Ντομάτες: φρούτο ή λαχανικό;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Υπάρχουν ορισμένα θέματα συζήτησης τα οποία θα ήταν καλύτερα να αποφεύγετε όταν βρίσκεστε στο τραπέζι με τους φίλους σας, αν θέλετε να τα πάτε καλά μαζί τους. Η πολιτική και το ποδόσφαιρο είναι δύο παραδείγματα, αλλά υπάρχει και ένα τρίτο εξίσου επικίνδυνο: είναι η ντομάτα φρούτο ή λαχανικό; Μέχρι τώρα πιθανότατα έχετε ήδη μια απάντηση στο μυαλό σας και είστε έτοιμοι να τη δώσετε με έναν βαθμό αγανάκτησης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα εξαρτώνται από το ποιον θα ρωτήσετε. Στις γραμμές που ακολουθούν, παρέχουμε κάποια τροφή για σκέψη σε αυτή τη συζήτηση.

Τι είναι η ντομάτα;

Η ντομάτα είναι ο καρπός του Solanum lycopersicum, ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Το φυτό μεταφέρθηκε από τους πρώτους εξερευνητές και καλλιεργείται στην Ευρώπη μόνο από τον 16ο αιώνα. Η ντομάτα κατάγεται από τον Νέο Κόσμο, πιο συγκεκριμένα από την περιοχή που εκτείνεται από τη βόρεια Χιλή έως τη Βενεζουέλα. Έκτοτε, έχει επαναπροσδιορίσει τους μαγειρικούς κώδικες, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία.

fruits de tomate
Ο καρπός της ντομάτας είναι ένα σφαιρικό μούρο, ελαφρώς πεπλατυσμένο στους πόλους. Η διάμετρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 10 εκατοστών. Οι σπόροι αποθηκεύονται σε δύο ξεχωριστούς θαλάμους και μόνο ο ώριμος καρπός είναι βρώσιμος.

Οι θρεπτικές ιδιότητες της ντομάτας την καθιστούν καλή πηγή βιοτίνης, β-καροτίνης, φυλλικού οξέος και πολλών άλλων βιταμινών, οπότε δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή.

Είναι οι ντομάτες φρούτο;

Ο όρος “φρούτο” είναι ένας παλιός συλλογικός όρος για όλα τα φυτικά προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Αυτή η ταξινόμηση περιλαμβάνει τα μούρα (συμπεριλαμβανομένων των ντοματών), τους ξηρούς καρπούς, τα πυρηνόκαρπα και τα εξωτικά φρούτα.

Επιπλέον, τα φρούτα πρέπει γενικά να περιέχουν νερό και να προέρχονται από πολυετή φυτά που δίνουν νέους καρπούς κάθε χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ανάπτυξη του φρούτου. Εάν αναπτύσσεται από το άνθος του φυτού, η ταξινόμηση της ντομάτας ως φρούτο είναι σωστή. Στην πραγματικότητα, οι ντομάτες προέρχονται από τα κίτρινα άνθη του φυτού. Επιπλέον, τα φυτά ντομάτας είναι πολυετή φυτά στη φυσική τους περιοχή. Τεχνικά, η ντομάτα θεωρείται φρούτο επειδή έχει σπόρους.

Οι ντομάτες είναι λαχανικά;

Τα λαχανικά, από την άλλη πλευρά, δεν αναφέρονται μόνο στο καρποφόρο σώμα ενός φυτού, αλλά σε όλα τα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να καταναλωθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι ρίζες, τα φύλλα ή ολόκληρο το φυτό. Επιπλέον, ο συλλογικός όρος “λαχανικά” περιλαμβάνει είδη φυτών που αναπτύσσονται κάθε χρόνο και δεν παράγουν γλυκούς καρπούς.

Δεδομένου ότι οι ντομάτες είναι πολύ φρέσκες αλλά όχι γλυκές, προφανώς περιλαμβάνονται στην ομάδα των λαχανικών. Όμως αυτή η ταξινόμηση είναι λανθασμένη, διότι οι ντομάτες δεν είναι στην πραγματικότητα ετήσια φυτά και σχηματίζονται από άνθη. Κάθε είδος λαχανικού έχει άνθη που αναπτύσσονται μακριά από τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού, κάτι που δεν ισχύει για τις ντομάτες.

Τι λένε οι νόμοι;

Τώρα ερχόμαστε στην άλλη πλευρά αυτής της ενδιαφέρουσας συζήτησης. Είναι η ντομάτα λαχανικό; Στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον, οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν την ντομάτα ως λαχανικό. Δεν μπορείτε να τους κατηγορήσετε, διότι σε αυτή τη χώρα το καθεστώς της ντομάτας είναι κατοχυρωμένο στα βιβλία του νόμου.

Το 1886, ένας έμπορος με το όνομα John Nix έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης από την Ινδία με ένα φορτίο φρούτων και λαχανικών. Ο τότε τελωνειακός υπάλληλος, ο Edward Hedden, απαίτησε φόρο 10% σε εφαρμογή του Tariff Act του 1886, ενός νόμου που φορολογεί τις εισαγωγές λαχανικών. Ο Νιξ, άκρως προσβεβλημένος, απάντησε ότι η ντομάτα δεν είναι λαχανικό, αλλά φρούτο.

Η συζήτηση πρέπει να ήταν επική, γιατί κατέληξε στο δικαστήριο. Το 1889, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκε να παρέμβει και εξέδωσε μια ιστορική απόφαση με την οποία αποφάνθηκε ότι η ντομάτα είναι λαχανικό.

Classification de la tomate.
Η ντομάτα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός φρούτου με εκείνα ενός λαχανικού. Επομένως, είναι φρούτο-λαχανικό, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι λαχανικό σύμφωνα με το νόμο.

Τι είναι στην πραγματικότητα η ντομάτα;

Η συζήτηση σχετικά με την ταξινόμηση της ντομάτας μοιάζει με το ερώτημα αν το κοτόπουλο ή το αυγό έρχεται πρώτο. Βιολογικά, η ντομάτα είναι φρούτο. Ιστορικά, η ντομάτα είναι περισσότερο λαχανικό. Νομικά, ωστόσο, η ντομάτα είναι λαχανικό. Βοτανικά, η ντομάτα είναι μούρο και στην καθομιλουμένη, η ντομάτα είναι φρούτο. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η ντομάτα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο ομάδων.

Εκτός από τους προαναφερθέντες όρους, υπάρχει και μια ενδιάμεση ομάδα που λίγοι έχουν ακούσει: τα καρποφόρα λαχανικά. Τα καρποφόρα λαχανικά είναι φρούτα τα οποία, λόγω του τρόπου ανάπτυξης και της γεύσης τους, δεν μπορούν να ταξινομηθούν ακριβώς σε μία από τις δύο ομάδες. Ονομάζονται καρποφόρα λαχανικά για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των δύο ομάδων. Εκτός από τις ντομάτες, στα φρουτώδη λαχανικά περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα. Αυτά είναι: τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, τα πεπόνια, οι πιπεριές και οι κολοκύθες.