Δίαιτα για σούπες: Πώς λειτουργεί, μενού & συμβουλές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η δίαιτα της σούπας είναι ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος που επιτρέπει τη μαζική κατανάλωση σούπας, συνήθως με βάση τα λαχανικά. Αυτή η μέθοδος για γρήγορη απώλεια βάρους πιστεύεται ότι εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1980 στο ιδιωτικό νοσοκομείο Sacred Heart. Αρχικά ήταν μια δίαιτα στην οποία έβαζαν παχύσαρκους ασθενείς για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα πριν υποβληθούν σε εγχείρηση καρδιάς. Η δίαιτα αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά από την αρχική της εκδοχή.

Πλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές εκτός από την κλασική δίαιτα της σούπας. Η εκδοχή με το λάχανο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς. Με καταγεγραμμένη απώλεια βάρους 5 κιλών σε μια εβδομάδα, η δίαιτα της σούπας είναι μια πραγματική επιτυχία για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν μερικά επιπλέον κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δυνητικοί υποψήφιοι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να ακολουθήσουν αυτή την 7ήμερη θεραπεία όσο πλησιάζουν οι διακοπές, ακόμη και πριν και στο τέλος της εορταστικής περιόδου. Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τη δίαιτα της σούπας.

Ορισμός της δίαιτας: Αρχές της δίαιτας της σούπας

Η δίαιτα σούπας, η οποία σας επιτρέπει να χάσετε έως και 5 κιλά σε 7 ημέρες, ακολουθεί ορισμένες αρχές. Σούπα!

Ογκώδης σούπα λαχανικών

Ο βασικός κανόνας αυτού του προγράμματος είναι να τρώτε μια σούπα λαχανικών σε κομμάτια σε κάθε γεύμα για μια εβδομάδα. Πρόκειται επομένως για μια ενιαία δίαιτα, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

potage de légumes, fondement du régime soupe
Σε μια δίαιτα με σούπα, πρέπει να τρώτε μια σούπα με ψιλοκομμένα λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Επίσημη απαγόρευση των υδατανθράκων, των αμύλων και της ζάχαρης

Μια άλλη σημαντική αρχή αυτής της αποτελεσματικής μεθόδου για την απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ είναι η αυστηρή απαγόρευση των υδατανθράκων, των αμύλων και της ζάχαρης. Τα μπαχαρικά επιτρέπονται μόνο ως καρυκεύματα για τα λαχανικά. Αν και επιτρέπονται μικρές ποσότητες φρούτων, η δίαιτα σούπας παραμένει ένα πρόγραμμα αποκλεισμού. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι είναι χαμηλή σε θερμίδες, καθώς η πρόσληψη θερμίδων από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της 7ήμερης πορείας σπάνια ξεπερνά το εύρος των 800 – 1200 θερμίδων.

Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα της σούπας βασίζεται στη σχεδόν αποκλειστική κατανάλωση σούπας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ημερών. Αυτή βασίζεται τις περισσότερες φορές σε ζωμό πουλερικών ή βοδινού κρέατος συνοδευόμενο από κρεμμύδια, ντομάτες, καρότα, σέλινο και αρακά. Άλλα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων μπορούν να προστεθούν σε αυτή τη δίαιτα, η οποία αποτελείται κυρίως από σούπα στα διάφορα γεύματα. Αυτά περιλαμβάνουν πατάτες, καστανό ρύζι και χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτά θα πρέπει να προστίθενται σε μικρές ποσότητες και μόνο σε λίγες ημέρες της εβδομάδας, παρόλο που είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Ειδική περίπτωση της δίαιτας της λαχανόσουπας

Αν επιλέξετε μια παραλλαγή όπως η δίαιτα της λαχανόσουπας, η αρχή είναι η ίδια. Για μία εβδομάδα, πρέπει να τρώτε σε κάθε γεύμα μια σούπα με κύριο συστατικό το λάχανο. Η σούπα μπορεί να σερβίρεται και ως σνακ.

Είναι επίσης γενικά διαθέσιμη ως ζωμός πουλερικών ή βοδινού κρέατος με άλλα συστατικά, όπως μαϊντανό, σκόρδο, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι ή καρότα. Επιτρέπονται τρόφιμα που περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, όπως χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη, αποβουτυρωμένο γάλα, λαχανικά και φρούτα, πουλερικά χωρίς πέτσα και, φυσικά, μοσχάρι.

Τέλος, η δίαιτα της σούπας δεν επιτρέπει κάποια συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα μεταβατικό στάδιο. Επομένως, δεν συνιστάται η υιοθέτησή της ως τρόπος ζωής.

Επεξήγηση της δίαιτας: Πώς λειτουργεί η δίαιτα της σούπας;

Η δίαιτα σούπας είναι μια μέθοδος αδυνατίσματος με δύο κύριες φάσεις. Η πρώτη φάση είναι μια μαζική επίθεση 7 ημερών, ακολουθούμενη από τη φάση σταθεροποίησης, η οποία διαρκεί επίσης μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της δίαιτας, το άτομο που ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα γρήγορου αδυνατίσματος συνιστάται να καταναλώνει σχεδόν αποκλειστικά σούπα λαχανικών. Αυτή γενικά συνοδεύεται από άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως φρούτα και στήθος κοτόπουλου.

Η επόμενη φάση, γνωστή ως φάση σταθεροποίησης, ακολουθεί την ίδια αρχή με την προηγούμενη. Πρόκειται επίσης για μια φάση 7 ημερών κατά την οποία συνεχίζετε να επικεντρώνεστε στη σούπα λαχανικών στη διατροφή σας, ενώ φροντίζετε να τρώτε 1 έως 2 αμυλούχες τροφές κάθε μέρα. Αυτό συμβάλλει στην εδραίωση της απώλειας βάρους.

soupe aux choux, une place de choix dans le régime au soupe
Η δίαιτα για σούπες προτιμά τις σούπες λάχανου ή λαχανικών.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα: Μια τυπική ημέρα στη δίαιτα της σούπας

Οι τροφές που μπορείτε να φάτε σε μια τυπική ημέρα στη δίαιτα σούπας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το αν πρόκειται για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. Για πρωινό, για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε 1 ή 2 δαμάσκηνα και 150 γρ. φρουτόκρεμα 0%.

Συνιστούμε να τρώτε περίπου 200γρ. μπακαλιάρου με ένα τηγάνι με λαχανικά που μαγειρεύονται απαλά στον ατμό. Για δείπνο, δοκιμάστε μια σούπα πατάτας και πράσου με πορτοκάλι.

Τα οφέλη της δίαιτας της σούπας

  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους: με απώλεια βάρους έως και 5 κιλά σε μία μόνο εβδομάδα, η δίαιτα είναι γρήγορη και αποτελεσματική.
  • Αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του σώματος: σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες, η δίαιτα σούπας έχει πολύ ενδιαφέρουσα καθαριστική επίδραση στο σώμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Λέγεται επίσης ότι έχει διουρητικές και λιποφάγες ιδιότητες, βοηθώντας στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας και του φαινομένου φλοιού πορτοκαλιού.
  • Κανένα αίσθημα πείνας: Αυτή η δίαιτα ενθαρρύνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών. Εξ ου και η έλλειψη πείνας που μπορεί να αισθάνεστε όταν ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο, η οποία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα αδυνατίσματος για γρήγορη απώλεια βάρους.
  • Ευκολότερη πέψη: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων που περιέχει σε φυτικές ίνες, η δίαιτα με σούπα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι διευκολύνει το έργο του πεπτικού συστήματος επιταχύνοντας την εντερική διέλευση.
  • Υψηλή θρεπτική αξία: Τα προϊόντα απώλειας βάρους που συνιστώνται στο πλαίσιο αυτής της υγρής δίαιτας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδίως βιταμίνη C) και μέταλλα. Αυτή η σύνθεση της διατροφής σας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας με σούπα εξασφαλίζει ένα αποτελεσματικό αποτέλεσμα καύσης λίπους που ενθαρρύνει την αποβολή σακχάρων και λιπών από το σώμα.

Μειονεκτήματα της δίαιτας σούπας

  • Υψηλός κίνδυνος ελλείψεων: ως ενιαία δίαιτα, το πρόγραμμα αυτό ενθαρρύνει την έλλειψη βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη D και μετάλλων όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο αυτής της ανεπάρκειας είναι να λαμβάνετε συμπληρώματα μετάλλων και βιταμινών.
  • Σχεδόν συστηματική επαναπρόσληψη βάρους: η δίαιτα της σούπας χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων που οδηγεί αναπόφευκτα σε μυϊκή σπατάλη, γεγονός που εξηγεί τη σχεδόν συστηματική επανάκτηση βάρους στο τέλος της θεραπείας. Το φαινόμενο yo-yo είναι πολύ σημαντικό με αυτή τη μέθοδο, ανεξάρτητα από τα προϊόντα απώλειας βάρους που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
  • Η διουρητική δράση των λαχανικών είναι πολύ βραχύβια: αρχίζει να λειτουργεί πραγματικά μόνο κατά τις πρώτες ημέρες της δίαιτας με σούπα. Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα για να χάσουν γρήγορα βάρος διαπιστώνουν ότι η επίδραση αυτή σταματά και αντιστρέφεται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την κυτταρίτιδα.
  • Χαμηλή πρόσληψη θερμίδων: Αυτή η δίαιτα παρέχει στον οργανισμό μια ημερήσια ποσότητα που δεν υπερβαίνει τις 1000 θερμίδες. Η συνέπεια αυτής της έλλειψης θερμίδων είναι ότι το άτομο που επιλέγει αυτό το πρόγραμμα θα αισθάνεται πεινασμένο, εκτός από το να αισθάνεται κουρασμένο και να βιώνει άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως ζάλη ή ακόμη και πονοκεφάλους. Ορισμένοι συνιστούν τη λήψη ενός αποτελεσματικού κατασταλτικού της όρεξης.
  • Σημαντικός κίνδυνος διατροφικών διαταραχών: Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η δίαιτα οδηγεί σε λιγούρες και απογοητεύσεις.
Fatigue
Η πείνα, η κόπωση, η ζάλη και οι πονοκέφαλοι είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της έλλειψης θερμίδων που προκαλεί η δίαιτα της σούπας.

Αποτελεσματικότητα της δίαιτας: Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας της σούπας

Η δίαιτα της σούπας, η οποία συνιστά την κατανάλωση μόνο σούπας για μια εβδομάδα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ανάλογα με το άτομο, η απώλεια βάρους με αυτό το πρόγραμμα αδυνατίσματος κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 κιλών. Όπως καταλαβαίνετε, στόχος αυτής της δίαιτας είναι η απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Διάρκεια της δίαιτας σούπας

Η δίαιτα σούπας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, η οποία διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Μετά τη δίαιτα μιας εβδομάδας, αυτή η μέθοδος αδυνατίσματος περιλαμβάνει μια φάση σταθεροποίησης, η οποία διαρκεί επίσης 7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το άτομο που ακολουθεί αυτή τη δίαιτα επανεισάγει σταδιακά τα αμυλούχα τρόφιμα στη διατροφή του.

Λάβετε υπόψη ότι το πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 7 ημέρες. Έχοντας πει αυτό, η δίαιτα σούπας μπορεί να επαναληφθεί από οποιονδήποτε αισθάνεται ότι δεν έχει επιτύχει τους στόχους του για απώλεια βάρους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε σχολαστικά ένα διάλειμμα 14 ημερών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προσπάθειας να χάσετε βάρος αρκετά γρήγορα με τη δίαιτα σούπας.

Ειδικά μενού και συνταγές για τη δίαιτα σούπας

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά τα ειδικά μενού και τις συνταγές όταν ακολουθείτε τη δίαιτα σούπας. Δείτε λοιπόν τι μπορεί να βρείτε στα πιάτα κάποιου που αποφασίζει να χάσει γρήγορα βάρος με αυτή τη μέθοδο αδυνατίσματος.

ΠρωινόΣούπα λάχανου, φρούτα, ένα ποτό χωρίς ζάχαρη, μια φέτα σολομού, χυλός βρώμης.
ΜεσημεριανόΤηγανητά φασολάκια με μαϊντανό και σκόρδο,
Μοσχαρίσιες λωρίδες και φρουτοσαλάτα
Σπιτική μηλόπιτα, μανιτάρια τηγανητά, κοτόπουλο σχάρας και μια συνταγή με άνηθο, 0% γιαούρτι και αγγούρι
Δύο κλημεντίνες, σολομός στη σχάρα με κρέμα σόγιας και σπανάκι, κρέμα παντζαριού
Τηγανητό τόφου, βινεγκρέτ αγκινάρας και απλό γιαούρτι με κουλί από κόκκινα φρούτα
Πατάτες στον ατμό με σχοινόπρασο, εσκαλόπ γαλοπούλας, σαλάτα με αντίδι με καρύδια
Σούπα φρέσκου αγγουριού, γκρατέν κουνουπιδιού με σάλτσα μπεσαμέλ Εξωτική φρουτοσαλάτα και βελουτέ αβοκάντο με εστραγκόν.
Σνακ – λιγούρες-Ένα γαλακτοκομικό προϊόν: 1 ποτήρι γάλα, 1 μερίδα τυρί, 1 γιαούρτι, 1 μερίδα φρουτέ,
Ένα προϊόν δημητριακών (1 μπισκότο ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης κ.λπ.)
Μια μερίδα φρούτων,
Μια μερίδα ελαιούχων σπόρων (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια κ.λπ.), περίπου 30 γραμμάρια.
ΔείπνοΚρέμα μανιταρόσουπας
Κρέμα σούπας με νεροκάρδαμο
Σούπα με μήλο και κανέλα
Σούπα μάνγκο και ανανά
Σούπα πιπεριού
Σούπα από γογγύλια και κουνουπίδι.
Ειδικά μενού και συνταγές για τη δίαιτα σούπας
Δίαιτα με σούπα: καλή ή κακή ιδέα; στην Ευρώπη 1

Γνώμες επαγγελματιών υγείας για τη δίαιτα της σούπας

Για ορισμένους ειδικούς, όπως οι αθλητικοί προπονητές, η δίαιτα σούπας είναι ένα ευεργετικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σπεύδουν να επισημάνουν τους κινδύνους αυτής της δίαιτας, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε μέταλλα και βιταμίνες. Άλλοι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφολόγων και των διαιτολόγων, επισημαίνουν την τάση αυτής της δίαιτας να οδηγεί σε ανεπάρκειες, αν ακολουθηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά γενικό κανόνα, όλοι συμφωνούν ότι η δίαιτα της σούπας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος γρήγορης απώλειας βάρους, αλλά δεν σας επιτρέπει να χάσετε βάρος με διάρκεια. Συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Γνώμη των καταναλωτών

Για πολλούς ανθρώπους που έχουν ήδη ακολουθήσει τη δίαιτα σούπας, η αποτελεσματικότητά της είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλοί τακτικοί χρήστες αυτού του προγράμματος αδυνατίσματος ισχυρίζονται ότι έχασαν σχεδόν 5 κιλά σε μία μόνο εβδομάδα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η δίαιτα είναι πολύ δρακόντεια.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύουν πραγματικό κίνητρο για να πετύχετε να χάσετε βάρος γρήγορα χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο απώλειας βάρους. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η έλλειψη ορισμένων στοιχείων, αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με ένα απλό τέχνασμα: τη λήψη βιταμινών. Παρά τη μακροχρόνια κόπωση που προκαλεί αυτή η δίαιτα, παραμένει μια πραγματική θεραπεία αποτοξίνωσης για τον οργανισμό.