Μπορείτε να χάσετε βάρος με φυτικά φάρμακα;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Θέλετε να χάσετε βάρος; Η απώλεια βάρους είναι κάτι περισσότερο από τη δίαιτα. Θα σας παρουσιάσω μια θεραπεία που ονομάζεται φυτοθεραπεία. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φυτοθεραπεία για την απώλεια βάρους.

Η φυτοθεραπεία είναι μια θεραπευτική αγωγή που βασίζεται σε φυτικά εκχυλίσματα και φυσικά ενεργά συστατικά. Στόχος της είναι η θεραπεία ή η ανακούφιση από ασθένειες. Η φυτοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για προληπτικούς σκοπούς.

Ποια φυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Τα πολλά και ποικίλα φυτά που χρησιμοποιούνται για το αδυνάτισμα μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες ομάδες:

  • Μειώνουν την όρεξη: “κατασταλτικά της όρεξης” φυτά,
  • Παράγουν αίσθημα πληρότητας (κορεσμού, αν προτιμάτε), ή ουσίες έρματος,
  • Βελτιστοποίηση της αποβολής ούρων: “διουρητικά” φυτά,
  • Και επιβραδύνουν την εντερική απορρόφηση των προσλαμβανόμενων λιπών.

Φυτά που καταστέλλουν την όρεξη

Εκτός από τις διεγερτικές της ιδιότητες, η καφεΐνη έχει και κατασταλτική δράση για την όρεξη. Τα φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως το γκουαράνα, το ματέ, ο καφές και το τσάι, βελτιστοποιούν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η κατασταλτική της όρεξης δράση της καφεΐνης είναι περιορισμένη και περιορίζεται αν πίνετε πολλή από αυτήν.

Το 2012, λόγω έλλειψης αποδείξεων οριστικής αποτελεσματικότητας, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές απέσυραν από την αγορά τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν καφεΐνη και ισχυρίζονται ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα ή στη διατήρηση του βέλτιστου βάρους, αυξάνοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (προκειμένου να καταναλώνονται θερμίδες) ή βελτιστοποιώντας τη χρήση του λίπους από τον οργανισμό.

Ουσίες έρματος

Χρησιμοποιώ επίσης φύκια για να βελτιστοποιήσω την απώλεια βάρους μου. Αυτά βασίζονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στην ικανότητά τους να προσελκύουν νερό από την τροφή. Αυτές οι συγκεκριμένες ιδιότητες καθιστούν δυνατή την αίσθηση του κορεσμού γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν τη χρήση τους, ειδικά μακροπρόθεσμα.

Ομοίως, οι πηκτίνες από λεμόνια και μήλα προτείνονται συχνά ως τρόπος αύξησης του αισθήματος κορεσμού. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη απόδειξη γι’ αυτό. Το 2012, ελλείψει οριστικής απόδειξης της αποτελεσματικότητας, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές απέσυραν από την αγορά τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πηκτίνες και ισχυρίζονται ότι βελτιστοποιούν το αίσθημα κορεσμού με σκοπό τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Διουρητικά φυτά

Για περισσότερα από 70 χρόνια, μια μεγάλη ποικιλία διουρητικών φυτών χρησιμοποιείται σε προϊόντα που στοχεύουν στην αύξηση του σωματικού βάρους: τσάι, καφές, ορθοσιφώνιο, πιλοσέλλα, σημύδα, πικραλίδα, αλογοουρά, μαύρη σταφίδα και κεράσι. Τα φυτά αυτά έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να βελτιστοποιούν την απομάκρυνση του νερού από το σώμα και επομένως να μειώνουν το βάρος αρκετά γρήγορα, χωρίς να επηρεάζουν το σωματικό λίπος. Η χρήση αυτών των φυτών σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε δεν δικαιολογείται και μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής. Σας συνιστώ να τα αποφεύγετε!

Και τέλος, ουσίες που σταματούν την απορρόφηση των λιπών

Είτε προέρχονται από σπόρους ψύλλιουμ, είτε από σπόρους τριγωνέλλας είτε από φύκια, υπάρχουν ίνες που έχουν την ειδική ικανότητα να συγκρατούν τα λίπη που υπάρχουν στην προσλαμβανόμενη τροφή, σταματώντας έτσι την απορρόφησή τους μέσω του εντέρου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν επικυρώσει αξιόπιστα αυτή τη δυνατότητα.

Υπάρχουν κίνδυνοι κατά την απώλεια βάρους με φυτικά φάρμακα;

Η υπερβολική καφεΐνη έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νευρικότητα, η ταραχή, το άγχος, η αϋπνία και ο ερεθισμός του στομάχου. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η καφεΐνη δεν συνιστάται για άτομα με καρδιακά προβλήματα, άγχος, γαστρικό έλκος ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν εφέδρα (ένα αμφιλεγόμενο φαρμακευτικό φυτό), το οποίο δεν επιτρέπεται σε πολλές χώρες αλλά εξακολουθεί να διατίθεται στο διαδίκτυο. Διάφορες περιπτώσεις δηλητηρίασης έχουν επίσης ανακαλυφθεί μετά τη χρήση προϊόντων που περιέχουν εκχυλίσματα νεραντζιού, κυρίως όταν αυτά αναμειγνύονται με καφεΐνη. Συνιστώ να τα αποφεύγετε, ιδίως αν έχετε διαβήτη, γλαύκωμα, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα θυρεοειδούς ή κατάθλιψη.

Η συνεχής χρήση φυκιών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά επίπεδα ιωδίου. Αυτή η περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του θυρεοειδούς. Οι πηκτίνες σταματούν την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Γι’ αυτό σας συμβουλεύω να τις χρησιμοποιείτε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για πολλές ημέρες στη σειρά. Τέλος, οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν σπόρους τριγωνέλλας θα πρέπει να προσέχουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Μπορείτε ναχάσετε βάρος με το τσάι;

Έχω χάσει βάρος με το τσάι, οπότε η απάντηση είναι ναι! Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για αδυνάτισμα. Τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, ιδίως το EGCG, βελτιστοποιούν την οξείδωση των λιποκυττάρων.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει αποστραγγιστική δράση και βελτιστοποιεί την απομάκρυνση των αποβλήτων, ακόμη περισσότερο όταν χρησιμοποιείται λεμόνι. Επιπλέον, το τσάι έχει επίσης την αρετή να επιτρέπει τη βέλτιστη λειτουργία των κυττάρων.

Όπως μπορείτε να δείτε, η φυτοθεραπεία για το αδυνάτισμα είναι μια εξαιρετική λύση. Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε!