Πόσες θερμίδες περιέχει ένα αγγούρι;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα αγγούρια είναι γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Επιπλέον, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για άτομα που θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά. Τα αγγούρια ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυθιών και περιλαμβάνουν περίπου 55 είδη. Ποιες βιταμίνες περιέχει το αγγούρι; Πόσες θερμίδες περιέχει και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Θερμίδες στα αγγούρια: 14,70 kcal ανά 100 γραμμάρια

Τα 100 γραμμάρια αγγουριών περιέχουν 14,70 θερμίδες (kcal), σύμφωνα με την Agence pour la Recherche et l’Information en Fruits et Légumes (APRIFEL). Όμως άλλοι συγγραφείς εκτιμούν ότι 100 γρ. αγγουριού παρέχουν περισσότερο από 10 kcal. Ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι (450 γρ.) περιέχει περίπου 66,15 θερμίδες (kcal). Για να πάρετε μια ιδέα της τάξης μεγέθους, λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα θερμίδων από ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι (450 γρ.) είναι παρόμοια με την ποσότητα θερμίδων από ένα μεγάλο μήλο και 1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Για να κάψετε αυτές τις 66,15 kcal, θα πρέπει να κάνετε ποδήλατο για τουλάχιστον 4 λεπτά, να κολυμπήσετε για 3 λεπτά ή να τρέξετε για 3 λεπτά.

Ένα αγγούρι τουρσί περιέχει περίπου 7 θερμίδες. Ανάλογα με το μέγεθός του, η τιμή αυτή αυξάνεται ελαφρώς. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αγγούρια τουρσί περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα συνηθισμένα ωμά αγγούρια, καθώς η ποσότητα των υδατανθράκων μειώνεται λόγω της ζύμωσης.

Αγγούρι: Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά

Σε αντίθεση με άλλα εποχιακά λαχανικά, τα αγγούρια τρώγονται καλύτερα με τη φλούδα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Τα αγγούρια περιέχουν 14% πρωτεΐνες, 80% υδατάνθρακες και 5% λίπος.

Πίνακας διατροφικών αξιών για τα αγγούρια

Θρεπτικά συστατικάαγγούρι: περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Υδατάνθρακες3,63 g
-εκ των οποίων σάκχαρα1,67 g
-εκ των οποίων άμυλο0,83 g
-εκ των οποίων διαιτητικές ίνες0,5 g
Πρωτεΐνη0,65 g
Λίπος0,11 g
-εκ των οποίων χοληστερόλη0 g
-εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά οξέα0,037 g
Κάλιο147 mg
Νάτριο2 mg
Νερό95,2 g

Ποιο είναι το μέσο βάρος ενός αγγουριού;

Το μέσο αγγούρι ζυγίζει 450 γραμμάρια. Σύμφωνα με την Apritel, το μέσο βάρος ενός ωμού αγγουριού είναι 400 έως 500 γραμμάρια. Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι το μέσο βάρος ενός αγγουριού κυμαίνεται μεταξύ 250 g και 300 g.

Πόσες βιταμίνες περιέχει ένα αγγούρι;

Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνες που είναι ανεκτίμητες για την καλή υγεία. Το β-καροτένιο είναι μια φυσική ουσία που προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε την κατανάλωση αγγουριών το καλοκαίρι. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στα αγγούρια υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τις μεταβολικές μεταβολές, καθώς αποτελούν μέρος των συνενζύμων και των ενζύμων.

Ποια μέταλλα περιέχει το αγγούρι;

Τα αγγούρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και διαιτητικές ίνες. Παρέχει άφθονο νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τις ζεστές ημέρες. Περιέχει κάλιο και μικρές ποσότητες φωσφόρου, ψευδαργύρου, χαλκού, μαγγανίου και ιωδίου. Μαζί με τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου, το κάλιο προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση νερού στο σώμα.

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό πάνω από 300 ενζύμων που καταλύουν μεταβολικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι επίσης σημαντικός για τους άνδρες, καθώς προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και παίζει ρόλο στη μετατροπή του αλκοόλ που καταναλώνεται. Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Ο χαλκός είναι συστατικό των πρωτεϊνών και των ενζύμων. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες ανανέωσης του σιδήρου στο σώμα και στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Το ιώδιο είναι βασικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον υγιή μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση του βάρους και της θερμοκρασίας του σώματος.

Περιέχουν τα αγγούρια πρόσθετα τροφίμων;

Τα αγγούρια είναι μια φυτική τροφή που καταναλώνεται γενικά φρέσκια, αμέσως μετά τη συγκομιδή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν περιέχει πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, οι κονσέρβες αγγουριού σε ξύδι περιέχουν αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά πρόσθετα. Αυτά είναι το βενζοϊκό οξύ και τα βενζοϊκά άλατα νατρίου, καλίου και ασβεστίου (E210, E211, E212, E213).

Σας παχαίνει το αγγούρι;

Οι κύριες ιδιότητες των αγγουριών είναι η καθαριστική και διουρητική τους δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό, τα αγγούρια συνιστώνται ως μέρος μιας δίαιτας αδυνατίσματος για όσους επιθυμούν να αποβάλουν τα περιττά υγρά και τη συσσώρευση κυτταρίτιδας. Τούτου λεχθέντος, τα αγγούρια δεν παχαίνουν. Αντιθέτως, σας κάνουν πιο αδύνατους.

Στην πραγματικότητα, το νερό και οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, με πολύ λίγες θερμίδες. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αγγούρια μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο.