράμπες στο στομάχι και κάψιμο στο ορθό.

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η μακροχρόνια χρήση καθαρτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης από τα καθαρτικά.

“Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνει κανείς εξαρτημένος από τα καθαρτικά…”(3).

Ο οργανισμός συνηθίζει στα καθαρτικά και απαιτεί περισσότερα με την πάροδο του χρόνου, οπότε μπορεί να εμφανιστεί ασθένεια από τα καθαρτικά. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν κάνετε υπερβολική χρήση καθαρτικών ή τα χρησιμοποιείτε με έναν περιστροφικό τρόπο, για παράδειγμα για να χάσετε βάρος. Μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά μαλακά κόπρανα και υπερβολική συχνότητα κενώσεων (διάρροια).

Ακολουθεί το βίντεο μου για το θέμα:


Πηγές:

(1) Alan Low: Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με καθαρτικά

(2) Julie Luong: Δυσκοιλιότητα: MediaPedia,

(3) Suren Bahidsky: Οι κίνδυνοι των καθαρτικών | Πώς να αποφύγετε τον εθισμό; Μάρτιος 2018