Πώς μπορώ να χάσω βάρος στο πρόσωπό μου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η περίσσεια λίπους στο πρόσωπο δίνει στρογγυλό σχήμα και μπορεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν τα παχουλά μάγουλα χαριτωμένα και αναζωογονητικά, άλλοι νιώθουν ανασφάλεια γι’ αυτά και θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Το αδυνάτισμα των μάγουλών σας δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και αδύνατο. Με αφοσίωση και τις σωστές μεθόδους, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το πρόσωπό σας θα αδυνατίσει. Σε αυτό το άρθρο, σας δίνω συμβουλές και συμβουλές για να αδυνατίσετε τα μάγουλά σας.

Γιατί παίρνουμε βάρος στο πρόσωπό μας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συσσωρεύεται λίπος στα μάγουλα. Πρέπει να τους λάβετε υπόψη σας, αν θέλετε να πετύχετε το στόχο σας για αδυνάτισμα:

 • Αύξηση του βάρους ,
 • Έλλειψη άσκησης,
 • Υπερβολική κατανάλωση αλατιού,
 • Κληρονομικότητα ,
 • Ηλικία,
 • Δομή των οστών.
Comment maigrir des joues (2)
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες συσσώρευσης λίπους στα μάγουλα

Αύξηση βάρους

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνολική αύξηση του βάρους είναι η αιτία για το λίπος στο πρόσωπο. Τα λιπαρά μάγουλα δεν είναι τίποτε άλλο από το λίπος που προκαλείται από τη διατροφή, ιδιαίτερα από τις λιπαρές τροφές. Οι λιπαρές τροφές προκαλούν περίσσεια υδατανθράκων και θερμίδων στον οργανισμό, οδηγώντας σε συσσώρευση λίπους στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Έλλειψη άσκησης

Πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Αν τρώτε πολύ αλλά κινείστε λίγο, θα πάρετε βάρος και το αντίστροφο. Οι θερμίδες και το λίπος πρέπει να καίγονται.

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει εκθετικά τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό. Αυτό αφυδατώνει το σώμα και προκαλεί κατακράτηση νερού, η οποία κάνει ορισμένα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, να πρήζονται και να δίνουν την εντύπωση μεγάλων μάγουλων.

Κληρονομικότητα

Μερικοί άνθρωποι έχουν λεπτή ή φυσιολογική σωματική διάπλαση, αλλά το πρόσωπό τους μπορεί να φαίνεται φαρδύ. Αυτό είναι πολύ απλά αφύσικο. Αλλά η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για κάτι που κληρονομήσατε. Όταν παίρνετε βάρος, όλο το λίπος πηγαίνει κατευθείαν στα μάγουλά σας. Είναι στα γονίδιά σας και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Δεν μπορεί να ελεγχθεί. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χάσετε βάρος και να βεβαιωθείτε ότι θα το διατηρήσετε.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερο κολλαγόνο χάνει το σώμα σας. Το δέρμα στο πρόσωπο αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του. Ως αποτέλεσμα, τα μάγουλα γίνονται πιο πλατιά και το πηγούνι πιο δύσμορφο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παχύτερο πρόσωπο.

Δομή των οστών

Η οστική δομή του προσώπου είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη για την εμφάνισή του. Το μηνοειδές οστό και η κάτω γνάθος είναι τα δύο κύρια οστά του προσώπου που καθορίζουν το σχήμα του. Το μηριαίο οστό καθορίζει το σχήμα του άνω μέρους του προσώπου, ενώ η κάτω γνάθος καθορίζει το κάτω μέρος. Όσοι έχουν τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα δίνουν συχνά την εντύπωση ενός φαρδιού προσώπου.

Απώλεια βάρους στο πρόσωπο: πώς θα το κάνω;

Για ορισμένους παράγοντες, όπως η δομή των οστών και η κληρονομικότητα, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος του αδυνατίσματος με φυσικό τρόπο. Το λίπος του προσώπου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξαλειφθεί. Αντί να εστιάζετε αποκλειστικά στην απώλεια λίπους στο πρόσωπο, είναι προτιμότερο να στοχεύσετε στην απώλεια μερικών κιλών συνολικά, η οποία θα οδηγήσει στη συνέχεια στην απώλεια λίπους στο πρόσωπο.

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού

Το πολύ αλάτι προκαλεί διόγκωση του προσώπου. Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, μπορεί επίσης να καταναλώνετε άθελά σας αλάτι σε σάλτσες και ειδικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Ξεκινήστε, λοιπόν, μειώνοντας αυτές τις τροφές. Λιγότερο αλάτι μπορεί να αδυνατίσει το πρόσωπό σας. Το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα. Αλλά μην κόψετε εντελώς το αλάτι, καθώς ο οργανισμός σας θα το χρειάζεται πάντα.

Κοιμηθείτε καλά για πιο λεπτό πρόσωπο

Ο αρκετός ύπνος είναι μια στρατηγική για την απώλεια βάρους και επομένως και για την απώλεια λίπους στο πρόσωπο. Όμως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξή σας, ενθαρρύνοντας την αύξηση του βάρους και μειώνοντας το μεταβολισμό σας. Ιδανικά, στοχεύστε σε 8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου τη νύχτα.

Le sommeil peut aider à affiner le visage
Ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε το πρόσωπό σας

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει μεγάλο ποσοστό θερμίδων. Επηρεάζει επίσης τα επίπεδα των ορμονών της πείνας και της όρεξης. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της πεπτικής ορμόνης λεπτίνης. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το πρήξιμο του προσώπου και την αύξηση του βάρους.

Σταματήστε να τρώτε (εξευγενισμένους) υδατάνθρακες

Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ζυμαρικά, επιταχύνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς περιέχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά αλλά πολλή ζάχαρη και θερμίδες.

Ποιες ασκήσεις μπορώ να κάνω για να αδυνατίσω το πρόσωπό μου;

Μπορείτε να τονώσετε τους μύες του προσώπου σας κάνοντας γυμναστική προσώπου. Βοηθάει επίσης στην ενδυνάμωση του προσώπου και είναι μια άσκηση κατά της γήρανσης. Και, φυσικά, αλλάζει την εμφάνιση του προσώπου, κάνοντάς το να φαίνεται πιο λεπτό.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για ασκήσεις προσώπου που μπορείτε να κάνετε καθημερινά στο σπίτι.

Ανόρθωση ζυγωματικών

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτή η άσκηση έχει στόχο να ανασηκώσει τα ζυγωματικά. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τα δάχτυλά σας σε κάθε ζυγωματικό. Τραβήξτε απαλά το δέρμα προς τα πάνω μέχρι να γίνει τεντωμένο. Στη συνέχεια, ανοίξτε το στόμα σας και κάντε ένα μεγάλο Ο για 5 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια επαναλάβετε την άσκηση 10 έως 15 φορές.

Automassage du visage
Αυτομασάζ προσώπου για να ανασηκώσετε τα ζυγωματικά

Η άσκηση με το ψάρι

Αυτή η άσκηση βοηθά στο ξεφούσκωμα των ζυγωματικών. Περιλαμβάνει την κλίση του κεφαλιού σας προς τα πίσω και την ώθηση του πηγουνιού σας προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, ρουφήξτε τα μάγουλά σας όσο περισσότερο μπορείτε και τεντώστε τα χείλη σας σαν του ψαριού. Κρατήστε τα για 5 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 10 έως 15 φορές.

Κάμψη του σαγονιού

Αυτή η άσκηση είναι καλή για την τόνωση των γνάθων και τη μείωση του διπλοσάγονου. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω μέχρι να μπορείτε να δείτε το ταβάνι. Τοποθετήστε το κάτω χείλος σας όσο πιο ψηλά μπορείτε πάνω από το άνω χείλος σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε μια κάμψη στην κάτω γνάθο. Κρατήστε την για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την κίνηση 10 έως 15 φορές.

Η άσκηση με το καλαμάρι

Ξεκινήστε κλείνοντας το στόμα σας και στη συνέχεια φουσκώστε τα μάγουλά σας. Μετακινήστε τον αέρα στο στόμα σας από αριστερά προς τα δεξιά. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση για 30 δευτερόλεπτα.

Χαλάρωση του σαγονιού

Αρχικά, κλείστε το στόμα σας. Στη συνέχεια, προσποιηθείτε ότι μασάτε κάτι για 20 δευτερόλεπτα, ενώ χαλαρώνετε το σαγόνι σας. Επαναλάβετε περίπου δεκαπέντε φορές. Αυτή η άσκηση βοηθά στη μείωση του διπλοσάγονου και λεπταίνει τη γραμμή του σαγονιού.

Καρδιολογικές ασκήσεις

Δεδομένου ότι το λίπος στο πρόσωπο οφείλεται κυρίως στην αύξηση του σωματικού βάρους, οι ασκήσεις προσώπου από μόνες τους δεν αρκούν. Πρέπει να τις συνδυάσετε με άλλες σωματικές δραστηριότητες για να χάσετε βάρος, οι οποίες είναι επίσης ευεργετικές για την υγεία σας. Και οι καρδιο-ασκήσεις είναι οι καλύτερες όταν πρόκειται για καύση λίπους. Επιπλέον, δεν απαιτούν πολύπλοκο εξοπλισμό και μπορούν να γίνουν πολύ καλά στο σπίτι.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 20 έως 40 λεπτά καρδιο άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ορισμένες ιδέες για ασκήσεις καρδιολογίας είναι το τζόκινγκ, ο χορός, το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι.

Les exercices cardio sont excellents pour affiner le corps
Οι ασκήσεις cardio είναι εξαιρετικές για το αδυνάτισμα του σώματος

Διατροφή: ένας σύμμαχος αδυνατίσματος για την απώλεια προσώπου

Η καλή διατροφή συμβάλλει κατά 50% στην απώλεια βάρους, ενώ το άλλο μισό προέρχεται από τη σωματική δραστηριότητα. Και δεν μπορείτε να έχετε το ένα χωρίς το άλλο. Παραπάνω, έχουμε ήδη αναφέρει τα είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε και παρακάτω, τις τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε στα καθημερινά σας γεύματα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Το πλεονέκτημα των φυτικών ινών είναι ότι αντί να απορροφώνται από τον οργανισμό, πηγαίνουν κατευθείαν στο πεπτικό σύστημα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η όρεξή σας. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει το βάρος σας ακόμη και αν δεν περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων, των οσπρίων, των φασολιών και των φακών. Το ιδανικό είναι να εισάγετε στον οργανισμό σας τουλάχιστον 40 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από αυτές τις τροφές.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Όπως οι φυτικές ίνες, έτσι και η πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Και επίσης ενισχύουν την ενέργειά σας. Έτσι, μπορείτε να κάνετε σωματικές δραστηριότητες, ενώ θα κατασταλεί και η επιθυμία σας για λιπαρά τρόφιμα. Πολλά τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, θαλασσινά, λαχανικά, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ιδανικό είναι να συμπεριλάβετε αυτές τις πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές στο πρωινό, ώστε να έχετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προϊόντα και θεραπείες αδυνατίσματος προσώπου

Εκτός από τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τις ασκήσεις προσώπου, οι θεραπείες προσώπου αποτελούν μεγάλη βοήθεια στο αδυνάτισμα του προσώπου σας. Συνιστώ τις σπιτικές μάσκες που φτιάχνονται από φυσικά συστατικά. Αυτό βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και εξαλείφει τις τοξίνες που προκαλούν διόγκωση του προσώπου.

Produits pour affiner le visage
Ορισμένα προϊόντα είναι πολύ αποτελεσματικά για το αδυνάτισμα του δέρματος του προσώπου
 • Λάδι καρύδας για αδυνάτισμα προσώπου: είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και εξαιρετικό ενυδατικό για το δέρμα. Αντί για κρέμα, απλώστε λάδι καρύδας στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 1 ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Μάσκα φλούδας αγγουριού: απλώστε πουρέ φλούδας αγγουριού στο πρόσωπό σας. Αυτό θα σας αναζωογονήσει και θα μειώσει το πρήξιμο.
 • Μάσκα με αργίλους: Αυτοί βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα, αποτρέπουν τη χαλάρωση και απορροφούν την περίσσεια λιπαρών ουσιών και νερού.
 • Μασάζ προσώπου με γάλα: Το γάλα είναι ιδανικό για τη φροντίδα του προσώπου. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει βοηθούν στην τόνωση της επιδερμίδας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με νωπό γάλα, να το αφήσετε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
 • Μάσκα με γάλα και μέλι: Ανακατέψτε μέλι με κρεμώδες γάλα και εφαρμόστε το στο πρόσωπο και το λαιμό για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Μάσκα πεπονιού: εξάγετε το χυμό από ένα πεπόνι και εφαρμόστε τον στο δέρμα με βαμβάκι. Πρόκειται για μια μάσκα κατά της γήρανσης.
 • Ασπράδι αυγού: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βελτιώνει την ανθεκτικότητα του δέρματος. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα, μέλι, χυμό λεμονιού και δύο ασπράδια αυγού και εφαρμόστε τα στο πρόσωπο και το λαιμό σας για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.
 • Καστορέλαιο: Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας καστορέλαιο με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και εφαρμόστε με κυκλικές κινήσεις στα μάγουλα, το πηγούνι και το λαιμό σας. Αφήστε το όλο το βράδυ και ξεπλύνετε με κρύο νερό το πρωί.