Δίαιτα Weight Watchers: Πώς λειτουργεί, μενού & κριτικές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η δίαιτα Weight Watchers, γνωστή και ως δίαιτα των σημείων, είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες απώλειας βάρους στον κόσμο. Έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τελευταία πενήντα χρόνια πολλές διασημότητες έχουν υιοθετήσει τις οδηγίες της για να επιτύχουν το επιθυμητό βάρος τους. Η Weight Watchers και το πρόγραμμα που προσφέρει βασίζεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, ένα πρόγραμμα άσκησης και ένα δίκτυο υποστήριξης για την αποφυγή πειρασμών και τη διατήρηση καλών συνηθειών.

Τι είναι η δίαιτα Weight Watchers;

Το Weight Watchers είναι ένα εμπορικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που δίνει έμφαση στις σωστές διατροφικές επιλογές και τη σωματική δραστηριότητα. Με το σύστημα PointsPlus, αποδίδονται τιμές σε τρόφιμα, ποτά και συνταγές. Λαμβάνετε έναν εγκεκριμένο ημερήσιο αριθμό πόντων (Target PointsPlus) με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ύψος, το βάρος και η ποσότητα άσκησης που κάνετε. Ο στόχος είναι να χάνετε από ένα έως δύο κιλά (0,5 έως 0,9 κιλά) την εβδομάδα.

sport
Η δίαιτα Weight Watchers συνδυάζει σωστές επιλογές τροφίμων με σωματική δραστηριότητα για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Οι διαιτώμενοι μαθαίνουν να επιλέγουν πιο θρεπτικές τροφές ακολουθώντας το σύστημα PointsPlus. Η βασική ιδέα του συστήματος PointsPlus είναι ότι ορισμένα τρόφιμα απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα για να τα επεξεργαστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και περισσότερη ενέργεια. Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιλαμβάνει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι, επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά δρουν ως τα καλύτερα κατασταλτικά της όρεξης. Και θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια από ένα γεύμα πλούσιο σε σάκχαρα και λίπη.

Για τον προσδιορισμό της αξίας PointsPlus των τροφίμων, το Weight Watchers προσφέρει μια ειδική φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη την ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λίπους και φυτικών ινών που περιέχει ένα τρόφιμο. Αν ο στόχος σας για PointsPlus είναι 39, για παράδειγμα, μπορείτε να μοιράσετε τους πόντους αυτούς έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε 8 για πρωινό, 10 για μεσημεριανό γεύμα, 15 για δείπνο και δύο σνακ (το καθένα αξίζει 3 πόντους).

Το Weight Watchers προσφέρει πολλές ιδέες για γεύματα με ήδη υπολογισμένους πόντους, όπως μια μερίδα λαζάνια (αξίας 6 πόντων) ή μια σαλάτα με κοτόπουλο στη σχάρα (αξίας 8 πόντων). Αν και η καταμέτρηση των πόντων αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος, το Weight Watchers ενθαρρύνει επίσης τους συμμετέχοντες να είναι πιο σωματικά δραστήριοι.

Ιστορία της δίαιτας Weight Watchers

Το πρόγραμμα Weight Watchers δημιουργήθηκε από μια νοικοκυρά ονόματι Jean Nidetch, η οποία έφτασε σε βάρος 97 κιλών. Η υπέρβαρη κατάστασή της την οδήγησε να μπει σε μια κλινική απώλειας βάρους και ο γιατρός της πρότεινε ότι για να διευκολυνθεί η διαδικασία, θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με άτομα που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Η Ζαν αποφάσισε να εκπαιδευτεί ως διαιτολόγος και, το 1975, έγραψε την ιστορία του WW, το οποίο ξεκίνησε ως κάτι περισσότερο από μια ανταλλαγή μενού όπου οι συμμετέχοντες έπαιρναν συνταγές με την αξία των θερμίδων που τους αντιστοιχούσε. Πριν περάσει πολύς καιρός, είχε γίνει ένα εμπορικό σήμα, με τη δική του σειρά ποτών, υποκατάστατων και ειδικών εκδόσεων.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Weight Watchers;

Αν και η δίαιτα Weight Watchers έχει υποστεί μερικές αλλαγές με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων με μέτρο. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Ως εκ τούτου, προωθεί την ισορροπία. Όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται, οπότε δεν θα απογοητευτείτε. Το Weight Watchers χρησιμοποιεί ένα σύστημα πόντων για την καταγραφή της πρόσληψης τροφής. Σε κάθε γεύμα αντιστοιχεί ένας αριθμός πόντων, με βάση τον αριθμό των θερμίδων του και την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και πρωτεϊνών που περιέχει.

Το πρόγραμμα WW Freestyle, το οποίο εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2017, έχει αυξήσει τον αριθμό των τροφίμων με μηδενικούς πόντους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 200 επιλογές, όπως θαλασσινά, αυγά, λαχανικά και φρούτα. Στο πρόγραμμα Weight Watchers, δεν υπάρχουν συνταγογραφούμενα τρόφιμα. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μενού με βάση τον συνολικό αριθμό των πόντων που απονέμονται για το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο σας.

Το Weight Watchers δεν είναι μια προσέγγιση της μόδας, αλλά μάλλον ένα αργό και σταθερό σχέδιο. Μέσω ενός συνδυασμού παρακολούθησης των πόντων, επιλογής υγιεινών τροφίμων, ελέγχου των αλλαγών στον τρόπο ζωής και αύξησης της δραστηριότητας, όσοι το ακολουθούν θα χάσουν βάρος. Το Weight Watchers είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επειδή εστιάζει στο μέγεθος των μερίδων. Είναι καλά ισορροπημένο και θα θέσει την ευθύνη για τη λήψη των σωστών αποφάσεων σε εσάς. Αυτό σημαίνει ότι θα διαδραματίσετε ενεργό ρόλο στη θεραπεία σας. Μπορείτε να φάτε ακόμη και ένα κουλούρι ή ένα γλυκό, αλλά όχι κάθε μέρα.

Régime Weight Watchers
Ένα παράδειγμα γεύματος που επιτρέπεται στη δίαιτα Weight Watchers.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Weight Watchers;

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε αν θα παρευρίσκεστε σε προσωπικές συναντήσεις ή αν θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα μέσω διαδικτύου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Στην πρώτη συνάντηση θα ζυγιστείτε (ιδιαιτέρως), θα θέσετε τους στόχους σας για την απώλεια βάρους με τον επικεφαλής και θα μάθετε τα βασικά. Ο αρχηγός εισάγει νέα θέματα κάθε εβδομάδα και προσφέρει συμβουλές. Τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνουν το ένα το άλλο προτείνοντας στρατηγικές και μοιράζοντας συνταγές.

Παρόμοια με τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, το διαδικτυακό πρόγραμμα δημιουργεί εξατομικευμένους στόχους απώλειας βάρους. Όμως, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Weight Watchers online, μπορείτε να συμμετέχετε από τον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν διαδικτυακά εργαλεία για την παρακολούθηση των διατροφικών επιλογών, της δραστηριότητας και του βάρους. Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων διατροφής των Weight Watchers, σε συνταγές, οδηγούς εστιατορίων, προπονήσεις και επιδείξεις γυμναστικής. Αν προτιμάτε να παρακολουθείτε τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείτε να εγγραφείτε για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διαδικτυακά εργαλεία (eTools), αλλά αυτό κοστίζει λίγο περισσότερο.

Το μηνιαίο κόστος μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα, ιδίως επειδή πρέπει να αγοράσετε όλα τα προϊόντα. Παρόλο που υπάρχουν συνεχείς ειδικές εκπτώσεις, μπορεί να κοστίζει 18 δολάρια το μήνα για τις δια ζώσης συναντήσεις ή το διαδικτυακό πρόγραμμα. Αν θέλετε τα eTools εκτός από τις συναντήσεις, το επιπλέον κόστος είναι 13 δολάρια το μήνα. Συνολικά, το πρόγραμμα Weight Watchers προσφέρει έναν υγιεινό τρόπο απώλειας βάρους. Η έμφαση δίνεται στη λήψη υποστήριξης (μέσω των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο ή των διαδικτυακών κοινοτήτων), στην καλύτερη επιλογή τροφίμων και στη σωματική δραστηριότητα. Ο στόχος είναι να χάσετε βάρος σταδιακά κάνοντας θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται στη δίαιτα Weight Watchers

Συνιστώμενες τροφές

Παρόλο που το σύστημα πόντων των Weight Watchers δίνει έμφαση στα πλήρη, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων και των άπαχων πρωτεϊνών, δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα.

Τα πιο συνιστώμενα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

 • άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, αυγά, τόφου, ψάρια, οστρακοειδή και γιαούρτι χωρίς λιπαρά,
 • μη αμυλούχα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπαράγγια, πράσινα λαχανικά, κουνουπίδι και πιπεριές,
 • φρέσκα, κατεψυγμένα και μη ζαχαρούχα φρούτα σε κονσέρβα,
 • υγιεινούς υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, φασόλια και προϊόντα ολικής άλεσης,
 • υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Τρόφιμα προς αποφυγή

 • ζαχαρούχα ποτά
 • Τσιπς
 • επεξεργασμένα κρέατα
 • γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής
 • κέικ και μπισκότα

Ποιος πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα;

Το Weight Watchers είναι ένα αρκετά υγιεινό πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για όλους. Αλλά η εστίασή του σε θρεπτικά, χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα το καθιστά ιδανικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, ακόμη και καρδιακές παθήσεις. Αν επιλέξετε έτοιμα τρόφιμα, ελέγξτε τις ετικέτες, καθώς ορισμένα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, χρειάζεστε διατροφική εκπαίδευση για να κάνετε τις σωστές επιλογές τροφίμων. Πρόκειται όμως για μια δίαιτα που μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ποικιλία χρόνιων παθήσεων, καθώς δεν έχει σημαντικούς περιορισμούς. Και πέρα από τα οφέλη για τους πάσχοντες, αυτή η δίαιτα είναι εξίσου αποτελεσματική με τους καλύτερους λιποδιαλύτες στο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ποιος δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα;

Για όσους έχουν την τάση να υπερκαταναλώνουν, να λαχταρούν και να τρώνε καταναγκαστικά, είναι καλύτερο να αποφεύγουν αυτού του είδους την προσέγγιση, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χάσουν τον έλεγχο καταναλώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν διατροφολόγο για να αποφύγουν τις ελλείψεις.

exercice de femme enceinte
Η δίαιτα Weight Watchers αντενδείκνυται για τις έγκυες γυναίκες.

Τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Weight Watchers

Τα πλεονεκτήματα αυτής της δίαιτας είναι τα εξής

 • Εύκολη στην τήρηση: δεν απαιτεί υψηλό επίπεδο γνώσεων διατροφής ή δίαιτας,
 • Προάγει τον κορεσμό: τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και νερό δρουν ως αποτελεσματικά κατασταλτικά της όρεξης.
 • Δεν είναι περιοριστική.
 • Δεν απαιτούνται ειδικές τροφές
 • Σχετικά οικονομική.

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας Weight Watchers

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας Weight Watchers είναι τα εξής

 • Ο οπαδός κινδυνεύει να κάνει λανθασμένες διατροφικές επιλογές εάν δεν έχει σωστή διατροφική εκπαίδευση,
 • Η καταμέτρηση των πόντων για τα τρόφιμα και τα γεύματα μπορεί να είναι κουραστική μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποθαρρυντική.
 • Συμπερίληψη υπερβολικά μεγάλου ποσοστού επεξεργασμένου αμύλου στα τρόφιμα που παρασκευάζονται από τους Weight Watchers.
 • Ορισμένοι χρήστες θεωρούν ότι η υπερβολική ευελιξία του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε πειρασμούς. Αν φάνε κάτι που δεν θεωρείται υγιεινό, αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στην υπερκατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου.
 • Η πιο αρνητική πτυχή του προγράμματος είναι το γεγονός ότι οι συναντήσεις δεν διευθύνονται από άτομα που είναι εκπαιδευμένα σε θέματα διατροφής. Αντίθετα, οι συναντήσεις διευθύνονται από άτομα που έχουν χάσει με επιτυχία βάρος στο πρόγραμμα.

Εβδομαδιαίο μενού των Weight Watchers

Τυπική ημέραΠρωινό (5 πόντοι)Σνακ
Σνακ (2 πόντοι)
Μεσημεριανό γεύμα (8 πόντοι)Απογευματινό
(1 πόντος)
Δείπνο (4 πόντοι)
ΔευτέραΦέτα ψωμιού ολικής άλεσης (1) + μεζούρα φυστικοβούτυρο (2) + μπανάνα + μαρμελάδα βατόμουροΚολοκύθα με φασκόμηλο + πορτοκάλι + κάστανα (2)Σαλάτα με σπανάκι και αχλάδι (1) + μια χούφτα καρύδια (2,5) + κοτόπουλο (2,5) + αυγό (2)Αχλάδι σε σιρόπι (1)Πατάτες (2) ογκρατέν + τυρί (2)
ΤρίτηΤσάι βρώμης + μπισκότα σοκολάτας (5)½ ποτήρι γιαούρτι βανίλιας (1) + 5 φιστίκια (1)Λαζάνια με κρέας (8)Σταφύλια (1)Σούπα με χυλοπίτες (2) + λαχανικά (0) + κοτόπουλο (2)
ΤετάρτηΑγγλικό πρωινό (5)Αγγούρια με τυρί + κρεμμύδι + μαύρο πιπέρι (2)Σάντουιτς με γαλοπούλα (8)Σωλήνες 10gr (1)Πίτσα με ντομάτα + πιπεριά + κρεμμύδι + σκόρδο + βασιλικό (4)
ΠέμπτηΘρεπτικό πρωινό (5)2 ½ χούφτες ποπ κορν (2)Σολομός με ψητές πατάτες + σπαράγγια (8)Αποξηραμένα βερίκοκα (1)Πικάντικη σούπα φακής (2) + καρότο (0) + ½ ελληνικό γιαούρτι (2)
ΠαρασκευήΓιαούρτι βρώμης + βατόμουρα (5)½ καραμελωμένη μπανάνα με βατόμουρα (2)Σούπα με χυλοπίτες + όσπρια + λαχανικά + κοτόπουλο (8)Μπουκιές αβοκάντο + ντομάτα (1)Σαλάτα με τόνο (1) + ντομάτα (0) + αυγό (2) + κρεμμύδι + κάπαρη + μαύρες ελιές (1) + μαϊντανός + ξύδι + πιπέρι + αλάτι
ΣάββατοSmoothie φρούτων (5)Τηγανίτα μήλου (2)Μπιφτέκι ψωμιού γεμιστό με ψητό τυρί + ντομάτες + κρεμμύδια (8)25 γραμμάρια αμύγδαλα (1)1 σάντουιτς με μαύρο ψωμί (1) + γαρίδες (2,5) + φύλλα σπανακιού (0) + αβοκάντο (0,5) + λεμόνι (0)
ΚυριακήΦρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης (2) + ομελέτα (2) + ντομάτα + κρεμμύδι (0) + 1 φέτα πεπόνι (1)1 μπανάνα (2)Σαλάτα Καίσαρα (8)25gr δημητριακά με φυτικές ίνες (1)Πουρές πατάτας (1,5) + σπανάκι + ζαμπόν (ή πιπεριά ή σπαράγγια) + ρικότα (0,5) + αυγό (2) + κρεμμύδι + τυρί τσένταρ

Γνώμη των επαγγελματιών υγείας

Δεν είναι ηθικό για τους διατροφολόγους και άλλους “ειδικούς” που ισχυρίζονται ότι είναι γιατροί να εμπορευματοποιούν τις συμβουλές τους για την υγεία. Όμως, χάρη στο σύστημα πόντων, μπορείτε να τρώτε με μέτρο ορισμένα τρόφιμα που θα έπρεπε να αποφεύγονται σε πολλές άλλες δίαιτες. Αυτό που κάνει αυτή τη δίαιτα τόσο ελκυστική είναι ότι δεν είναι μια δίαιτα συντριβής. Έτσι, μπορείτε να παραμείνετε σε αυτήν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιτύχετε το στόχο σας για το βάρος σας αργά και με ασφάλεια.

Γνώμες των χρηστών για τη δίαιτα Weight Watchers

Η Angélique ζύγιζε 105 κιλά για ύψος 1,59 μέτρα. Μη νιώθοντας πολύ άνετα, έψαχνε έναν τρόπο να χάσει βάρος χωρίς να στερηθεί πραγματικά τον εαυτό της. Και ισχυρίζεται ότι βρήκε αυτό το πλαίσιο: τη μέθοδο Weight Watchers για την απώλεια βάρους με ισορροπημένη διατροφή. “Αυτό που μου άρεσε πραγματικά ήταν ότι η δίαιτα Weight Watchers είναι απίστευτα εύκολη στην εφαρμογή της και μπορείς να τρως ό,τι θέλεις”.

Σαφώς ευχαριστημένος με τη δίαιτα, ένας άλλος χρήστης λέει “το μόνο πράγμα για το οποίο παραπονιέμαι είναι η εφαρμογή για το smartphone Weight Watchers, η οποία μερικές φορές τείνει να καταρρέει ή να μην λειτουργεί όπως αναμενόταν”.

Το κόστος του προγράμματος Weight Watchers έχει επικριθεί από πολλούς οπαδούς. Πολλοί θεωρούν το πρόγραμμα μάλλον ακριβό και θα προτιμούσαν να ήταν λίγο φθηνότερο.