Λαχανικά και φρούτα που αρχίζουν με D

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών και πεπτικών προβλημάτων και να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την όρεξή σας υπό έλεγχο. Υπάρχει έστω και ένα λαχανικό ή φρούτο D; Αυτό θα το μάθετε σε λίγα δευτερόλεπτα!

Φρούτα σε σχήμα D

Δύο φρούτα έχουν ονόματα που αρχίζουν με “d”. Πρόκειται για τη χουρμαδιά και το ντούριαν.

datte, fruit en d
Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα χουρμά (Phoenix dactylifera).

Η χουρμαδιά, ένα χυμώδες φρούτο (δ)…

Οι χουρμάδες είναι αρκετά πλούσιοι σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια χουρμάδων περιέχουν περίπου 270 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα 65 γραμμάρια ζάχαρης που περιέχουν. Ωστόσο, τα σάκχαρα αυτά δεν περνούν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει αυτό το φρούτο. Σε 100 γραμμάρια χουρμάδων υπάρχουν 11 γραμμάρια διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Αυτές οι φυτικές ίνες καθιστούν τους χουρμάδες λιγότερο επιβλαβείς από άλλα αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν τόσες φυτικές ίνες.

Οι χουρμάδες είναι πολύ πλούσιοι σε κάλιο. 100 γραμμάρια περιέχουν 650 mg καλίου. Οι χουρμάδες περιέχουν μέτριες ποσότητες φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Περιέχουν επίσης βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη C και προβιταμίνη Α (β-καροτένια).

Η κατανάλωση αυτών των φρούτων βοηθά στην καταπολέμηση και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν δεσμεύουν τα λίπη και τη χοληστερόλη και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό. Η κατανάλωση ενός έως τριών χουρμάδων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νευρικών διαταραχών όπως το άγχος ή η ήπια κατάθλιψη.

Το Durian, ένα φρούτο της δ

Το durian ή durio είναι ο καρπός του Durio zibethinus, ενός δέντρου που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae και κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία. Ο καρπός είναι ελαφρώς ωοειδής. Έχει πλάτος περίπου 30 εκατοστά και καλύπτεται από εντυπωσιακά αγκάθια. Ο καρπός μπορεί να ζυγίζει από 1 έως 7 κιλά.

Η βρώσιμη σάρκα εκπέμπει μια χαρακτηριστική οσμή που είναι έντονη και διεισδυτική. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν τη μυρωδιά ευχάριστα γλυκιά- άλλοι τη βρίσκουν αηδιαστική και αποκρουστική. Η μυρωδιά προκαλεί αντιδράσεις που κυμαίνονται από βαθιά εκτίμηση έως έντονη αηδία.

Παρά τις αντιφατικές αυτές αντιδράσεις, το durian είναι φυσικά πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C και κάλιο. Η κατανάλωση αυτού του φρούτου “δ” βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την υγεία του δέρματος και μειώνει ακόμη και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μια μερίδα ντούριαν περιέχει 23 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ημερήσιες διατροφικές σας ανάγκες.

Το Durian είναι επίσης πλούσιο σε υγιεινές φυτικές ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Αυτό το διατροφικό προφίλ καθιστά το ντούριαν ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα στον κόσμο.

Λαχανικά που αρχίζουν με “d

Δύο λαχανικά έχουν ονόματα που αρχίζουν με “d”. Αυτά είναι τα κουκιά και τα κουκιά.

Σπαράγγια από αγελαδινό μπιζέλι

Το αγριοκουκί(Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) είναι ένα όσπριο. Μια ποικιλία καουμπόικου, το σπαράγγι καουμπόικου καλλιεργείται κυρίως για τους ανώριμους πράσινους λοβούς του, οι οποίοι έχουν εντυπωσιακό μήκος 35 έως 75 εκατοστά. Οι χρήσεις του μοιάζουν πολύ με αυτές των πράσινων φασολιών.

Légume et fruit en d
Το Dolique-asperge (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) είναι ένα όσπριο.

Οι τραγανοί, τρυφεροί λοβοί τρώγονται τόσο φρέσκοι όσο και μαγειρεμένοι. Τρώγονται καλύτερα νέοι και λεπτοί. Μερικές φορές κόβονται σε μικρά τμήματα για το μαγείρεμα. Στις Δυτικές Ινδίες, συχνά σοτάρονται με πατάτες και γαρίδες. Στην Ινδία, χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα.

Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων ντολίκας-ασπέργης περιέχονται 47 θερμίδες, 4 mg νατρίου, 8 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό το λαχανικό “δ” δεν περιέχει καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Τα σπαράγγια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχουν β-καροτένιο, βιταμίνες Β1 και Β2, χλωροφύλλη, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, θειαμίνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και πηκτίνη.

Αιγυπτιακό καυκαλήθρα

Το αιγυπτιακό αγριοκάρυδο(Lablab purpureus) ή lalab είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ινδία. Οι καρποί και οι σπόροι αυτού του φασολιού είναι βρώσιμοι αν βράσουν καλά με αρκετές αλλαγές νερού. Διαφορετικά, είναι τοξικά λόγω της παρουσίας κυανογενών γλυκοζιτών. Τα φύλλα αυτού του λαχανικού σε σχήμα “δ” τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα όπως το σπανάκι. Τα άνθη μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή στον ατμό. Η ρίζα μπορεί να βράσει ή να ψηθεί. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή tofu και tempeh.

Οι ωμοί, ανώριμοι λοβοί καυκαλιού περιέχουν μόλις 46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ οι ώριμοι, ξηροί σπόροι περιέχουν 344 θερμίδες. Οι αποξηραμένοι σπόροι αγριοκάρπου αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνοντας την επαναρρόφηση των χολικών οξέων που δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο παχύ έντερο.

Τα αποξηραμένα αιγυπτιακά μπιζέλια είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών Β. Περιέχουν βιταμίνες όπως θειαμίνη, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ και νιασίνη.