Διασυνδεδεμένη διατροφή: Πώς λειτουργεί, μενού και συμβουλές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο Αμερικανός γιατρός William Howard Hay (1866-1940) επινόησε μια δίαιτα που φέρει το όνομά του (δίαιτα Hay). Αυτή η μέθοδος αδυνατίσματος είναι επίσης γνωστή ως διαχωριστική δίαιτα. Πρόκειται για μια μέθοδο για την απώλεια βάρους. Η εφαρμογή αυτής της δίαιτας αδυνατίσματος βασίζεται στην τήρηση ενός συγκεκριμένου αριθμού αρχών και ενός καλά προσαρμοσμένου μενού. Όπως όλες οι δίαιτες, έτσι και η δίαιτα Dr Hay έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Οι αρχές της διαχωρισμένης δίαιτας

Σε αντίθεση με ορισμένες δίαιτες αδυνατίσματος, οι οποίες συνιστούν έναν συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, η διαχωρισμένη δίαιτα συνιστά μία μόνο κατηγορία τροφίμων για κάθε γεύμα ή ημέρα. Βασίζεται στην αρχή ότι ο συνδυασμός πολλών κατηγοριών τροφίμων σε ένα μόνο γεύμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Η δίαιτα Hay ή διαχωρισμένη δίαιτα επινοήθηκε από τον Αμερικανό William Howard Hay.

Με άλλα λόγια, ο λάθος συνδυασμός τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Υπερφορτώνει το πεπτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα αυτές τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων.

Για να αποφύγετε αυτές τις ατυχείς συνέπειες, οι δημιουργοί της διαχωρισμένης δίαιτας συνιστούν να τρώτε τα τρόφιμα χωρίς να τα αναμειγνύετε, καταναλώνοντας μόνο μία ομάδα τροφίμων σε ένα γεύμα. Γι’ αυτούς, η διάκριση μεταξύ των διαφόρων ομάδων τροφίμων και η κατανάλωσή τους ξεχωριστά βελτιστοποιεί την απώλεια βάρους. Είναι η κατανάλωση τροφίμων σε απομόνωση που σας βοηθά να χάσετε βάρος, ακόμη και όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Η διαχωρισμένη δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μιας μόνο ομάδας τροφίμων ανά γεύμα ή κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Σε κάθε γεύμα προτιμάται μία μόνο κατηγορία τροφίμων. Η δίαιτα αυτή βασίζεται λοιπόν στη διατροφική διάσταση, με την κατανάλωση μιας μόνο ομάδας τροφίμων ανά γεύμα ή ανά ημέρα. Η κατανάλωση της ίδιας ομάδας τροφίμων σε κάθε γεύμα ή σε ημερήσια βάση σας βοηθά να χάσετε βάρος ή να αδυνατίσετε.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της διαχωριστικής δίαιτας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δίαιτα Shelton, η δίαιτα Antoine, η δίαιτα Montignac και η διαχωριστική σκανδιναβική δίαιτα.

Πώς λειτουργεί η διαχωρισμένη δίαιτα;

Για να μάθετε πώς να χάσετε βάρος με τη διαχωρισμένη δίαιτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων και να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς. Οι κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνουν :

 • υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτες κ.λπ.) ,
 • ζωικές πρωτεΐνες (λευκό κρέας, ψάρια, κ.λπ.), φυτικές πρωτεΐνες (ξηροί καρποί, αμύγδαλα, αρακάς, κ.λπ.),
 • λιπίδια (βούτυρο, λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κ.λπ.),
 • φρούτα (λεμόνια, χουρμάδες, σύκα, ακτινίδια κ.λπ.),
 • λαχανικά (αγγούρια, πράσινες σαλάτες, σπανάκι, κρεμμύδια, καρότα κ.λπ.).

Η διαχωρισμένη δίαιτα συνίσταται στην κατανάλωση μόνο μιας ομάδας τροφίμων κάθε φορά, με την προετοιμασία γευμάτων που δεν περιλαμβάνουν ταυτόχρονα πρωτεΐνες και αμυλούχες τροφές. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε τρόφιμα από την ίδια κατηγορία στο ίδιο γεύμα.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος πρέπει να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες ή μόνο φρούτα. Για καλύτερη πέψη και απώλεια βάρους, οι τροφές δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες δεν πρέπει να συνδυάζονται με υδατάνθρακες, ούτε τα λίπη με υδατάνθρακες. Υπάρχουν λοιπόν ασυμβίβαστες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και φούσκωμα. Όλες οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν όσο θέλετε, χωρίς να μετράτε τον αριθμό των θερμίδων, αρκεί να μην υπάρχουν ασύμβατες μίξεις ή συνδυασμοί κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

Εφαρμογή

Η διατροφική διάσταση μπορεί να εφαρμοστεί :

 • Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας: σε αυτή την περίπτωση, μόνο μία ομάδα τροφίμων καταναλώνεται σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα, φρούτα στο πρωινό, πρωτεΐνες στο μεσημεριανό γεύμα και υδατάνθρακες στο δείπνο,
 • κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας: όπου μια μόνο ομάδα τροφίμων καταναλώνεται κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Έτσι, διαφορετικά είδη τροφίμων εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Ενώ μία μόνο ομάδα τροφίμων καταναλώνεται εβδομαδιαίως ή καθημερινά σε κάθε γεύμα, είναι σημαντικό να τηρείται ένα τετράωρο διάστημα μεταξύ των γευμάτων.

Comment réussir son régime dissocié
Σε μια τυπική εβδομάδα στη διαχωριστική δίαιτα, μπορείτε να τρώτε λαχανικά την Τρίτη. Και θα πρέπει να τρώτε λαχανικά μόνο εκείνη την ημέρα.

Μια τυπική ημέρα

Μια τυπική ημέρα στη διαχωρισμένη δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθήσετε. Μπορεί να χαρακτηριστεί από την κατανάλωση φρούτων για πρωινό, τροφών με βάση τους υδατάνθρακες για μεσημεριανό γεύμα και λαχανικών για βραδινό.

Μια τυπική ημέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη σε μία μόνο ομάδα τροφίμων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

 • Δευτέρα: φρούτα ,
 • Τρίτη: λαχανικά,
 • Τετάρτη: πρωτεΐνες (ψάρι),
 • Πέμπτη: τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες (ρύζι),
 • Παρασκευή: πρωτεΐνες (κρέας),
 • Σάββατο: γαλακτοκομικά προϊόντα,
 • Κυριακή: τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες (πατάτες).

Τα πλεονεκτήματα της διαχωρισμένης δίαιτας

 • Είναι μια δίαιτα που είναι εύκολο να ακολουθήσετε, καθώς συνίσταται στην κατανάλωση μόνο μιας κατηγορίας τροφίμων την ημέρα ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Δεν υπάρχουν ειδικές συνταγές που πρέπει να παρασκευάσετε και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα απώλειας βάρους, όπως κατασταλτικά της όρεξης ή λιποδιαλύτες.
 • Η αποσυνδεδεμένη δίαιτα συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Συνιστώντας την κατανάλωση της ίδιας ομάδας τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μειώνεται η όρεξη, με γρήγορο αποτέλεσμα τον κορεσμό. Βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο, αυτή η δίαιτα διαχωρισμού σας βοηθά επίσης να χάσετε βάρος.
 • Αυτή η δίαιτα έχει επίσης οφέλη για την υγεία. Με την αποφυγή συνδυασμών τροφίμων που μπορεί να δυσχεράνουν την πέψη, η διατροφική αποσύνδεση βοηθά στην εξάλειψη ορισμένων πεπτικών προβλημάτων, ιδίως του φουσκώματος. Και η απώλεια βάρους που προκαλεί δεν συνδέεται με προβλήματα υγείας.
 • Πρόκειται για μια λιγότερο περιοριστική δίαιτα, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών τροφίμων, εφόσον αποφεύγονται ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων. Δεν υπάρχει αυστηρή στέρηση ή καταμέτρηση θερμίδων. Έτσι, για να χάσετε βάρος, δεν χρειάζεται να πεινάτε. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα των τροφίμων που μπορείτε να φάτε.

Μειονεκτήματα

 • Η κατανάλωση μόνο μιας ομάδας τροφίμων σε ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή προς το φαγητό ή σε πλήξη με την κατανάλωση μόνο ενός είδους τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η δίαιτα μπορεί να αποδειχθεί συγκεχυμένη ή δύσκολα εφαρμόσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Με ένα διάστημα 4 ωρών μεταξύ των γευμάτων, αυτή η δίαιτα μπορεί να μην είναι πολύ περιοριστική για μερικούς ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να ακούνε τα σήματα πείνας τους, ειδικά όταν αυτά εμφανίζονται πρόωρα, πριν από την καθορισμένη προθεσμία. Επίσης, η επιλογή ορισμένων ομάδων τροφίμων και οι περιορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορεί να αποτελούν άλλους τύπους περιορισμών για άλλους ανθρώπους.
 • Επιπλέον, η ακατάλληλη επιλογή ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία ή διατροφικές ελλείψεις. Μακροπρόθεσμα, αυτή η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του οργανισμού, υποσιτισμό, σημαντικές διατροφικές ελλείψεις ή εμφανείς ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών.
 • Η διατροφική ισορροπία δεν διατηρείται όταν η διαχωρισμένη δίαιτα εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση με μία μόνο ομάδα τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αποτελεσματικότητα της διαχωρισμένης δίαιτας

Η διαχωρισμένη δίαιτα βελτιώνει την πέψη των τροφών, ενώ εξασφαλίζει την άριστη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Συνδέεται με αίσθημα κορεσμού που επέρχεται γρήγορα, αλλά και με αίσθημα κόπωσης από το φαγητό. Στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφοροποίηση, το φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαχωρισμένης δίαιτας είναι ο γρήγορος κορεσμός, η μειωμένη κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η αυξημένη κινητοποίηση των αποθεμάτων λίπους.

Σε αντίθεση με μια κανονική δίαιτα που συνδυάζει ποικιλία τροφίμων, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο λίπους και περιττών κιλών, η διαχωρισμένη δίαιτα ευνοεί τη μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευεργετικές επιδράσεις της διαιτολογικής διαχωρισμού σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

Η διαχωριστική δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, για παράδειγμα μερικών επιπλέον κιλών, αλλά αυτή η αποτελεσματικότητα είναι βραχύβια και δεν μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, η διατροφική διάσπαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα. Επίσης, όταν επιστρέφετε σε μια κανονική δίαιτα, χάνετε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της δίαιτας, ιδίως τη σημαντική απώλεια βάρους. Επομένως, η αποτελεσματικότητα της διαχωριστικής δίαιτας είναι περιορισμένη χρονικά. Στο τέλος της δίαιτας μπορεί αναπόφευκτα να εμφανιστεί επαναπρόσληψη βάρους.

Perte de poids induite par le régime dissocié
Η αποστασιοποιημένη δίαιτα είναι βραχύβια. Σας επιτρέπει να χάσετε μερικά κιλά. Η απώλεια βάρους δεν είναι σημαντική λόγω της μικρής διάρκειας της δίαιτας.

Διάρκεια της αποστασιοποιημένης δίαιτας

Η εφαρμογή της αποστασιοποιημένης δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις ή προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ακολουθείτε τη δίαιτα για μικρό χρονικό διάστημα ή περιστασιακά για λίγες ημέρες.

Ειδικά μενού και συνταγές για τη διαχωριστική δίαιτα

Ένα μενού για μια ημέρα στη διαχωριστική δίαιτα

ΠρωινόΜεσημέριΒραδινό
μία ημέραΦρούτα (ένα πιάτο πεπόνι ή καρπούζι)Λαχανικά (ένα πιάτο σαλάτα)Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το μενού μιας εβδομάδας

ΠρωινόΜεσημεριανόΒραδινό
Ημέρα 1 Φρέσκα φρούταΦρέσκα φρούταφρέσκα φρούτα
2η ημέρα Κρέας (λευκό ή κόκκινο)κρέας (λευκό ή κόκκινο)κρέας (λευκό ή κόκκινο)
3η ημέρα Δημητριακάδημητριακάδημητριακά
4η ημέρα Τρώτε γαλακτοκομικά προϊόνταΓαλακτοκομικά προϊόνταΓαλακτοκομικά προϊόντα
5η ημέρα Αυγάαυγάαυγά
6η ημέρα φάτε φρέσκα πράσινα λαχανικά (σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι ή κουνουπίδι)φρέσκα πράσινα λαχανικά (σαλάτα μαρούλι, σπανάκι ή κουνουπίδι)φρέσκα πράσινα λαχανικά (σαλάτα μαρούλι, σπανάκι ή κουνουπίδι)
7η ημέρα φάτε ψάριψάριψάρι
Πίνακας με μενού και συνταγές ειδικής διαχωρισμένης διατροφής

Γνώμες των επαγγελματιών υγείας για τη διαχωρισμένη δίαιτα

Οι διαιτολόγοι και πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι η διαχωρισμένη δίαιτα δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Επιπλέον, η αρχή και η αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας δεν υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες.

Οι ειδικοί εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη σχετικών επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την απώλεια βάρους που προκαλείται από μια τέτοια δίαιτα. Ελλείψει οποιασδήποτε επιστημονικής αξιολόγησης αυτής της δίαιτας, συνιστούν προσοχή σε σχέση με τη διατροφική διαιτολόγηση με διαχωρισμό, η οποία μπορεί να είναι ελλιπής όσον αφορά τη διατροφική πρόσληψη ή τα μέταλλα και τις βιταμίνες.

Για τους εν λόγω επαγγελματίες, αυτή η φαινομενικά απλή δίαιτα απαιτεί μια ορισμένη γνώση της σύνθεσης των τροφίμων, προκειμένου να τα διαλύσει αποτελεσματικά. Διαφορετικά, μπορεί να επικρατήσει έκθεση σε διατροφική ανισορροπία, με σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την έλλειψη μιας άριστης διατροφικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Δεν χρειάζεται να είστε σεφ για να πετύχετε με μια διαχωριστική δίαιτα.

Γνώμες των καταναλωτών

Ενώ ορισμένοι καταναλωτές τονίζουν τα θετικά σημεία της διαχωρισμένης δίαιτας, άλλοι επικρίνουν τα αδύνατα σημεία της.

Στα θετικά, οι καταναλωτές εκτιμούν αυτή τη χορταστική δίαιτα, η οποία δεν είναι πολύ περιοριστική. Τους προσφέρει μεγάλη ελευθερία στην επιλογή των τροφίμων, με τη δυνατότητα οργάνωσης των μενού. Δεν χρειάζεστε κόλπα, δεν χρειάζεται να είστε μάγειρας cordon bleu και δεν χρειάζεστε την εμπειρία ενός προπονητή για να ακολουθήσετε σωστά τη διαχωριστική δίαιτα. Τονίζουν επίσης την αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να χάσετε γρήγορα βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα με αυτά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά σημεία που ξεχωρίζουν σε πολλές άλλες κριτικές. Αυτά είναι ουσιαστικά οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, ακόμη και αν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να προκαλέσει μυϊκή σπατάλη, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με κόπωση. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανεπάρκειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποσιτισμό ή αναιμία.

Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας διαχωρισμού έχει επίσης επικριθεί έντονα σε ορισμένα φόρουμ, καθώς δεν σταθεροποιεί το βάρος. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαναπρόσληψης βάρους όταν επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή. Για ορισμένους καταναλωτές, η αποστασιοποιημένη δίαιτα είναι μερικές φορές δύσκολο να ακολουθηθεί όταν είστε καλεσμένοι σε σπίτια φίλων ή σε δείπνο σε εστιατόριο. Ως αποτέλεσμα, η τήρηση των περιορισμών αυτής της δίαιτας μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή.